Δημητριάδος Ιγνάτιος: Όποιος διακυβεύει την ενότητα δεν είναι αληθινός ηγέτης

  • Dogma
δημητριάδος

Με την δέουσα λαμπρότητα ο Βόλος τίμησε και φέτος την μνήμη των Αγίων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, με επίκεντρο τον περικαλλή ομώνυμο Ιερό Ναό, που δεσπόζει στην παραλία της πόλης

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, παρουσία πλήθους Κληρικών μας, του Περιφερειάρχου Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, του Βουλευτού Μαγνησίας κ. Χρήστου Μπουκώρου, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Στρατιωτικών, Λιμενικών, Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Αρχών και μεγάλου πλήθους πιστών. Στο τέλος του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτανεία στην παραλία της πόλης, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου, στην οποία συμμετείχαν μέλη πολιτιστικών σωματείων, φορώντας παραδοσιακές στολές.
Μπροστά στο μνημείο των Ηρώων τελέστηκε η αρτοκλασία και ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας απηύθυνε τον εόρτιο πανηγυρικό χαιρετισμό του, όπου επεσήμανε ότι «η γιορτή αυτή είναι μια ευκαιρία να εντρυφήσουμε στις αλήθειες της ιστορίας. Ο Κωνσταντίνος υπήρξε Μέγας, γιατί δημιούργησε μια αυτοκρατορία, την Βυζαντινή, ενωμένη στην πίστη, που έζησε στον χρόνο για περισσότερα από μία χιλιετία. Ο Κωνσταντίνος υπήρξε και Άγιος, γιατί, επηρεασμένος από την Χριστιανή Μητέρα του Ελένη, εργάστηκε και για την ενότητα της Εκκλησίας, που χάρη σ’ αυτόν βγήκε από τις Κατακόμβες, ενώ συγκρότησε την Α΄ Οικουμενική, εν Νικαία, Σύνοδο, που έθεσε τα θεμέλια της Συνοδικότητας στην Εκκλησία και διέσωσε την αλήθεια της πίστεως. Οφείλουμε να αντλούμε διδάγματα μέσα από την ιστορία, μια ιστορία δική μας. Είναι σαφής η προσπάθεια, κατά το παρελθόν, να διαγραφεί η Βυζαντινή ιστορία και να επιβληθεί η άποψη ότι οι σημερινοί Έλληνες έχουμε απ’ ευθείας εξάρτηση από την αρχαιότητα. Όμως, η ιστορική αλήθεια είναι διαφορετική. Για 400 ολόκληρα χρόνια αυτός ο λαός κράτησε ζωντανή την Ορθόδοξη πίστη του, που δεν του επέτρεψε να αφομοιωθεί από το Ισλάμ, έμεινε ενωμένος με την Θεία Λειτουργία, με την Ελληνική γλώσσα, χάρη στου παπάδες και στους καλογέρους, με την ιστορία του, που ξεκινά από την αρχαιότητα, διέρχεται την μεγάλη Βυζαντινή περίοδο και φθάνει μέχρι τις μέρες μας. Το Βυζάντιο δημιούργησε πολιτισμό αξεπέραστο, είχε πνεύμα οικουμενικό, που χώνευε πολιτισμούς, εκχριστιάνιζε λαούς, μπόρεσε, με βάση το Ρωμαϊκό δίκαιο, την Ελληνική γλώσσα και την Ορθόδοξη πίστη, να δώσει χίλια χρόνια ιστορία, λαμπρή και μεγάλη και έγινε το ανάχωμα για να μην κατακτηθεί ολόκληρη η Ευρώπη από το Ισλάμ. Την ίδια στιγμή οι Βυζαντινοί λόγιοι πέρασαν στην Δύση και της έδωσαν την δυνατότητα να ξαναβρεί τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, να βγει από το σκοτάδι του Μεσαίωνα και να ζήσει την δική της Αναγέννηση…».
Σε άλλο σημείο της ομιλία του ο κ. Ιγνάτιος παρατήρησε ότι «ο Κωνσταντίνος υπήρξε Μέγας, γιατί κράτησε ενωμένο τον λαό. Ο αληθινός ηγέτης πρέπει να έχει ενωμένο τον λαό με την πίστη και τα οράματά του. Το όραμα του Σταυρού κράτησε ενωμένο τον στρατό του και η Ορθόδοξη πίστη κράτησε ενωμένο τον λαό του. Γι’ αυτό, ο Κωνσταντίνος είναι υπόδειγμα ηγέτου… Η σημερινή γιορτή μας ξαναδίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε για την ενοποιό δύναμη στην πατρίδα μας, που δεν είναι άλλη από την Ορθόδοξη πίστη. Όποιος διακυβεύει αυτή την ενότητα, όποιος υποτιμά αυτήν την πίστη, δεν μπορεί να σταθεί ως αληθινός ηγέτης αυτού του τόπου και του λαού, δεν θα είναι άξιος της ιστορίας. Αυτό που θα μας κρατήσει όρθιους σήμερα είναι η διαχρονικότητα της ιστορίας και της παράδοσής μας, η κοινή πίστη, που μας διαφύλαξε και μας ελευθέρωσε και κρατά το πνεύμα μας ελεύθερο, μέσα σ’ έναν κόσμο που παραπαίει…».
Περαίνοντας τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος, επεσήμανε την κρισιμότητα των καιρών, όσον αφορά στην λήψη μεγάλων αποφάσεων στα εθνικά μας θέματα: «εύχομαι στον Βουλευτή και σε όλους τους Βουλευτές, να σταθούν αντάξιοι των περιστάσεων, σ’ αυτή την Βουλή, που θα πάρει καίριες αποφάσεις για την υπεράσπιση της ιστορικής μας αλήθειας. Θέλω, κάποια στιγμή να μπορούμε να σας εμπιστευθούμε όλους μαζί, γιατί τώρα θα γράψετε ιστορία ή θα διαγραφείτε από την ιστορία…». Ευχήθηκε, τέλος, σε όλους τους εκπροσώπους των Δημοτικών, Στρατιωτικών και Λιμενικών Αρχών καλή δύναμη στο έργο τους, με σκοπό την ασφάλεια και την ενότητα του λαού μας.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιγνατίου, παρουσία του Λιμενάρχου Βόλου Πλοιάρχου Εμμανουήλ Κανάλη και πλήθους λαού. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώττος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της Πανηγύρεως, εξαιρέτως δε το Λιμενικό Σώμα, για την ποικίλη βοήθεια και πολύτιμη συνεργασία του.

δημητριάδος IMG-95cdf99df3ef2ff01bb24eb6c425d2c7-V-1

TOP NEWS