Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Ο Πρόδρομος δεν έπεσε στην παγίδα…»

  • Dogma
δημητριάδος

Η Σύναξη του Τιμίου Προδρόμου εορτάστηκε ιεροπρεπώς στη Μητρόπολη Δημητριάδος το διήμερο 6-7/1.

Την παραμονή της εορτής, κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος χοροστάτησε στον πανηγυρίζονται Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Ανακασιάς. Στο κήρυγμά του εξήγησε το νόημα της εορτής της Συνάξεως των πιστών, προκειμένου να τιμήσουν τον Πρόδρομο, που πρωταγωνίστησε και συνήργησε στο γεγονός της Βαπτίσεως του Κυρίου, όπως συμβαίνει με όλες τις Δεσποτικές εορτές. Αυτό συμβαίνει για να κατανοήσουμε ότι «ο Χριστός είναι μαζί μας και εμείς μαζί Του και ό,τι έκανε το έκανε για εμάς και με εμάς. Εισήλθε στην ανθρώπινη ιστορία, για να λάβουμε μέρος κι εμείς σ’ αυτήν την ιστορία. Με άλλα λόγια, η Εκκλησία μας καλεί να γιορτάσουμε και για εμάς, να γίνουμε συνεργοί Θεού».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Ιγνάτιος παρατήρησε ότι «ο Πρόδρομος παρέμεινε πιστός στο έργο που του ανέθεσε ο Θεός. Απέκτησε μαθητές, που διδάχθηκαν την αλήθεια για τον Θεό, για το πώς πρέπει να είναι οι άρχοντες και να τηρούν τον νόμο του Θεού. Δεν έπεσε στην παγίδα, που συχνά πέφτουν και πολλοί κληρικοί σήμερα, να ξεχάσει τον σκοπό του και να βάλει τον εαυτό του στην θέση του Θεού. Και μετά, λειτουργεί ένας φοβερός πνευματικός νόμος σ’ εκείνον που στήνει το είδωλό του έναντι των ανθρώπων. Όμως, είναι ψεύτικο και, όπως συμβαίνει με το κάθε είδωλο, κάποια στιγμή γκρεμίζεται και μαζί του και οι ψυχές που κρέμονται απ’ αυτό. Κανείς από τους Αγίους μας δεν έπεσε ποτέ σ’ αυτή την παγίδα, γιατί είχαν πλήρη συνείδηση του σκοπού τους, να διακονούν την αλήθεια του Χριστού και όχι την δική τους…».

Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Αγιάς, παρουσία πολλών πιστών. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ευχαρίστησε τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς Αρχιμ. Νικόδημο Αγαθονίκου, που έχει και την ευθύνη της ενορίας, για όσα προσφέρει στην περιφέρεια της Αγιάς, καθώς και τον Αρχιερατικό Επίτροπο Αγιάς Πρωτ. Αθανάσιο Μακρή, για την γενικότερη ευθύνη του στην επαρχία. Εξέφρασε, επίσης, την χαρά του για τους νέους Κληρικούς και Μοναχούς, που στελεχώνουν την εκκλησιαστική επαρχία της Αγιάς και την ευγνωμοσύνη του για την πρόοδο και την προσφορά των Μοναστηριών μας στην περιοχή.

TOP NEWS