Δημητριάδος: «Χάσαμε την αληθινή και αυθεντική παιδεία»

  • Dogma

Με μεγαλοπρέπεια πανηγύρισε σήμερα την εύρεση της ιεράς εικόνας της Παναγίας Ευαγγελιστρίας το νησί των Τρικκέρων και η Ομώνυμη ιερά μονή.

Ξένη Δημοσίευση

Με μεγαλοπρέπεια πανηγύρισε σήμερα την εύρεση της ιεράς εικόνας της Παναγίας Ευαγγελιστρίας το νησί των Τρικκέρων και η Ομώνυμη ιερά μονή.

Την παραμονή της εορτής, στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε και ομίλησε ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχου Θεσσαλίας κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη, του Δημάρχου Νοτίου Πηλίου κ. Νικολάου, των Περιφερειακών και Τοπικών Αρχών του Λιμενικού Σώματος και πλήθος κόσμου.

Κατά την ομιλία του ο κ. Ιγνάτιος, αναφέρθηκε στην ελλιπή παιδεία που παρατηρείται στις μέρες μας, λαμβάνοντας αφορμή από την επικείμενη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, επισημαίνοντας ότι: «…ενώ εφαρμόσαμε κανόνες εκπαίδευσης πειραματιζόμενοι πάνω στα παιδιά μας ένα πράγμα χάσαμε, την αληθινή και αυθεντική παιδεία. Γιατί η παιδεία δεν έχει να κάνει μόνο με τις γνώσεις, δεν έχει να κάνει μόνο με ένα απλό εκπαιδευτικό σύστημα όσο σύγχρονο και αν είναι. Έχει να κάνει με τον όλο άνθρωπο, δηλαδή με τον άνθρωπο που είναι ψυχή και σώμα και όχι μόνο διάνοια».

Στη συνέχεια ο μητροπολίτης ευχήθηκε να ξαναβρεθεί η αληθινή Παιδεία στον τόπο μας με πρότυπο την Παναγία η οποία μας δίδαξε τί σημαίνει ελευθερία, αληθινή προσευχή και κοινωνία χαράς. «…Εύχομαι ο τόπος μας να ξαναβρεί την αληθινή του Παιδεία με πρότυπο την Παναγιά, την Μητέρα του Χριστού μας. Γιατί η Παναγιά μας είναι αυτή που κατεξοχήν μας δίδαξε τί σημαίνει ελευθερία στον άνθρωπο… Γιατί στο διάλογο με τον Άγγελο την ημέρα του Ευαγγελισμού είπε το ναι στο θέλημα του Θεού, γιατί ήξερε ότι γι’ αυτό είναι πλασμένη, όπως είναι πλασμένος ο κάθε άνθρωπος. Είμαστε πλασμένοι από την αγάπη του Θεού για να λειτουργήσουμε για την αγάπη του Θεού… Μια Παιδεία που δεν έχει Θεό, δεν έχει ελεύθερους ανθρώπους, αλλά δεσμευμένους σε ιδεολογίες, σε απόψεις και νοοτροπίες και πολλές φορές χωρίς ψυχή να αντιμετωπίσουνε τις δυσκολίες και προβλήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας τόνισε το πώς η Παναγία μάς έμαθε να αξιοποιούμε το προνόμιο της προσευχής και εξέφρασε τη λύπη του για το ότι στις μέρες μας η προσευχή έχει αδρανήσει στους χώρους της εκπαιδεύσεως.«…Κάποτε το σχολειό ήταν σχολειό προσευχής. Ξεκινούσαν τα παιδιά με αληθινή προσευχή, γιατί ξέρανε ότι του Θεού τα πράγματα είναι και τα γράμματα. Και μάθαιναν γράμματα αληθινά και ιερά. Και κράτησαν ζωντανή την παράδοση και την ιστορία αυτού του τόπου μέσα στην σκλαβιά, μέσα στο κρυφό σχολειό, γιατί εκεί ήταν η εκκλησιά σχολειό».

Επίσης επεσήμανε ότι η Παναγία μάς δίδαξε τί σημαίνει κοινωνία χαράς. Χαρά που δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει στα σχολεία και γι αυτό τα παιδιά δεν τα αγαπούν ιδιαίτερα. «…Να γιατί πρέπει να ξαναβρούμε την αληθινή χαρά μιας παιδείας που το παιδί και ο νέος θα νιώθει ότι είναι γι’ αυτόν θέμα ζωής και όχι απλώς υποχρέωση και καθήκον που βαριεστημένα φέρνει εις πέρας. Είναι η Παναγιά μας που μας ανοίγει το δρόμο για να δούμε τη σημαίνει πραγματική κοινωνία Θεού αγάπης, προσφοράς και θυσίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, κάλεσε όλους τους προσκυνητές σε προσευχή έτσι ώστε να ξαναβρεθεί ο δρόμος της αληθινής και ουσιαστικής παιδείας, ενώ τόνισε πως μόνο ο Χριστός μπορεί να κρατήσει την ελπίδα μας σε αυτό τον τόπο. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «…σας καλώ και εσάς να ενώσετε μαζί μου τις προσευχές σας και οι προσευχές αυτές να γίνουν δράση και προσπάθεια στα σπίτια σας, στα σχολεία, στους Συλλόγους των Γονέων, μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Όσοι έχετε αυτή την ευθύνη ξαναγίνετε Πατροκοσμάδες, ξαναδώστε στα παιδιά τί σημαίνει Θεός στη ζωή τους. Θα το χρειαστούν».

«Όποιος δεν μπορεί να δει τί έρχεται, τότε αλλοίμονο αν βρεθούμε χωρίς πίστη. Θα είμαστε απελπισμένοι. Μόνο ο Χριστός σήμερα μπορεί να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα μας σε αυτόν τον τόπο. Και Τον χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε. Και μέσα από την παιδεία θα ξεπηγάσει και πάλι η χαρά που χρειάζονται οι νέοι για να ανταπεξέλθουνε στις δυσκολίες τούτης της ζωής».

Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιμ. Επιφανίου Οικονόμου, ο οποίος και κήρυξε το Θείο Λόγο.

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ