Δημητριάδος Ιγνάτιος: Αν θέλουμε την Πατρίδα μας ελεύθερη, υπάρχει μόνο ο δρόμος υπάρχει της ενότητας- Ενοποιός δύναμη η Ορθόδοξη πίστη μας

  • Dogma
δημητριάδος

 Μεγαλοπρεπώς και ιεροπρεπώς εόρτασε την μεγίστη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου 1821 η Μητρόπολη Δημητριάδος, με επίκεντρο του εορτασμού τον ιστορικό και προσφυγικό Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Ν. Ιωνίας.

Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέτας Μακρή, της Αντιπεριφερειάρχου Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη, του Βουλευτού Μαγνησίας κ. Αθανασίου Λιούπη, εκπροσώπων των Στρατιωτικών Αρχών και μεγάλου πλήθους ευλαβούς λαού.

Μετά την απόδοση της Δ΄ Στάσης των Χαιρετισμών της Θεοτόκου, τελέστηκε η αρτοκλασία στο προαύλιο του Ναού, όπου ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον Θείο Λόγο. Ο κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι «στην εποχή που κυριαρχούσε το σκοτάδι της ειδωλολατρίας και ο άνθρωπος υπέφερε από τα αδιέξοδά του, η Παναγία ελεύθερα συγκατένευσε στο θέλημα του Θεού. Κι έτσι ξεκίνησε το χαρμόσυνο γεγονός της Ενανθρωπήσεως, ήχησε το άγγελμα της σωτηρίας των ανθρώπων, άνοιξε ο δρόμος για την αληθινή ελευθερία. Στρεφόμαστε, σήμερα προς την Παναγία μας, ως το πρότυπο της ζωής μας, καθώς μας δίδαξε τον δρόμο της πνευματικής ελευθερίας, που καλούμαστε να διανύσουμε».

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στην εθνική διάσταση της εορτής, «καθώς τιμούμε εκείνους που έχυσαν το αίμα τους για την Ελευθερία της πατρίδας μας … κράτησαν ζωντανή την ελπίδα για την ανάσταση της πατρίδας και ήρθε ο καιρός που ενώθηκαν και έφεραν εις πέρας τον μεγάλο αγώνα… Το μήνυμα της εορτής είναι μήνυμα χαράς και αγαλλίασης. Μπορεί να υπάρχουν τα προβλήματα, που πολλές φορές μας συντρίβουν, όμως έρχεται η μέρα όπου όλοι αναπνέουμε με χαρά και αναφωνούμε «ζει Κύριος ο Θεός». Αυτή την χαρά μας φέρνει το άγγελμα του Γαβριήλ».

Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε, στην συνέχεια, ότι «ότι αν θέλουμε να κρατήσουμε την Παράδοση στην Πατρίδα μας και αν την θέλουμε ελεύθερη, ένας δρόμος υπάρχει, αυτός της ενότητας, που πρέπει να βαδίσουμε και αυτή την φορά. Όσες φορές διακυβεύτηκε η ενότητα και διχαστήκαμε, βιώσαμε τραγικά αποτελέσματα. Η ενοποιός μας δύναμη είναι η Ορθόδοξη πίστη μας, η σωφροσύνη εκείνων που έχουν τις ευθύνες, ο σεβασμός των αξιών μας μέσα στην Δημοκρατία μας, για να μπορούμε να πορευόμαστε εν ασφαλεία, σ’ έναν κόσμο που διακυβεύει την ενότητά του… Ν’ ανοίξουμε δρόμο αληθινής ενότητας και βαθειάς εμπιστοσύνης, αναλαμβάνοντας ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν».

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου, παρουσία του Βουλευτού κ. Κων/νου Μαραβέγια και πλήθους πιστών. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Ιεροκήρυξ Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους για την πάνδημη συμμετοχή στην Πανήγυρη, τους Ιερείς και τα στελέχη της ενορίας, για το επιτελούμενο έργο, ενώ ανήγγειλε την έλευση του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Ευαγγελίστρια, τον ερχόμενο Ιούνιο, για να προσευχηθεί για τις ψυχές των αειμνήστων προσφύγων προγόνων μας.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, όπου τέλεσε την επίσημη Δοξολογία επί τη Εθνική Εορτή, παρουσία των πολιτικών, Στρατιωτικών, Λιμενικών, Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Αρχών του τόπου μας. Στην συνέχεια, μετέβη στο Μνημείο των Ηρώων, στην παραλία του Βόλου, όπου τέλεσε Τρισάγιο για τους Αγωνιστές του ΄21 και παρακολούθησε την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση.

TOP NEWS