»ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2022»: Ομιλία με τον Μητροπολίτη Γρεβενών Δαβίδ

  • Δόγμα

Σύμφωνα με το πρόγραμμα την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, ώρα 7.00 το απόγευμα, ομιλητής θα είναι ο Οσιολογιώτατος Ιερομόναχος π. Γρήγοριος, εκ της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους και θέμα: «Σύ τίς εἶ ὁ κρίνων;».

Με ομιλητή τον Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαβίδ, συνεχίστηκε η 17η ημέρα (Τρίτη 18 Οκτωβρίου), των ενοριακών εορταστικών εκδηλώσεων με την επωνυμία «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2022», που πραγματοποιούνται στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αγίου Δημητρίου. Θέμα της ομιλίας του ήταν: “H κρίση του κόσμου».

Ο Μητροπολίτης αρχικά στην ομιλία του, αναφερόμενος στο χωρίο «αὕτη δέ ἐστιν ἡ κρίσις, ὅτι τὸ φῶς ἐλήλυθεν εἰς τὸν κόσμον, καὶ ἠγάπησαν οἱ ἄνθρωποι μᾶλλον τὸ σκότος ἢ τὸ φῶς» (Ιω. 3,19 ), είπε: “Αυτή είναι η πραγματική κρίση του κόσμου αυτή είναι η πηγή και η αιτία κάθε μορφής κρίσεως στη ζωή μας ότι ήρθε το φως στον κόσμο και αγάπησαν οι άνθρωποι το σκοτάδι περισσότερο ή το φως. Ο ευαγγελιστής Ιωάννης κάνει ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών από την αρχή του Ευαγγελίου. Γιατί όλη η απόρριψη του Χριστού και συνεκδοχικά της σωτηρίας που προσφέρει στον κόσμο, είναι απόρροια αυτής της άρνησης των ανθρώπων να αποδεχτούν το φως στη ζωή τους”.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος είπε: “«Πάντες γαρ ήμαρτον», αυτό είναι το βασικό, όπως λέει ο Απόστολος Παύλος. Οπότε, όλοι είναι κατάδικοι μπροστά στα μάτια του Θεού, γι’ αυτό ο Θεός έστειλε στον κόσμο τον Υιό Του, που για να νικήσει την αμαρτία πήρε σάρκα όμοια με την δική μας την αμαρτωλή, χωρίς όμως να είναι αμαρτωλή η δική Του. Με αυτόν τον τρόπο καταδίκασε την αμαρτία, εκεί που ακριβώς εκδηλώνεται”.

Σε άλλο σημείο τόνισε ο Σεβασμιώτατος: “Ο άνθρωπος πλημμυρίζει φως και μετά την Ανάσταση ενδύεται αυτό το φως, ως χιτώνα βαπτισματικό, ως Σώμα και Αίμα Χριστού και μετάληψη αιωνίου φωτός και μακαριότητας. Σαν απέκδυση κάθε τι σκοτεινού με εκείνη τη μοναδικότητα να μπορεί ο άνθρωπος να λαμπρύνεται ξανά και ξανά μέσα στο μυστήριο της μετανοίας. Η μετάνοια λαμπρύνει τον άνθρωπο τον καθαρίζει και τον απομακρύνει από την οποιαδήποτε κρίση”.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος είπε: “Ο Χριστός είναι που αναγγέλλει στους μαθητές του «υμείς εστέ το φως του κόσμου» απέναντι στους υιούς του σκότους που είναι υποκριτές. Είναι ο Χριστός που μπροστά στους άδικους δικαστές του αιώνος και των αιώνων, σώπασε και σιωπά. Είναι ο Χριστός που στη μεγάλη κρίση του κόσμου επάνω στο Σταυρό μπορεί να κράζει «άφες αυτοίς ου γαρ οίδασι τι ποιούσι». Είναι ο Χριστός ο οποίος πάνω στο σταυρό και πάλι με τον ευγνώμονα Ληστή, έχει μία λέξη, μία έκφραση, μία τελική κρίση «μετ’ εμού έση εν τω παραδείσω». Θα είσαι μαζί μου λέει, στον καθένα μας, στον παράδεισο, γιατί εσύ ενσαρκώνεις τον κάθε ξεχασμένο άνθρωπο, τον κάθε μοναχικό, τον κάθε αμαρτωλό, που ψάχνοντας αγάπη έκανε τραγικά λάθη, τον κάθε τυφλό που δεν είδε το φως του, και τον κάθε παραπονεμένο που δεν του έδειξαν ποτέ αυτό το μακάριο και αΐδιο φως”.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο “Ενοριακό Αρχονταρίκι” εντός του Ιερού Ναού, όπου οι ακροατές είχαν την ευκαιρία να υποβάλλουν ποικίλα ερωτήματα στον Σεβασμιώτατο και αντιστοίχως να τους δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, ώρα 7.00 το απόγευμα, ομιλητής θα είναι ο Οσιολογιώτατος Ιερομόναχος π. Γρήγοριος, εκ της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους και θέμα: «Σύ τίς εἶ ὁ κρίνων;».

Η 17η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με κατανυκτική Θεία Λειτουργία στην οποία ιερούργησε ο Οσιολογιώτατος Ιερομόναχος π Βασίλειος Αγιοπαυλήτης.
Έψαλαν οι Λαμπαδάριοι  κ. κ. Διαμαντής Αργυρόπουλος και Χρήστος Παπαχρήστου.

TOP NEWS