Δημητριάδος Ιγνάτιος:« Ο αείμνηστος Νικόλαος ανεδείχθη ένας από τους αξίους Ιεράρχες της Εκκλησίας μας».

  • Dogma
δημητριάδος

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Ιερατικό Συνέδριο απάντων των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως μας το πρωί της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου  στο Αμφιθέατρο της Ιεράς Μητροπόλεως μας. Το Συνέδριο αυτό είναι το πρώτο μετά την αιφνίδιο εκδημία του μακαριστού πατρός και Ποιμενάρχου Φθιώτιδος κυρού Νικολάου.

Τους Ιερείς και Διακόνους καλωσόρισε ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο οποίος και ευχήθηκε για τη νέα Εκκλησιαστική χρονιά που μόλις άρχισε και αναφέρθηκε εκτενώς στο Ποιμαντικό και Πνευματικό έργο το οποίο καλούνται όλοι οι Ιερείς να διακονήσουν και το νέο Εκκλησιαστικό έτος.

Στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε με συγκίνηση στον μακαριστό Ποιμενάρχη μας κυρό Νικόλαο και στο τεράστιο, Εκκλησιαστικό, Ποιμαντικό, Ιεραποστολικό, Κοινωνικό, Φιλανθρωπικό και Πολιτισμικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως μας, το οποίο φέρει και θα φέρει εις τους αιώνες την προσωπική του σφραγίδα. Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος ανέφερε:

«Αγαπητοί και σεβαστοί μου Πατέρες καλή σας ημέρα και  καλή και ευλογημένη Εκκλησιαστική χρονιά. Δεν χρειάζεται να εξηγήσω το λόγο για τον οποίο εγώ βρίσκομαι σε αυτή τη θέση, όλοι  γνωρίζετε τα γεγονότα, τα βιώσαμε μαζί πριν  40 ημέρες και επέλεξα να κάνουμε αυτό το Ιερατικό Συνέδριο  εν όψει της νέας Εκκλησιαστικής χρονιάς για να έχω την ευκαιρία να σας δω όλους μαζί στα πλαίσια της Τοποτηρητείας μου.

Η Εκκλησία φροντίζει να λειτουργεί όπως παραλάβαμε από τους αγίους Απόστολος μέσα στην  μακραίωνη ιστορία της χωρίς να λείπει ποτέ η παρουσία του Επισκόπου στην οποιαδήποτε τοπική Εκκλησία.  Γιατί η Εκκλησία μας από την πρώτη στιγμή λειτούργησε μετά την Πεντηκοστή με αναφορά στην Αγία Τράπεζα και επιτρέψτε μου να πω αυτό που έχω επαναλάβει πριν σας πω ορισμένες σκέψεις,  ένας Επίσκοπος σφραγίζει την Επισκοπή του όχι μόνο για τα  χρόνια που είναι παρόν αλλά για πολλά χρόνια μετά και αυτό είναι φανερό γιατί ο Επίσκοπος χειροτονεί, δίδει κατευθύνσεις και σφραγίζει με την βιωτή του, με τον λόγο του ακόμη και με το χαρακτήρα του μία τοπική Εκκλησία. Κι εσείς ευλογηθήκατε από τον Θεό  τα τελευταία 23 χρόνια να έχετε Επίσκοπο ικανό και άξιο και αυτό το λέγω και το γνωρίζω,  διότι  συμπορευτήκαμε μέσα στην Εκκλησία και οι δυο ενταγμένοι σε Εκκλησιαστικές προσπάθειες,  κοντά σε πνευματικούς πατέρες που μας δίδαξαν πολλά, μας εμφύσησαν  την αγάπη στην Εκκλησία και το θυσιαστικό  πνεύμα  και έτσι ο αείμνηστος Νικόλαος ανεδείχθη ένας από τους  αξίους  και μεγάλους Ιεράρχες της Εκκλησίας μας.

Γνωρίζουμε όλοι τι παρέδωσε έστω κι αν σύντομα έφυγε από αυτή τη ζωή. Μία  Μητρόπολη που όλοι αναγνωρίζαμε και αναγνωρίζουμε το κύρος της, το ήθος του ιδίου και όλων υμών και πρέπει να νοιώθετε τιμή και καμάρι, να  καμαρώνετε για τον Επίσκοπο που είχατε , γιατί η καλή φήμη του Επισκόπου γίνεται και καλή φήμη των ιερέων του, όλης της Επισκοπής του, κλήρου και λαού και ο Νικόλαος σφράγισε αυτή την Επισκοπή με ήθος, με αποτελεσματικότητα με έργα φανερά  ακόμη και εδώ που βρισκόμαστε ένα δικό του έργο είναι,  κράτησε ζωντανή την τοπική Εκκλησία, δημιούργησε προϋποθέσεις Ευαγγελίου,  φιλανθρωπίας και αγάπης, αλλά και μέσα στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος πάντοτε διαδραμάτισε ένα ρόλο συνετό και έτυχε να είμαστε σε δύο περιόδους της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου μαζί και συμπορευόμασταν πάντοτε γιατί ήμασταν όλοι από νέοι μαζί.

Να τον μνημονεύεται πάντοτε με αγάπη.  Λυπάμαι που ανέλαβα εγώ αυτό το καθήκον της Τοποτηρητείας και ενώ  πολλοί θεωρούν το καθήκον της Τοποτηρητείας  σπουδαίο και μεγάλο σε κόπο και θυσία, για μένα δεν  είναι κάτι τέτοιο. Η παρουσία του Γενικού Αρχιερατικού π. Νεοφύτου  από την πρώτη στιγμή που τον γνώρισα μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη και με την άμεση συνεργασία μαζί του όλα συνεχίζονται όπως έπρεπε και σήμερα θα έχετε  την ευκαιρία να πάρετε και ορισμένα βασικά για την επόμενη ιεραποστολική χρονιά και για αυτό και περισσότερο ήθελα να γίνει αυτή η Σύναξη ώστε να μην υπάρξει κενό,  παρ’ όλο που το χρονικό διάστημα της εκλογής του νέου Μητροπολίτου σας είναι πολύ κοντά,  δεν ήθελα να χαθεί η περίοδος μέχρι τα Χριστούγεννα ώστε η Ιεραποστολικά να συνεχίσετε το έργο σας απρόσκοπτα και με το νέο Μητροπολίτη πλέον θα έχετε την ευκαιρία να θέσετε τις βάσεις για την υπόλοιπη Εκκλησιαστική χρόνια και για τα υπόλοιπα χρόνια.  Με την παρουσία του Επισκόπου η Εκκλησία μας  δείχνει την Ενότητα και με αυτό τον τρόπο η Εκκλησία λειτούργησε έχοντας πάντοτε ως πεμπτουσία την Ενότητα. Αυτό σημαίνει Εκκλησία.  Αυτό σημαίνει Χριστός.  Ένας ποτέ δεν είναι Χριστιανός, του Χριστού γίνομαι  όταν συναντώ τον άλλον».»

Επίσης ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο το οποίο καλείται κάθε Ιερέας να διακονήσει και να εργασθεί  και δεν είναι άλλο από το έργο της Ενότητος και της Σωτηρίας των πιστών χριστιανών, τονίσας ιδιαιτέρως την αναγκαιότητα εργασίας στο θέμα της Ενότητος των μελών της κάθε Ενορίας και Χριστιανικής κοινότητος  και της μετοχής και κοινωνίας τους  στη Θεία Λατρεία με πρώτη αυτή τη Θεία Ευχαριστία, η οποία είναι πάντοτε ένα συνεχές κάλεσμα στη σωτηρία και στην αιώνιο Βασιλεία του Θεού.         Επίσης αναφέρθηκε και σε πολλά ακόμη διάφορα επίκαιρα θέματα, προτρέποντας τους Ιερείς να επιδεικνύουν, όπως πάντοτε εμπιστοσύνη στην Επίσημη Εκκλησία και στις αποφάσεις που λαμβάνει το σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ακολούθησε ευρύς διάλογος μεταξύ των Κληρικών και του Σεβασμιωτάτου και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε διάλειμμα για πρωινό στην Τραπεζαρία του Πνευματικού – Διοικητικού Κέντρου.

Στο δεύτερο μέρος του Συνεδρίου, ο ορισμένος ομιλητής Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Δημήτριος Κατούνης, Διευθυντής της Σχολής Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, δόκιμος συγγραφεύς, Εφημέριος του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Κυρίου Βόλου,  παρουσίασε  στους Ιερείς το βιβλίο του  «Διάλογοι Σωτηρίας» και συγκεκριμένα ωμίλησε για τον τρόπο προσέγγισης της θεματολογίας του κύκλου μελέτης Αγίας Γραφής, μιας και την φετινή χρονιά στις Ενορίες μας θα διδαχθεί ο πρώτος τόμος του βιβλίου.

Το Συνέδριο έκλεισε ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος και ευχήθηκε στους Ιερείς καλή δύναμη και την από Θεού Ευλογία στο Ιεραποστολικό και Ποιμαντικό έργο τη νέα Εκκλησιαστική χρονιά.

Στους Ιερείς δινεμήθη φάκελος με έντυπο Ποιμαντικό υλικό και διάφορα άλλα διοικητικά έγγραφα, τα οποία και εξήγησε λεπτομερώς ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτος Ραφηλίδης.

TOP NEWS