Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Ο Μέγας Κωνσταντίνος έγραψε ιστορία»

  • Δόγμα

Ο Βόλος τίμησε τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη

Μετά από δύο χρόνια περιορισμών και έντονης προσμονής, η Εκκλησία της Δημητριάδος τίμησε φέτος, με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, την ιερά μνήμη των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, με επίκεντρο τον ομώνυμο περικαλέστατο Ναό που δεσπόζει στην παραλία του Βόλου.

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, τον οποίο πλαισίωσε πληθύς Κληρικών λαού. Παρέστησαν η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέτα Μακρή, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Αθανάσιος Λιούπης και οι επικεφαλής των Στρατιωτικών, Λιμενικών, Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Αρχών.

Στο τέλος της Ακολουθίας ξεκίνησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος των Αγίων, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου, συνοδεία στρατιωτικού αγήματος, με κατεύθυνση το μνημείο των Ηρώων, όπου τελέστηκε η αρτοκλασία και ο κ. Ιγνάτιος κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Ο Μητροπολίτης τόνισε ότι «όσο κι αν προσπάθησαν κάποιοι να διαβάλουν την αγιότητά τους ή να υποτιμήσουν το μεγαλείο τους, δεν κατάφεραν να βγάλουν τους Αγίους Αυτοκράτορες Κωνσταντίνο και Ελένη από την ψυχή του λαού.

Κι αυτό συνέβη διότι όλοι γνωρίζουμε ενδόμυχα ότι, χάρη σ’ αυτόν τον Μέγα άνδρα της ιστορίας οφείλουμε το κορυφαίο δικαίωμα της θρησκευτικής Ελευθερίας, να πιστεύουμε ελεύθερα στον Ιησού Χριστό, να έχουμε τον Σταυρό σύμβολο της ζωής μας.

Ο Κωνσταντίνος έγραψε ιστορία, καθώς αντιλήφτηκε την ανάγκη της ενότητας, για να συνεχίζει να υπάρχει η Αυτοκρατορία και να ειρηνεύει ο κόσμος. Και αυτή η ενότητα προέρχεται από την πίστη στον Χριστό, για την οποία οι Μάρτυρες έχυσαν το αίμα τους».

Ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ιδιαίτερα την απόφαση του Κωνσταντίνου να μεταφέρει την πρωτεύουσα στην Ανατολή, «για να ανατείλει μια Αυτοκρατορία χιλίων και πλέον ετών, με οικουμενικές διαστάσεις.

Εργάστηκε για την ενότητα της Εκκλησίας, καθιερώνοντας το Συνοδικό Της σύστημα, όταν συγκάλεσε την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί και καταδικαστεί η διασπαστική για τον λαό και την Αυτοκρατορία αίρεση του Αρείου».

Ο Μητροπολίτης θύμισε ότι «πολλές φορές, τα σχίσματα και οι διχόνοιες στους λαούς, ξεκινούν από την διάσπαση της Εκκλησίας, γεγονός τραγικό, γιατί διεγείρεται το μίσος και ο διχασμός, που οδηγεί σε εμφύλιους αλληλοσπαραγμούς.

Γι’ αυτό τιμούμε τους εορταζομένους Αγίους, διότι θεμελίωσαν μια Εκκλησία ζωντανή και ελεύθερη και παρέδωσαν την ευθύνη, στους μεν Ποιμένες να διασώζουμε την ενότητα της Εκκλησίας με την ακρίβεια της πίστεως, την Μυστηριακή εμπειρία και τον λόγο της Γραφής και των Πατέρων, στους δε πολιτικούς άρχοντες να αντιλαμβάνονται την στιγμή της ιστορίας, γεγονός που υπηρετεί επιτυχώς στις μέρες μας η ηγεσία μας. Όλοι σφυρηλατούν την ενότητα, που είναι το μεγάλο μας όπλο.

Δεν είμαστε ένας μεγάλος λαός, με απέραντη έκταση. Άλλοι είναι τέτοιοι και διαπράττουν τα μεγάλα σφάλματα. Είμαστε ένας λαός με ιστορία και παράδοση, με πολιτισμό, που θεμελιώσαμε την Δημοκρατία στην οικουμένη, που πρέπει να αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα, για να διατηρήσουμε αυτό που παραλάβαμε και να το παραδώσουμε στα παιδιά μας».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Ιγνάτιος ευχήθηκε από καρδιάς στον εορτάζοντα Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και κάλεσε όλους σε δύο πολύ μεγάλες εκδηλώσεις, που θα λάβουν χώρα έμπροσθεν του Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, το Αντάμωμα των Παραδοσιακών Χορών, το απόγευμα της Κυριακής 22/5 και την Ναυτική Εβδομάδα, που θα ανοίξει την αυλαία της στις 19 Ιουνίου και φέτος θα είναι αφιερωμένη στο Καστελόριζο.

TOP NEWS