Διαφάνεια και χρηστή διοίκηση των ιδρυμάτων της Ναυπάκτου

  • Dogma

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η καθιερωμένη από το 1996 ετήσια εκδήλωση για τους Ευεργέτες- Δωρητές της επαρχίας της Ναυάκτου.

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η καθιερωμένη από το 1996 ετήσια εκδήλωση για τους Ευεργέτες- Δωρητές της επαρχίας της Ναυάκτου.

Το πρωί, στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου τελέσθηκε αρχιερατική θεία Λειτουργία και μνημόσυνο για όλους τους Ευεργέτες και Δωρητές της πόλεως.

Μνημονεύθηκαν οι Ευεργέτες: οι Μητροπολίτες Σεραφείμ, Χριστοφόρος και Δαμασκηνός, οι Δημήτριος και Βασιλική Παπαχαραλάμπους, Γεώργιος και Μαρία Αθανασιάδη- Νόβα, Ανδρέας Ανδρεόπουλος, Ανδρέας Τσάρας, Γεώργιος Καπορδέλης, Ανδρέας και Ιουλία Κοζώνη, Γαβριήλ Οικονόμου, Δημήτριος Ασημακόπουλος, Δημήτριος Πλούμης, Επαμεινώνδας και Αικατερίνη Αρβανίτη, Ευθύμιος Βαρδακουλάς, Δημήτριος και Αίγλη Μπότσαρη, Λεωνίδας και Πολυξένη Τσώνη, Αλτάνη Φλωροπούλου, Αθηνά Πλατή, Ιωάννης Φούτζηλας, Παρασκευή και Μιχαήλ Γαρμανή, Αριστοτέλης και Βασιλική Ξανθοπούλου, Αριστείδης Καλαρίτης, Ελένη Κωταντούλα- Σακελλάρη, Δημήτριος Γαλάνης, Λάμπρος Τζαβέλλας, Λεωνίδας Χαραλάμπους- Κολοκύθας, Νικόλαος Τσάρας, Κωνσταντίνος Κοζώνης, Γιάννης Βαρδακουλάς και Αντώνιος και Παναγιώτα Αναστασοπούλου.

Στην συνέχεια, μετά από το κέρασμα που προσέφερε ο Σύνδεσμος Αγάπης της Ενορίας στην αίθουσα του ναού, ακολούθησε στο Πνευματικό Κέντρο της μητρόπολης ο ετήσιος δημόσιος απολογισμός για τα Ιδρύματα και Κληροδοτήματα της πόλεως.

Ο μητροπολίτης κ. Ιερόθεος, ως Πρόεδρος του συνόλου σχεδόν των Ιδρυμάτων έκανε αναφορά στην εικοσαετή παρουσία του στην προεδρία αυτών και τις αρχές και αξίες της διαφάνειας, της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης που εφάρμοσε όλα αυτά τα χρόνια σε αντίθεση με την κατάσταση που παρέλαβε, την οποία κομψά χαρακτήρισε «μή ορθή λειτουργία» των Ιδρυμάτων.

Υπενθύμισε ότι το έργο όλων των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων, τα οποία ευχαρίστησε, προσφέρεται αφιλοκερδώς και τόνισε την σημαντική βοήθεια που παρέχει η μητρόπολη με τους Ιερείς των Γραφείων και τον Γραμματέα της στην διεκπεραίωση θεμάτων που τα αφορούν. Σημαντική βοήθεια στο ζήτημα αυτό παρέχει και ο κ. Αθανάσιος Μίχος τ. Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κληροδοτημάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τον οποίο ο Σεβασμιώτατος επίσης ευχαρίστησε.

Στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα λειτουργίας των Ιδρυμάτων και Κληροδοτημάτων που και σε άλλες ανάλογες δημόσιες λογοδοσίες έχουν αναφερθεί, όπως η δυσκολία είσπραξης των ενοικίων από τα οποία κυρίως εξυπηρετούνται οι σκοποί τους, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην υψηλή φορολογία εισοδήματος και το ΕΝΦΙΑ που απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους, αναφέροντας συγκεκριμένους αριθμούς.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος επέκρινε την τάση που παρατηρείται από ιδιώτες και διαφόρους φορείς να επιδιώκουν να χρησιμοποιούν τα Ιδρύματα για δικό τους όφελος και με τον τρόπο αυτό να τα υποβαθμίζουν.

Στην συνέχεια ενημέρωσε τους πολίτες για τα δεδομένα που προέκυψαν κατά το έτος 2014 και παρουσίασε τον οικονομικό τους απολογισμό.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Ίδρυμα ΜΟ.Φ.Η. Γ. Καπουρδέλη – Ι. Ξύκη. Ο Σεβασμιώτατος ενημέρωσε τους πολίτες για την κατάληξη της κατευθυνόμενης συκοφαντικής εκστρατείας που είχε ξεσπάσει εναντίον του το 2013 για το κτήριο του Γηροκομείου του Ιδρύματος. Τούς ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των Ελεγκτών του ΙΚΑ, για την Έκθεση Διαχειριστικού Ελέγχου των Επιθεωρητών του Υπουργείου Οικονομικών και για την Εισαγγελική Διάταξη που απέδειξαν ότι δεν υπήρξε ούτε σκιά κακοδιαχείρισης ή παραλείψεων στην ανέγερση του κτηρίου. Συγχρόνως κατήγγειλε τους υπεύθυνους της συκοφαντικής εκστρατείας για την παύση των εργασιών και την καθυστέρηση στο πολύ σημαντικό αυτό έργο για όλη την Ναυπακτιακή κοινωνία που θα ωφελούσε άμεσα τουλάχιστον εκατό οικογένειες και έμμεσα όλη την Επαρχία.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τα μέλη των Συμβουλίων και Επιτροπών, τον νομικό τους σύμβουλο κ. Δημήτριο Πελέκη που μεριμνά ιδιαιτέρως αυτήν την περίοδο για την ενοικίαση των ακινήτων στην Αθήνα και την λύση των περίπλοκων νομικών προβλημάτων και διαδικασιών, τον κ. Αθανάσιο Μίχο που στηρίζει το έργο με τις γνώσεις του, καθώς και τους γραμματείς ή βοηθούς του στο έργο που επιτελείται.

Μαζί με τον Σεβασμιώτατο παρακάθισαν στο προεδρείο ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Παναγιώτης Λουκόπουλος, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Κολοκύθα κ. Ιωάννης Ράπτης, η Διευθύντρια του 1ου Λυκείου Ναυπάκτου κ. Μαρία Μπόθου και ο κ. Αθανάσιος Νο¬χός.

Ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Λουκόπουλος τόνισε ιδιαίτερα την συμβολή του μεγάλου ευεργέτη της πόλης Δημ. Παπαχαραλάμπους στην ανύψωση του πνευματικού επιπέδου των κατοίκων της μέσω της Παπαχαραλαμπείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης και ευχήθηκε για την πρόοδο των βραβευθέντων φοιτητών και μαθητών.

Ο κ. Ιωάννης Ράπτης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Κολοκύθα και Αντιδήμαρχος του Δήμου Ναυπακτίας, μίλησε για το ιστορικό του Ιδρύματος του οποίου την σκόπιμη διάλυση είχε αποτρέψει στο παρελθόν, υπογράμμισε το υψηλό επίπεδο των υποτρόφων της περιοχής μας και συγκεκριμένα του Ιδρύματος Κολοκύθα και τις επιτυχίες που σημειώνουν στην καριέρα τους μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Κατέθεσε την σκέψη ότι οι υπότροφοι του Ιδρύματος μπορούν να βοηθήσουν από τις θέσεις που κατέχουν πλέον ως επαγγελματίες στην στήριξη νέων φοιτητών που θέλουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Όσον αφορά το Γηροκομείο κατέθεσε την μαρτυρία του ότι πρόκειται για ένα έξοχο έργο, σχεδόν τελειωμένο, το οποίο με όρους της αγοράς έγινε με πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που απαιτούνται για παρόμοιες κατασκευές.

Η κ. Μαρία Μπόθου συνεχάρη τους υποτρόφους και τους συνέστησε την προσοχή στην παρακολούθηση των ανακοινώσεων και στην φροντίδα για διατήρηση των καλών τους επιδόσεων.

Από τους παρευρισκόμενους τον λόγο πήραν ο κ. Σωτήριος Τσιλιγιάννης τ. μέλος του Ιδρύματος ΜΟ.Φ.Η. Γ. Καπουρδέλη – Ι. Ξύκη που εξήρε την λειτουργία των Ιδρυμάτων που γίνεται με πλήρη διαφάνεια. Ο πρ. Πρόεδρος της Ναυπακτιακής Αδερφότητας κ. Δημήτριος Παπαϊωάννου, ο οποίος αναφέρθηκε στο ζήτημα του Ιδρύματος Καπουρδέλη-Ξύκη και είπε ότι οι Ναυπάκτιοι της Αμερικής έχουν άριστη γνώμη για τον Μητροπολίτη της ιδιαίτερης Πατρίδας τους, πληροφορήθηκαν την αρμόδια και δικαστική επιβεβαίωση της άψογης διαχείρισης για το Ίδρυμα Γ. Καπουρδέλη – Ι. Ξύκη, δήλωσε ότι το πρόβλημα το δημιούργησαν κυρίως διάφοροι μεσάζοντες διαβολείς, πληροφόρησε δε το κοινό ότι έχει εγκριθεί από την Ναυπακτιακή Αδελφότητα δωρεά για το Γηροκομείο, που είχε παγώσει εξαιτίας της συκοφαντικής εκστρατείας.

Τέλος ο κ. Αθανάσιος Μίχος, τ. Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κληροδοτημάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, διαβεβαίωσε από υπηρεσιακής απόψεως την άψογη λειτουργία των ιδρυμάτων της Ναυπάκτου, που είναι τα καλύτερα σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και ότι ως Διεύθυνση της Περιφερείας «τον δημόσιο απολογισμό τον οποίο τον καθιέρωσε ο Σεβασμιώτατος τον δίναμε σαν παράδειγμα υπηρεσιακό για όλη την Ελλάδα», μίλησε για το Ενημερωτικό Σεμινάριο που έγινε στην Παπαχαραλάμπειο για τα μέλη των Δ.Σ. των Ιδρυμάτων και τέλος δήλωσε: «η Ναυπακτία είναι τυχερή για δυό πράγματα: ότι έχει τόσους πολλούς δωρητές στην περιοχή της και δεύτερον ότι ο Σεβασμιώτατος είναι πρόεδρος σε όλα αυτά τα ιδρύματα».

Τέλος, επιδόθηκαν τα βραβεία, οι έπαινοι, οι υποτροφίες και τα βοηθήματα στους φοιτητές. Σαράντα τέσσερις μαθητές και φοιτητές έλαβαν ή θα λάβουν μετά και την έγκριση των αποφάσεων από την Διεύθυνση Κληροδοτημάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης 52.850 ευρώ, ποσό σημαντικό για τις σπουδές τους στους καιρούς της κρίσης που περνάμε.

Αν προστεθούν και οι επιχορηγήσεις του Παπαχαραλαμπείου Ιδρύματος για το έτος 2014, 13.000 ευρώ, το συνολικά χορηγούμενο ποσό για υποτροφίες, βραβεία, βοηθήματα σπουδών και επιχορηγήσεις στο έτος 2014 ανέρχεται στο ύψος των 65.850 ευρώ.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

TOP NEWS