Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Πρότυπα ζωής οι Άγγελοι»

  • Dogma
ιγνάτιος

Με μιμητές αγγελικής Πολιτείας παρομοίασε τους μοναχούς και τις μοναχές ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, από την Ι.Μ. Παμμεγίστων Ταξιαρχών  Αγ. Γεωργίου Νηλείας όπου τέλεσε το απόγευμα της Τρίτης 7 Νοεμβρίου τον  Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό της Συνάξεως των Αγγελικών Δυνάμεων, σε κλίμα κατάνυξης, με την συμμετοχή πιστών απ’ όλη την μητροπολιτική περιφέρεια που προσήλθαν για να προσευχηθούν.

Όπως σημείωσε κατά τον λόγο του ο κ. Ιγνάτιος, οι μοναστικές αδελφότητες αποτελούν ζωντανές λαμπάδες προσευχής μέσα από τον βίο που επέλεξαν, μετά από την έλξη και την αγάπη στον Κύριό μας Ιησού Χριστό.

Όπως οι Άγγελοι είναι όντως ταυτισμένοι με την υπακοή και την διακονία, έτσι και οι μοναχοί καλούνται να ζήσουν με υπακοή, κάνοντάς την, τρόπο ζωής και όντως ελευθερία ζωής.

«Όταν το θέλημά σου ταυτίζεται με το θέλημα του Θεού, τότε είσαι και εσύ ελεύθερος», σημείωσε. «Αυτή την αυθεντική ελευθερία που ο Θεός δωρίζει στους ανθρώπους της πίστεως και της υπακοής στο θέλημά Του.

Και ο καθένας από εμάς έχει τον άγγελο φύλακά του. Ο Θεός μας προστατεύει με τους Αγγέλους Του και χαίρουν οι Άγγελοι όταν εμείς χαιρόμαστε την ζωή στο θέλημα του Θεού και στην /εν Χριστώ κοινωνία.

Και λυπούνται οι Άγγελοι και θλίβονται όταν εμείς αμαρτάνουμε και αρνιόμαστε την αγάπη του Θεού Πατέρα και χάνουμε την κοινωνία της εκκλησιαστικής μας κοινότητας.

Να λοιπόν γιατί οι μοναχοί και οι μοναχές γίνονται πρότυπα αγγελικής ζωής. Γιατί καλούνται μέσα στην ενότητα της προσευχής και της κοινωνίας της εκκλησιαστικής αγάπης ταυτόχρονα να υποδέχονται την κάθε ψυχή, να διακονούν όχι τους εαυτούς τους, αλλά τους άλλους μέσα στην προσφορά και στην θυσία.

Κι έτσι τα μοναστήρια γίνονται καταφύγιο ανθρώπων που ζητούν την ψυχική ηρεμία, την πνευματική καθοδήγηση, το βίωμα της μετανοίας και της σωτηρίας.

Δεν είναι μόνο για τους μοναχούς και τις μοναχές οι άγγελοι πρότυπα ζωής, αλλά και ο κάθε πιστός καλείται να ακολουθήσει τα αγγελικά βήματα».

Χαρακτηρίζοντας την προσευχή όπλο ζωής ο κ. Ιγνάτιος εξήγησε την σημαντικότητά της στον κάθε άνθρωπο, που αποτελεί -όπως είπε- πνοή ζωής και είναι εκείνο το χαρακτηριστικό, , που τον κάνει να ξεχωρίζει από όλη την άλλη την πλάση.

Όπως υπογράμμισε «Αλήθεια,  γιατί όταν έρθει η ώρα της ανάγκης και του πόνου τότε νιώθουμε όντως να θέλουμε να μιλήσουμε μαζί Του, να Του ζητήσουμε το έλεος, την παρηγοριά και την θεραπεία; Κι όμως θα πρέπει να Τον δοξολογούμε κάθε στιγμή που ξυπνάμε από τον ύπνο.  Γι’ αυτό καλούμεθα να δοξάζουμε τον Θεό και να είναι η προσευχή το όπλο της ζωή μας. Και ταυτόχρονα να γινόμαστε κι εμείς διάκονοι του ελέους, και να ταυτίζουμε το  θέλημά μας με το δικό Του θέλημα.

Κι έτσι γίνεται ο καθένας μας, μέτοχος εκκλησιαστικής αγάπης για ενότητα και προσφορά στους άλλους. Να λοιπόν που οι Άγιοι Άγγελοι είναι πρότυπα των μοναχών, οι μοναχοί είναι πρότυπα των πιστών κι έτσι λειτουργούμε όλοι μέσα στην Εκκλησία.

Χαίρομαι απόψε γιατί εδώ σ’ αυτή την λατρευτική μας σύναξη είμαστε όλοι, ποιμένες, μοναχοί και μοναχές, πιστός λαός, εδώ λειτουργούμε και δοξάζουμε τον πανάγαθο Θεό που μας χαρίζει τους Αγγέλους. Και πρέπει να τον δοξολογούμε ακόμη γιατί προφυλάσσει και την πατρίδα μας».

Παράλληλα, ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε τους κινδύνους που ελλοχεύουν, καθώς και την ανασφάλεια που γεννάται από την απομάκρυνσή μας από τον Θεό.

«Ζούμε σε μία εποχή που οι άνθρωποι παγιδεύονται στην ανασφάλεια», σημείωσε. «Όποια είδηση κι αν ακούσεις, όπου κι αν στρέψεις την ματιά σου, ό,τι κι αν θελήσεις να μάθεις για το τι συμβαίνει στον κόσμο, όλα οδηγούν σ’ ένα πράγμα. Να απελπίσουν και να οδηγήσουν τους ανθρώπους να ζήσουν με φόβο και ανασφάλεια. Αυτή είναι η μεγάλη παγίδα. Γιατί αυτή η ανασφάλεια κι ο φόβος οδηγούν στην διχόνοια, σε μίσος, σε αντιπαράθεση, σε διχασμούς, σε πολέμους, σε βία. Έχασε ο άνθρωπος τον Θεό, έχασε τον εαυτό του, έχασε και τους ανθρώπους.

Όταν ο άνθρωπος χάσει την ενότητά του με τον αληθινό Θεό, τότε γίνεται χειρότερος και από τα θηρία. Να γιατί πρέπει να δοξάζουμε τον Θεό, να μπορέσουμε να κρατήσουμε την πατρίδα μας με την ορθόδοξη πίστη μας, με τη βεβαιότητα πως μας προστατεύει με τους Αγγέλους Του.

Αν μείνουμε ενωμένοι, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε γιατί οι Άγγελοι μας προστατεύουν κι ο Θεός ευλογεί την ενότητα και την πιστότητα.

Δυστυχώς τον προδίδουμε τούτο τον καιρό, σε τούτη την πατρίδα. Κι όμως Αυτός μας ανέχεται. Μας υπομένει. Μας προστατεύει. Κι αυτό είναι το θαύμα που ζούμε και πρέπει να το κρατήσουμε ζωντανό. Είναι η παρακαταθήκη που παραλάβαμε από τους Πατέρες μας.

Ιδιαίτερα εδώ στην περιοχή μας αν δείτε στον χάρτη, 20 και πλέον μοναστήρια περιστοιχίζουν κυριολεκτικά την τοπική μας Εκκλησία, είναι τα σύνορά της, οι ζωντανοί πύργοι προσευχής, ενότητας και διακονίας.

Όλοι μαζί μπορούμε να συγκροτούμε μία κοινωνία ενότητας, αγάπης, προσφοράς και αλληλεγγύης κι έτσι να δοξάζουμε και μ’ αυτόν τον τρόπο τον Θεό. Ας τον παρακαλέσουμε να μας προστατεύει με τους Αγγέλους Του, να είναι οι Αρχάγγελοι προστάτες της Μονής κι όλης της Εκκλησίας και της πατρίδας μας. Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να μας δώσει φόβο στην ψυχή. Τότε θα έχουμε νικηθεί.

Εμείς έχουμε πίστη, ξέρουμε ότι έχουμε Αγγέλους προστάτες, δεν θα φοβηθούμε, δεν θα τρομοκρατηθούμε από κανέναν και θα κρατήσουμε την πίστη και την ενότητά μας σε πείσμα των καιρών».

Ανήμερα της εορτής, το πρωί της Τετάρτης 8 Νοεμβρίου, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Αρχιμ. Δαμασκηνού Κιαμέτη, Πρωτοσυγγέλου της ΙΜΔ, ο οποίος και κήρυξε το θείο λόγο.

taxiarxwn_7 ιγνάτιος taxiarxwn_8

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ