Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Ορθόδοξες Εκκλησίες διέρχονται κρίση»

  • Dogma
δημητριάδος

Με τη δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια η Εκκλησία της Δημητριάδος εόρτασε χθες Κυριακή (13.03.21) την μεγαλώνυμη εορτή και πανήγυρη της Ορθοδοξίας και την αποκατάσταση της τιμητικής προσκυνήσεως των ιερών Εικόνων, μετά από την μακρά και διχαστική, για την Εκκλησία, περίοδο της Εικονομαχίας.

Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Βόλου, όπου λειτούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία των Βουλευτών Μαγνησίας κ.κ. Χρήστου Μπουκώρου, Κώστα Μαραβέγια και Αθανασίου Λιούπη, του Αστυνομικού Δ/ντού Μαγνησίας κ. Μίλτος Αλεξάκης και πλήθους πιστών.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Δημητριάδος επεσήμανε ότι «η Ορθοδοξία είναι μία πρόσκληση, ν’ ακολουθήσουμε την Εκκλησία του Χριστού. Εκείνος μας προσκαλεί να προσέλθουμε ελεύθερα και να συγκροτήσουμε την Εκκλησία Του… Η Ορθοδοξία είναι Ιεραποστολή. Δεν μας ανήκει ο θησαυρός, αλλά οφείλουμε να τον μεταδώσουμε στους άλλους. Η Εκκλησία δεν μπορεί να ζήσει χωρίς την Ιεραποστολή. Είναι συστατικό Της στοιχείο και ευθύνη όλων μας… Η Ορθοδοξία είναι εμπειρία ζωής, όχι απλώς μία θεωρία ή διδασκαλία, αλλά βιώνεται εμπειρικά στα Μυστήρια της Εκκλησίας. Η ευθύνη μας ως Ορθόδοξοι είναι να διδάξουμε την Ορθοδοξία όχι απλώς με τα λόγια και την ιστορία μας, αλλά κυρίως με την στάση, τα έργα και τον τρόπο της ζωής μας. Η Ορθοδοξία είναι Βιβλική και Αγιογραφική. Παράδοση και Αγία Γραφή είναι οι πηγές της ζωής της Εκκλησίας μας. Αλλά, δυστυχώς, αφήσαμε οι Ορθόδοξοι σε άλλους την γνώση της Γραφής, ενώ το Ευαγγέλιο είναι η ζωή μας, γιατί μέσα σ’ Αυτό αποκαλύπτεται ο Σωτήρας Ιησούς Χριστός. Εν τέλει, Ορθοδοξία είναι και τα έσχατα, απεικονίζει την έσχατη στιγμή μέσα στην Λατρεία Της. Η βίωση της εκκλησιαστικής ζωής είναι μία εμπειρία των εσχάτων…».

Ακολούθησε η λιτάνευση των Ιερών Εικόνων, εντός του Ναού, κατά το τυπικό της ημέρας, στην διάρκεια της οποίας αναγνώσθηκε το Σύμβολο της Πίστεως και το Συνοδικό της Ορθοδοξίας. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας τόνισε ότι «η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την στιγμή που έλαμψε η αλήθεια, οι Ιερές Εικόνες επανήλθαν στις θέσεις τους, ο Κύριός μας προσκυνείται ως Θεάνθρωπος, γι’ αυτό και εικονίζεται και οι εικόνες των Αγίων μάς αναγάγουν στο πρωτότυπο. Όμως, πονάει η καρδιά μας τούτο τον καιρό και ζούμε ένα δράμα, διότι χάθηκε η ενότητα. Οι ανά την οικουμένη Ορθόδοξες Εκκλησίες διέρχονται κρίση, με αποκορύφωμα τον πόλεμο, μεταξύ ομοδόξων Χριστιανών, που προκαλεί αγωνία σε όλο τον κόσμο και μάλιστα, στην Ευρώπη, που θα έπρεπε να εμπνέει την ειρήνη στην οικουμένη. Γι’ αυτό, σας καλώ σε θερμή προσευχή να φέρει και πάλι την ειρήνη στον κόσμο. Και, όπως κρατάμε τις υλικές εικόνες στα χέρια μας, ας μη ξεχνάμε ότι πρέπει να κρατούμε και την ζωντανή εικόνα του Θεού, που είναι ο κάθε αναγκεμένος άνθρωπος. Θα χρειαστεί να συμπαρασταθούμε, για να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα στους ανθρώπους που απελπίζονται από τον πόλεμο. Σας καλώ σε ενότητα προσευχής, στάσης και πράξης ζωής. Αυτή είναι το μεγάλο μας όπλο, για να ξεπεράσουμε και αυτή την δοκιμασία. Εμείς θα κηρύττουμε πάση θυσία την ενότητα της Ορθοδοξίας και την ειρήνη των λαών. Η αλήθεια θα νικήσει το ψέμα, δεν ευλογείται η αδικία. Όσο κι αν νομίζει κανείς ότι μπορεί να επιβληθεί με τη βία, εν τέλει θα επικρατήσει η αλήθεια της ελευθερίας…».

TOP NEWS