Δημητριάδος Ιγνάτιος: «η Δημοκρατία δεν είναι δεδομένη»

  • Dogma
δημητριάδος

Ημερίδα με θέμα «Δημοκρατική παιδεία και ζωή στο σχολείο» διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου  την Τετάρτη 6/3, στην αίθουσα του ΤΕΕ Μαγνησίας

Στην ημερίδα, έγκριτοι ακαδημαϊκοί, δικαστικοί – νομικοί και κοινωνικοί φορείς ενημέρωσαν τους Διευθυντές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς σχολικών μονάδων της Μαγνησίας για θέματα που αφορούν στη σημασία και στην αξία των δημοκρατικών αρχών και σήμερα περισσότερο από ποτέ στην αναγκαιότητα εφαρμογής τους.

Στην έναρξη της Ημερίδας Χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος τόνισε ότι «η Δημοκρατία έχει ως βασικές της προϋποθέσεις, την ισότητα, την ελευθερία, την δικαιοσύνη, την συμμετοχή και τον σεβασμό του άλλου. Αυτό σημαίνει να ξέρω να μοιράζομαι, να μην μετατρέπω την ελευθερία μου σε ασυδοσία, να έχω πνεύμα Δικαίου, αναγνωρίζοντας την αξία του κάθε άλλου, όποιος κι αν είναι. Οι αξίες αυτές, μέσα στο σχολικό περιβάλλον, μετατρέπονται σε συμμετοχή, δηλ, σε άρνηση του «εγώ» και σε παιδαγωγία για ισότητα και αλληλοσεβασμό. Δυστυχώς, σε μια εποχή όπου οι αυταρχικές τάσεις, συχνά, ξεκινούν μέσα από την οικογένεια και γίνονται φανερές σε πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας, οι νέοι μας, περισσότερο, καταγράφουν και βιώνουν την ανισότητα, την αποδυνάμωση των θεσμών, ακόμα και της ίδιας της οικογένειας, την έλλειψη σεβασμού στην μοναδικότητα του κάθε προσώπου. Γι’ αυτό, στην εποχή μας, η εμπέδωση της Δημοκρατίας φαίνεται, πολλές φορές, ζητούμενο. Εδώ οι Αρχές και οι Αξίες του Χριστιανισμού, όπως η αγάπη, η συγχώρηση και ο σεβασμός στον πλησίον ως ζωντανή εικόνα του Θεού, έρχονται να συμβάλλουν αποφασιστικά στην εδραίωση της Δημοκρατίας, μέσω της αλληλεγγύης, της Δικαιοσύνης, της συνεργασίας. Η συνεργασία της Τοπικής μας Εκκλησίας με τις Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και όχι μόνο, με βάση το κοινοτικό πνεύμα της Ορθόδοξης Παραδόσεώς μας, προάγει την αυθεντική αγάπη, την ανιδιοτελή αλληλεγγύη και την ανοικτή συνεργασία, βασικές Αρχές και Αξίες της δημοκρατικής ζωής και συμπεριφοράς».

Ο κ. Ιγνάτιος συνεχάρη τους συντελεστές και διοργανωτές της Ημερίδας για την πρωτοβουλία και θύμισε ότι «η Δημοκρατία δεν είναι δεδομένη. Είναι μια κατάκτηση για την οποία όλοι μας, νυχθημερόν, πρέπει να εργαζόμαστε. Κι εμείς από την πλευρά μας θα συμβάλλουμε πάντοτε σ’ αυτό».

TOP NEWS