Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Είμαστε πλασμένοι για την Αγιότητα»

  • Dogma
ιγνάτιος

Τη σημασία της παρουσίας των Αγίων στην ζωή μας, τους οποίους χαρακτήρισε καρπούς του Αγίου Πνεύματος, υπογράμμισε στο κήρυγμά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, στον Μέγα Εσπερινό της Αγίας Βαρβάρας και του Οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού (3/12).

Στον κατάμεστο Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας στη Ν. Ιωνία ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στους βίους τριών Αγίων που μαρτύρησαν για τη δόξα του Κυρίου σε τρεις διαφορετικές περιόδους της ιστορίας και σφράγισαν διαχρονικά την Εκκλησία. Ο λόγος για την Αγία Βαρβάρα, που μαρτύρησε από τα χέρια του ίδιου της του πατέρα, τον 3οαι., για τον Όσιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, πεντακόσια και πλέον χρόνια μετά, γόνο επιφανούς οικογένειας, που επέλεξε τον μοναχικό χιτώνα και τον Άγιο Σεραφείμ, Επίσκοπο Φαναρίου, που μαρτύρησε για του Χριστού την πίστη την Αγία, το 1700 στην Θεσσαλία.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε και νεότερα παραδείγματα από την ιστορία, όπως ο Άγιος Νεκτάριος και ο Άγιος Νικόλαος ο Πλανάς, ο ιερέας, οι Άγιοι Πορφύριος, Παϊσιος και Ιάκωβος, στην εποχή μας. Όπως σημείωσε, «διαχρονικά η αγιότητα υφίσταται μέσα στην Εκκλησία, στην πίστη και στην παράδοσή μας. Και καλούμεθα, αντλώντας δύναμη από αυτή, να τιμούμε τους Αγίους με την παρουσία μας, τους ύμνους, την λατρεία και την Θεία Λειτουργία. Οι Άγιοι είχαν ένα κοινό: αγάπησαν τον αληθινό Θεό, αφιέρωσαν την ζωή τους στον Χριστό κι έδωσαν τον εαυτό τους στο θέλημα του Θεού. Έζησαν «κατά φύση», γιατί ο άνθρωπος είναι πλασμένος «κατ’ εικόνα και ομοίωση Θεού» και αυτοί επέλεξαν να ακολουθήσουν αυτόν ακριβώς το δρόμο, να ομοιάσουν στον Θεό. Άκουσαν τον Κύριο να τους λέγει: «ελάτε να γίνετε Άγιοι όπως κι εγώ Άγιος είμαι». Ακολούθησαν τον δρόμο αυτών που προηγήθησαν κι έδωσαν όλο τους το είναι στο Θεό και έζησαν μέσα στην κοινωνία με τον Θεό. Εξάλλου», όπως υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος, «οι Άγιοι ανήκουν στην ανθρωπότητα και υπήρξαν άνθρωποι σαν όλους εμάς. Ήταν γυναίκα η Αγία Βαρβάρα, όπως όλες οι γυναίκες του κόσμου. Ήταν Μοναχός ο Όσιος Δαμασκηνός, Επίσκοπος Φαναρίου ο Σεραφείμ. Σαν κι εμάς ήταν κι αυτοί. Και ανήκουν σε μας, γιατί ακριβώς ξέρουν πόσο δύσκολο είναι να ακολουθήσει κανείς αυτόν τον δρόμο κι έχουν φιλανθρωπία για μας. Έχουν καλοσύνη για μας, έχουν συμπάθεια σε μας, στέκονται μαζί μας, γιατί έχουν αυτή την δύναμη να μας συντρέχουν και δέχονται τις προσευχές μας. Μας νιώθουν, όταν πέφτουμε κι αμαρτάνουμε. Μας δίνουν κουράγιο να σηκωθούμε και να μετανοήσουμε. Μας δείχνουν τον δρόμο της ελπίδας και της σωτηρίας. Μας ανήκουν και γι’ αυτό τους αγαπούμε. Οι άνθρωποι της ορθολογικής σκέψης δεν μπορούν να πιστέψουν στα μάτια τους ότι είναι εκατομμύρια οι άνθρωποι που προστρέχουν στους σημερινούς Αγίους, για να πάρουν χάρη από τα Άγια Λείψανα και τις Εικόνες τους».

Σήμερα τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου, ο οποίος, μετά την απαγγελία του Ευαγγελίου, εξήγησε με απλά λόγια το ανάγνωσμα, στα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου της ενορίας που εκκλησιάστηκαν. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Επιφάνιος Δημητρίου, Ιεροκήρυξ.

20171204_st_varvara_01 20171204_st_varvara_06 (1) 20171204_st_varvara_11 20171204_st_varvara_10 ιγνάτιος

TOP NEWS