ΔΙΑΚΕΙΑ 2019: Εγκαίνια Νέου Μουσείου Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας

  • Dogma
μουσείου

Στο πλαίσιο του εορτασμού «ΔΙΑΚΕΙΑ 2019» την Κυριακή των Βαΐων στο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό προ της απολύσεως της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, παρουσία των Αρχών του Τόπου και πλήθους πιστών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Εθνοιερομάρτυρος Αθανασίου Διάκου του Αετού της Ρούμελης, του Ήρωος της Πατρίδος και Μάρτυρος της Πίστεως.

Ακολούθως η ορισμένη ομιλήτρια κα Ζαφείρα Τσιμέκη, Μέλος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Φθιώτιδος και Εκπαιδευτικός του Μουσικού Σχολείου Λαμίας, με Εθνικό παλμό εξεφώνησε ομιλία,  η οποία αναφερόταν  στη ζωή και τη μεγάλη εθελοθυσία του Αθανασίου Διάκου.

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας  ο Ποιμενάρχης μας συνεχάρη την κα Τσιμέκη  και ετόνισε για ακόμη μία φορά, ότι ο Αθανάσιος Διάκος είναι Μάρτυρας για την Εκκλησία και Ήρωας για την Πατρίδα. Ενθύμισε δε  σε όλους ότι Ιερά Μητρόπολις μας από ετών πολλάκις έχει αφιερώσει εκδηλώσεις τιμής στο Αετό της Ρούμελης με κορωνίδα  την Ημερίδα που διοργάνωσε προς τιμήν της θυσίας του  στις  24 Ιουνίου του 2017 στο Αμφιθέατρό της με εγκρίτους ομιλητές και   Καθηγητές Πανεπιστημίου, οι οποίοι και  διαφώτισαν επιστημονικώς διά¬φשּׁρα σημεία, πού έχουν σχέση με τη ζωή, τη  τη δράση, την θυσία  και την ιστορία του Εθνοιερομάρτυρος Αθανασίου Διάκου.

Κλείνοντας τον λόγο του ο     Σεβασμιώτατος παρότρυνε τους πιστούς να παρακαλούν τον άγιο αυτό μάρτυρα, ώστε να εμπνέει και να καθοδηγεί όλους μας στον  δρόμο του καθήκοντος και του Ηρωισμού.

Στη συνέχεια  οι αρχές και το Εκκλησίασμα μετέβησαν εν πομπή στο Μνημείο του Αθανασίου Διάκου  στην Καλύβα Μπακογιάννη, όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα, στην ομώνυμη πλατεία της πόλεως.

Στις 12 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος ετέλεσε τον Αγιασμό των Εγκαινίων του Νέου Μουσείου Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στην οδό Όθωνος 47, παρουσία πλήθους πολιτών και επισήμων.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος σε συμφωνία  με το Πολεμικό μουσείο υλοποίησε την  ίδρυση και κατασκευή  στη Λαμία ενός Μουσείου, στο οποίο ο κάθε πολίτης μπορεί  μέσα από τα  εκθέματα και το ιστορικό υλικό, να γνωρίσει καλύτερα τη Νεότερη Ελληνική ιστορία.

Ο Ποιμενάρχης μας εξέφρασε τα συγχαρητηριά του προς τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ευθύμιο  Καραΐσκο και σε όλους του συνεργάτες του και τους φορείς, οι οποίοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του μουσείου,  εξαίροντας την αναγκαιότητα της μάθησης της ενδόξου Ιστορίας μας, ιδιαίτερα στην σημερινή τεταραγμένη κοινωνία.

Συγκινημένος ο κ. Καραίσκος ευχαρίστησε όλους όσους εργάσθηκαν για την ολοκλήρωση του έργου και εκάλεσε τους πολίτες να παραδώσουν ιστορικά κειμήλια ενισχύοντας τη συλλογή εκθεμάτων του μουσείου.

μουσείου

Φωτογραφίες Δημήτριος Ανάγνου

 

TOP NEWS