Δένδιας: Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας η μόνη οδός για επίλυση των διαφορών – Όχι η επίδειξη δύναμης

  • Δόγμα

«Η Γκαμπόν είναι ένα παράδειγμα γιατί με την Ισημερινή Γουινέα έχει συμφωνήσει να παραπέμψει το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Την ανάγκη το Διεθνές Δίκαιο  και το Δίκαιο της Θάλασσας να είναι η μόνη οδός για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των κρατών και όχι η επίδειξη δύναμης, υπογράμμσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Γκαμπόν, Michael Moussa Adamo, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, την πρώτη υπουργού Εξωτερικών της χώρας του.

Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, μπορεί τις δύο χώρες να τις χωρίζει γεωγραφική απόσταση, αλλά «τις συνδέουν πολύ στενά κοινές αξίες: προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», ενώ υπενθύμισε πως και οι δύο έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, την UNCLOS.

«Η Γκαμπόν είναι ένα παράδειγμα γιατί με την Ισημερινή Γουινέα έχει συμφωνήσει να παραπέμψει το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Θα θέλαμε να εκφράζουμε την ευχή όλες οι χώρες να ακολουθήσουν το δικό σας παράδειγμα, να ασπάζονται αυτές τις θεμελιώδεις αξίες και να μην επιδιώκουν να επιβάλουν τη βούληση τους σε άλλες χώρες με μοναδικό γνώμονα την επίδειξη δυνάμεως. Πολλές φορές μάλιστα αυτή η επίδειξη δυνάμεως δεν είναι και πραγματική δύναμη», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, η επίσκεψη του ομολόγου του έρχεται λίγους μήνες μετά την επίσκεψη του ίδιου στη Λιμπρβίλ, όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ali Bongο και η τρίτη μεταξύ υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών σε λιγότερο από ένα χρόνο.

ΥΠΕΞ Γκαμπόν: Είμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών ανάμεσα στα κράτη

«Η χώρα μας πιστεύει στην ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γκαμπόν Michael Moussa Adamo.

«Είμαστε υπέρ του σεβασμού των νομίμων συνόρων, υπέρ της ειρηνικής επίλυσης όλων των ειδών διαφορών ανάμεσα στα κράτη, υπέρ της πλήρους τήρησης των συνόρων», τόνισε και προσέθεσε:

«Θέλουμε να χτίσουμε τη σχέση με την Ελλάδα προς όφελος των δύο χωρών. Θα σταθούμε δίπλα σας στα Ηνωμένα Έθνη και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ο υπουργός Εξωτερικών της αφρικανικής χώρας εξέφρασε την ελπίδα τα δύο μνημόνια να είναι τα πρώτα και κάλεσε τον Έλληνα υπουργό να επισκεφθεί ξανά τη χώρα. Πρότεινε δε, οι δύο χώρες να υπογράψουν μια γενική συμφωνία συνεργασίας και ακόμη μια για την αποφυγή θεωρήσεων τόσο για διπλωμάτες αλλά και για την παραμονή Ελλήνων επιχειρηματιών διάρκειας 90 ημερών, έτσι ώστε οι Έλληνες επιχειρηματίες να μπορούν να επισκεφθούν τη χώρα για συνεργασία.

Επισήμανε δε πως ο Πρόεδρος της Γκαμπόν έχει τη φιλοδοξία η χώρα να γίνει ένας πραγματικός κόμβος, ένα hub και έχει πολλά να μάθει από την Ελλάδα.

«Έχουμε ως στόχο να μεταμορφώσουμε την οικονομίας μας. Πραγματικά θέλουμε να ξεφύγουμε από την εξάρτηση που έχουμε από το πετρέλαιο και πλέον να πάμε προς τις υπηρεσίες. Γι αυτό πιστεύω ότι έχουμε πολλά να μάθουμε από εσάς».

«Ξεκινάμε να βλέπουμε την περίοδο μετά το πετρέλαιο και θέλουμε να μεταλλάξουμε την οικονομία μας με έμφαση πια στον τουρισμό, τις υπηρεσίες και τον οικοτουρισμό. Θέλουμε να ανταλλάξουμε απόψεις μαζί σας και να μας βοηθήσετε να το επιτύχουμε», κατέληξε.

Πηγή: https://www.parapolitika.gr/

TOP NEWS