Δημητριάδος: Η Παναγία μας δείχνει τον τρόπο να παραμείνουν άνθρωποι της Αναστάσεως

  • Dogma
δημητριάδος

Μέσα στην Αναστάσιμη χαρά εορτάστηκε και φέτος η Πανήγυρις της Ζωοδόχου Πηγής στο ομώνυμο Ιερό Προσκύνημα στον λόφο της Γορίτσας, όπου την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

Παρέστησαν η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Κώστας Μαραβέγιας, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αχιλλέας Μπέος και πλήθος προσκυνητών.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος χαρακτήρισε την Παναγία μας «την Πηγή της Ζωής, αφού μας χάρισε την Ζωή, που είναι ο Χριστός, χάρη στην Ανάσταση του Οποίου, η δική μας ανάσταση γίνεται προσωπική μας χαρά και εμπειρία… Η Παναγία είναι η πρώτη που βίωσε την χαρά της Αναστάσεως του Κυρίου, που δεν είναι επιδερμική και επιπόλαιη, αλλά η μυστική εμπειρία και βεβαιότητα ότι η αιωνιότητα είναι δική μας… Την ίδια εμπειρία η Παναγία έκανε ενοποιό δύναμη και την κατέστησε Μητέρα των Μαθητών του Κυρίου, αλλά και όλων ημών που είμαστε μέλη της Εκκλησίας του Χριστού. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η Παναγία την δύσκολη ώρα είναι κοντά μας, όταν οι αμφιβολίες μας κυριεύουν, μας στηρίζει, όπως έπραξε με τον Απόστολο Θωμά, είναι μαζί μας και στην χαρά και στην λύπη, μοιράζεται τον πόνο, γιατί είναι Μάνα και μας καταλαβαίνει… Συγχωρώντας τους σταυρωτές του Υιού Της, μας δίδαξε τον δρόμο της συγχωρητικότητας, που είναι πολύτιμο δώρο του Θεού στη ζωή μας… Αν θέλουμε να είμαστε τέκνα της Αναστάσεως, πρέπει να μάθουμε να συγχωρούμε πάντα τη Αναστάσει… Γι’ αυτό, η Παναγία μας γίνεται η Ζωοδόχος Πηγή, που έρχεται να θεραπεύσει και μάλιστα, σε τούτη την τόσο δύσκολη περίοδο…».

Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Βυζίτσης, παρουσία του Βουλευτού Μαγνησίας κ. Κώστα Μαραβέγια και ευλαβών προσκυνητών. Στο κήρυγμά του ο κ. Ιγνάτιος παρατήρησε ότι «η σημερινή εορτή μας συνδέει μυστικά με την Πόλη των πόλεων, την Κωνσταντινούπολη, απ’ όπου ξεκίνησε, στο γνωστό Αγίασμα και έγινε πανήγυρις όλων των Ορθοδόξων…».

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε, δι’ ολίγων, στην προσπάθεια ανακαίνισης του ιστορικού Ναού, που ολοκληρώθηκε προ ετών, στην διαρκή συρρίκνωση του πληθυσμού των χωρίων μας, αλλά και στην διαρκή μείωση των παιδιών, που προκαλεί έντονες ανησυχίες για το μέλλον. Μίλησε, επίσης, για την εμπειρία της Αναστάσεως και κατά πόσον την κρατάμε ζωντανή στην ψυχή μας, μετά το πέρας της Διακαινησίμου Εβδομάδος: «Η Παναγία μάς δείχνει τον τρόπο, για να παραμείνουμε άνθρωποι της Αναστάσεως. Αν παραμείνουμε ζωντανά μέλη της Εκκλησίας, τότε έχουμε μία Μάνα που θα είναι πάντα κοντά μας, να συντρέξει κάθε μας ανάγκη. Μέσα Της θα βιώσουμε την εμπειρία των Μυστηρίων, μέσω των οποίων αγιάζεται κάθε έκφανση της ζωής μας… Χρειαζόμαστε τον Λόγο του Θεού, που ως γάργαρο νερό, ξεδιψά την δίψα της ψυχής και δίδει απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματά της».

 

TOP NEWS