Διδυμοτείχου Δαμασκηνός: Προϊόν απληστίας του ανθρώπου οι πυρκαγιές και απομάκρυνσης από το θέλημα του Θεού

  • Dogma
διδυμοτείχου

Διδυμοτείχου Δαμασκηνός: Προιόν της απληστίας του ανθρώπου, της παρακοής και της απομάκρυνσης του από το θέλημα του Θεού οι πυρκαγιές – Κάλεσε τους πιστούς με σεβασμό να προστατεύουν την Δημιουργία.

Με αφορμή την εορτή επί τη μνήμη του λαοφιλούς Μεγαλομάρτυρος Αγίου Φανουρίου του νεοφανούς, ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Διδυμοτείχου, Παρεκκλήσιο της οποίας τιμάται επ’ ονόματι του Αγίου.

Σχολιάζοντας ο Σεβασμιώτατος την ευλαβή συνήθεια της φανουρόπιτας, που σε ένδειξη ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης προς τον Άγιο προσφέρουν οι πιστοί, τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Πρέπει από τον τύπο να αναγόμεθα στην ουσία, από τα εξωτερικά στα ουσιαστικά. Έτσι θα λατρεύουμε τον αληθινό Θεό μας, τον Σωτήρα μας Χριστό, «εν πνεύματι και αληϑεία» (Ιω. 4, 24). Τιμώντας τους αγίους μας ας αγωνιζόμεϑα να τους μιμηϑούμε στη ζωή μας, να καλλιεργούμε πνευματικά τον εαυτό μας.

Στην προκειμένη περίπτωση οφείλουμε να μιμηθούμε τον άγιο Φανούριο στη γενναιότητα και στην προθυμία του να θυσιάσει εαυτόν για το Χριστό, να μην προδόσει τις Εντολές Του. Το βασικότερο είναι η ζώσα κοινωνία μας με τον Χριστό και τα ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας μας, τα οποία Εκείνος μας τα παρέδωκε και με τα οποία η Εκκλησία μας ϑεώνει, επειδή έχουν αγιαστική δύναμη. Το μήνυμα του σήμερον τιμωμένου αγίου Φανουρίου είναι μήνυμα υπομονής, καρτερικότητας και αισιοδοξίας…».

Και έκλεισε: «Εύχομαι ο άγιος να φωτίζει και να φανερώνει στον καθένα μας τον δρόμο της σωτηρίας του, ένα δρόμο που βεβαίως προϋποθέτει την μετάνοια, την ταπείνωση, την θυσία και την συμμετοχή μας στα μυστήρια και τις αγιαστικές πράξεις της Εκκλησίας μας».

Το πρωί της επομένης, 27ης του μηνός Αυγούστου ε.ε., Κυριακής ΙΒ´ Ματθαίου, ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αλεποχωρίου, του τέως Δήμου Μεταξάδων, δίπλα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, και κόμισε στους πιστούς και τους παρεπιδημούντες επισκέπτες του χωριού την ευλογία της Εκκλησίας με αφορμή την έναρξη του Νέου Εκκλησιαστικού Έτους.

Με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές ανέπεμψε δέηση για την κατάπαυση της θεομηνίας και σχολίασε ότι η 1η του μηνός Σεπτεμβρίου είναι ημέρα αφιερωμένη από την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Σχετικά με την πυρκαγιά στο Δάσος της Δαδιάς, που για όγδοη ημέρα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, τόνισε ότι τούτο είναι το προιόν της απληστίας του ανθρώπου, της παρακοής και της απομάκρυνσης του από το θέλημα του Θεού και κάλεσε τους πιστούς με σεβασμό να προστατεύουν την Δημιουργία.

Στην Θεία Λειτουργία στο Αλεποχώρι προσήλθε ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου και ικανοποιητικό εκκλησίασμα.

TOP NEWS