Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Τα Μοναστήρια είναι το κόσμημα της Εκκλησίας» – Θυρανοίξια Παρεκκλησίου Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου

  • Δόγμα

Ο Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος τέλεσε τα Θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου.

Στην προσφάτως ανασυσταθείσα Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μεγαλοβρύσου Αγιάς, λειτούργησε εχθές, Κυριακή των Αγίων Πατέρων, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία του Δημάρχου Αγιάς κ. Αντωνίου Γκουντάρα, του Βουλευτού Λαρίσης κ. Μαξίμου Χαρακόπουλου και πολλών ευλαβών προσκυνητών.

Ο κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι «η ανασύσταση της Μονής υπήρξε όνειρο πολλών ετών, που υλοποιείται με την Χάρη του Θεού, με υπομονή και την φροντίδα του π. Αθανασίου Παραβάντσου, που μετά από μία μακρά πορεία διακονίας στην Εκκλησία, αποφάσισε να αφιερωθεί σ’ αυτό τον ιερό τόπο, προσφέροντας την προσωπική του περιουσία και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις αναβίωσης της Μονής…».

Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε, επίσης, στο θαύμα της αναβίωσης των ερημωμένων Μονών της Περιοχής, «ενώ η ελπίδες για κάτι τέτοιο είχαν εξανεμισθεί. Όμως, όταν φαίνεται πως η ελπίδα έχει χαθεί, αναλαμβάνει ο Θεός. Αυτό συνέβη με την γυναικεία Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής και την ανδρώα Μονή Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς, αλλά και με αυτή την Μονή. Τα Μοναστήρια είναι το κόσμημα της Εκκλησίας, το θερμόμετρο της πνευματικότητας μιας τοπικής Εκκλησίας. Με την Χάρη του Θεού, πέρα από τα Μοναστήρια της Αγιάς, που όλοι καμαρώνουμε, λειτουργούν σε όλο το εύρος της Μητροπόλεώς μας άνω των είκοσι Μοναστήρια, που λειτουργούν και αναπαύουν τις ψυχές».

Τέλος, ο Μητροπολίτης συνεχάρη τον π. Αθανάσιο για τους κόπους που καταβάλει στην Μονή και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και τους Τοπικούς άρχοντες για την συνεργασία με την τοπική μας Εκκλησία και επεσήμανε ότι «όταν κάνουμε έργο την ενότητά μας, ο Θεός μας ευλογεί και μας αγιάζει όλους».

Ακολούθως, ο κ. Ιγνάτιος μετέβη στο 21ο χλμ. της οδού Λαρίσης – Αγιάς, όπου τέλεσε τα Θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, που βρίσκεται στον χώρο του Πρατηρίου Παραδοσιακών προϊόντων της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς, παρουσία της Αδελφότητας της Μονής και του Βουλευτού Λαρίσης κ. Μαξίμου Χαρακόπουλου. Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στον αγώνα της Γερόντισσας Θεοδέκτης για την ανασύσταση και στερέωση της Αδελφότητας, που συνιστά ένα ακόμα θαύμα της Χάριτος του Θεού. Μίλησε και για τον νεοφανή Όσιο Πορφύριο και εξήρε τον πνευματικό του αγώνα για την διατήρηση της ενότητας μέσα στις οικογένειες, που προσέτρεχαν για να τον συμβουλευτούν: «ήταν Άγιος και ήξερε ότι από την ενότητα ξεκινούν όλα τα καλά».

TOP NEWS