Διχάζει τη Μητρόπολη Ναυπάκτου η Ι.Μ Μεταμορφώσεω

  • Dogma
μονή μεταμορφώσεως σωτήρος

Η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου εξέδωσε νέα ανακοίνωση σχετικά με τη διοργάνωση του «Διεθνούς Συνε­δρίου με θέμα Ναύπακτος 2030» στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σκάλας.

«Όσοι συμμετέχουν στις «ακολουθίες» και εκδηλώ­σεις που γίνονται στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως “ευρίσκονται σε «παρεκκλησία» και σε σχίσμα από την κανονική και νόμιμη Εκκλησία, διχάζουν τον λαό της Ναυπάκτου”, τονίζει στην ανακοίνωσή της η Μητρόπολη Ναυπάκτου.

Και καταλήγοντας υπογραμμίζει: «Το ολεθριώτερο όλων είναι η διάσπαση της Εκκλησίας» και «τι­ποτε δεν αποσχίζει το σώμα της Εκκλησίας, όσο η αλαζονεία», «τίποτε δεν θα μπορέση να διαιρέση την Εκκλησία όσο η φιλαρχία», «τίποτε δεν παροξύνει τόσο τον Θεό, όσο το να διαιρεθή η Εκ­κλησία», και μάλιστα «ούτε το αίμα του μαρτυρίου μπορεί να εξα­λείψη αυτήν την αμαρτία».

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Μητρόπολης Ναυπάκτου

Μετά την ανακοίνωση της διοργανώσεως του «Διεθνούς Συνε­δρίου με θέμα Ναύπακτος 2030» στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως εξέδωσε Ανακοίνωση την 31 Ιουλίου 2023, με την οποία ενημέρωνε ότι «η εν λόγω Μονή τελεί υπό διοικητική και νομική εκτροπή» και υπενθύ­μιζε, μεταξύ των άλλων, την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλη­σίας της Ελλάδος, του Ιανουαρίου 2017, την οποία επιβεβαίωσε και με την απόφασή της τον Ιούλιο του 2021, ότι:

«Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι στηρίζει τις ενέργειες του ποιμενάρχου της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, προς απο­κατάστασιν της διασαλευομένης κανονικής τάξεως.

Η Ιερά Σύνο­δος προτρέπει όλον τον ιερό κλήρο, τους ευλαβείς μοναχούς και τον πιστό λαό της Ιεράς Μητροπόλεως να μην ακολουθούν «αλλο­τρι­ους», αντι­κανονικούς και ανυπότακτους μοναχούς, ούτε να μετέ­χουν σε «παρασυ­να­γωγές», στις Λειτουργίες, τις ακολουθίες, τις βαπτί­σεις και όλα τα μυστήρια που τελούνται από αυτούς στην Ιερά Μονή Μετα­μορφώσεως ή οπουδήποτε αλλού, επειδή είναι άκυρα και ανυπό­στατα.

Γενικά να μην γίνονται με την συμμετοχή τους ηθι­κοί αυτουργοί σε κατάσταση που εξελίσσεται σε ιδιότυπο εν δυ­νάμει σχίσμα. Εύχεται δε, ο Θεός να δώσει ταπείνωση, μετάνοια και φωτισμό σε όλους τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς αυτής της δεινής πνευματικής δοκιμασίας».

Ακόμη και πρόσφατα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελ­λάδος, δηλαδή την 25 Αυγούστου 2023 απεφάσισε:

«Λαβούσα υπ’ όψιν την Ανακοίνωση στον ηλεκτρονικό Τύπο ότι στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σκάλας Ναυ­πάκτου πρόκειται να διεξαχθεί Διεθνές Συνέδριο με θέμα: “Ναύ­πακτος 2030”, αναφέρει ότι η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, στην κανονική και νόμιμη δικαιοδοσία της οποίας υπάγεται η Μονή, δεν έχει ενημερωθεί ούτε παρέσχε οποιαδή­ποτε άδεια για τη διοργάνωση του Συνεδρίου.

Το Συνέδριο δεν τελεί υπό την ευλογία και έγκριση της τοπικής Εκκλησίας, αλλά διορ­γανώνεται στην Ιερά Μονή, η οποία εδώ και χρόνια τελεί υπό κα­θεστώς κανονικής και νομικής εκτροπής, άνευ αδείας του επι­χωρίου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου, ο οποίος την 31η Ιου­λίου 2023 δημο­σίευσε τεκμηριωμένη Ανακοίνωση περί του θε­μα­τος».

Αυτές οι ανακοινώσεις δεν αφορούσαν την Εταιρεία, αλλά την Ιερά Μονή.

Παρά ταύτα οι Μοναχοί της Ιεράς Μονής, διέθεσαν χωρίς να έχουν το δικαίωμα τους χώρους της, για την διοργάνωση του Συνεδρίου, και μη υπακούοντας στην Ιερά Σύνοδο, και με την πράξη τους αυτήν αυτοεπιβεβαίωσαν εν τοις πραγ­μασιν ότι όντως βρι­σκονται σε σχίσμα από την κανονική και νόμιμη Εκκλησία, με όλες τις κανο­νικές και νομικές συνέπειές του.

Στο Συνέδριο αυτό κλήθηκε να χαιρετίση ο ακοινώνητος Σπυρίδων Λογοθέτης, ο οποίος παρουσιάστηκε με τα διακριτικά γνωρίσματα του «Ηγουμένου», αν και εξέπεσε από την θέση του Ηγουμένου με την τελεσίδικη απόφαση του Δευτερο­βαθμίου Συνοδικού Δικαστηρίου, που κατοχυρώθηκε και από το Συμβούλιο της Επι­κρατείας στο οποίο ο ίδιος κατέφυγε, πράγμα που συνιστά ποινικό αδίκημα.

Επί πλέον το Συνέδριο αυτό αναμείχθηκε εμμέσως πλην σα­φως, ως μη ώφελε, στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές.

Κατά συνέπεια, όσοι συμμετέχουν στις «ακολουθίες» και εκδηλώ­σεις που γίνονται στην Ιερά Μονή ευρίσκονται σε «παρεκκλησία» και σε σχίσμα από την κανονική και νόμιμη Εκκλησία, διχάζουν τον λαό της Ναυπάκτου, και ισχύουν οι λόγοι του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου:

«Το ολεθριώτερο όλων είναι η διάσπαση της Εκκλησίας» και «τι­ποτε δεν αποσχίζει το σώμα της Εκκλησίας, όσο η αλαζονεία», «τίποτε δεν θα μπορέση να διαιρέση την Εκκλησία όσο η φιλαρχία», «τίποτε δεν παροξύνει τόσο τον Θεό, όσο το να διαιρεθή η Εκ­κλησία», και μάλιστα «ούτε το αίμα του μαρτυρίου μπορεί να εξα­λείψη αυτήν την αμαρτία».

Όσοι είναι εχέφρονες και έχουν στοιχειώδη λογική αντιλαμβά­νονται ποιοί πάνω από σαράντα χρόνια διαιρούν με τις πράξεις τους τον λαό της Ναυ­πάκτου και της Επαρχίας μας.

TOP NEWS