Δημητριάδος προς γονείς παιδιών ΑμεΑ: Προσεύχομαι το χαμόγελο των παιδιών σας, να σας αναπαύει στις δύσκολες στιγμές,

  • Dogma
δημητριάδος

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το τετραήμερο Εκδηλώσεων και Δράσεων με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία 1/12 – 4/12 που διοργάνωσε το Άτυπο Δίκτυο Φορέων και Συλλόγων Υγείας Μαγνησίας, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

Η πρώτη ημέρα των Δράσεων, Παρασκευή 1/12 περιελάμβανε ενημέρωση ευαισθητοποίησης για θέματα αναπηρίας και προσβασιμότητας στα σχολεία της περιφέρειας μας, από μέλη του Άτυπου Δικτύου.

Η δεύτερη ημέρα, Σάββατο 2/12 συνεχίστηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την βράβευση των μαθητών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα την εθελοντική αιμοδοσία.

Ακολούθησε συναυλία του Μουσικού Σχολείου Βόλου με θέμα: «Αφύπνιση και ευαισθητοποίηση – Ισοτιμία στη Ζωή», μια μουσικοθεατρική αγκαλιά για τους ανθρώπους με αναπηρία. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου, μέσα από τα κείμενα και τα τραγούδια που παρουσίασαν, συγκίνησαν το πολυπληθές κοινό, αποδεικνύοντας την θαυμάσια εργασία που επιτελείται στο Σχολείο.

Η εκδήλωση επισφραγίστηκε με τον τιμητικό έπαινο της Ιεράς Μητροπόλεως, προς όλους τους εργαζόμενους του «Αχιλλοπούλειου» Γενικού Νοσοκομείου Βόλου. Το Διοικητικό Συμβούλιο, την Ιατρική Υπηρεσία, τη Νοσηλευτική Υπηρεσία, την Τεχνική Υπηρεσία, τη Διοικητική και Οικονομική υπηρεσία και το Τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

Με τον Έπαινο αυτό, τιμήθηκε συνολικά ο οργανισμός για την καθημερινή φροντίδα της υγείας των ανθρώπων, αλλά ιδιαιτέρως, για τον μεγάλο αγώνα και τις θυσίες όλων όσων σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας του κορονοϊού.

Τον επίλογο της βραδιάς έκανε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος, ο οποίος χαρακτήρισε «ευλογία Θεού» τη δημιουργία του Άτυπου Δικτύου Φορέων Υγείας. Αναφερόμενος προς τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου, σημείωσε: «…εσείς τα ίδια τα παιδιά, πήρατε και δώσατε μαθήματα για όλη σας τη ζωή, καθώς σας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσετε και να ευαισθητοποιηθείτε πάνω στο θέμα της αναπηρίας». Ολοκληρώνοντας, ευχαρίστησε τους Συλλόγους που συγκροτούν το Δίκτυο, κάνοντας κάλεσμα και σε άλλους να ενώσουν τις δυνάμεις τους για το καλό του τόπου μας. Τόνισε δε την καθιέρωση αυτών των δράσεων και για την επόμενη χρονιά αλλά και για άλλες δράσεις και εκδηλώσεις μέσα στο έτος.

Οι δράσεις συνεχίστηκαν την Κυριακή 3/12 με την ειδική εκδήλωση για τις οικογένειες των Ατόμων με Αναπηρία.

Στην εκδήλωση, εισήγηση πραγματοποίησε ο Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπεύθυνος για την ποιμαντική των Κωφών της Ευβοίας και της Σχολής Εκμάθησης της Νοηματικής Γλώσσης της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος με θέμα: « Ο ερχομός ενός κωφού παιδιού: ευλογία ή κατάρα για την οικογένεια;». Στην ομιλία του ο π. Ιωάννης επεσήμανε την πρόταση της Εκκλησίας για την ομαλότερη ένταξη των οικογενειών ΑμεΑ στην κοινωνία, σημειώνοντας ότι η αναπηρία σε ένα παιδί, δεν είναι τιμωρία από το Θεό. Τόνισε ότι «τα παιδιά που γεννούμε δεν είναι δικά μας. Διακονούμε τους Αγγέλους του Θεού». Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην ενότητα που πρέπει να έχουν οι γονείς για την ανατροφή ενός παιδιού με Αναπηρία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όταν είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον και συνεργαζόμαστε για τις καλύτερες συνθήκες ζωής των παιδιών μας, υπάρχουν θετικά αποτελέσματα». Ο π. Ιωάννης κατέληξε λέγοντας πως όταν κάποιος αποδεχθεί ως διακονία την διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού με Αναπηρία, τότε καταλαβαίνει πως «είναι ευλογία να έχουμε ένα παιδί με ιδιότητες, γιατί ίσως είναι ένας τρόπος να είναι παρών ο Θεός πιο έντονα στην καθημερινότητα μας».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την εισήγηση της κ. Μαρίας Ζέζας, Δ/ντριας του Ειδικού Νηπιαγωγείου Τυφλοκωφών Καλλιθεάς στο ΚΕΑΤ, με θέμα «Ο σημαντικός ρόλος της Εκπαίδευσης των  παιδιών με αναπηρία στην ομαλή κοινωνικοποίησή τους». Στην εισήγησής της η κ. Ζέζα τόνισε τη σημασία της ισοτιμίας μεταξύ των ατόμων με Αναπηρία και μη, η οποία βοηθά στην ομαλότερη ένταξη των ΑμεΑ στην κοινωνία. Με παραστατικό δε τρόπο, βοήθησε στο να καταλάβουν οι παρευρισκόμενοι, ότι η ανάγκη της αναπηρίας, σε βοηθά να εφεύρεις ακόμα και κλασικά παιχνίδια, που μπορούν να παίξουν όλοι μαζί.

Την εκδήλωση ολοκλήρωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος, ο οποίος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους ομιλητές για την παρουσία τους, σημειώνοντας «την ανάγκη να υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι για να επικοινωνούν με χώρους στους οποίους δεν είναι εύκολο για τον καθένα». Στη συνέχεια, απευθυνόμενος προς όλους, σημείωσε πως «όπου υπάρχει αγάπη, γίνονται θαύματα, σαν το σημερινό που είναι ένα δείγμα αγάπης και το βιώνουμε όλοι μαζί, «μια αγκαλιά» όπως σωστά γράφτηκε. Ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε πολλά». Εξήρε την ευγνωμοσύνη του στους γονείς των παιδιών ΑμεΑ: «ξέρω δεν μπορώ να μπω στη θέση σας. Νιώθω αδύναμος μπροστά σας. Ούτε στο γιατί μπορώ να σας απαντήσω. Αλλά προσεύχομαι στο Θεό, το χαμόγελο των παιδιών σας, να σας αναπαύει στις δύσκολες στιγμές, γιατί αυτό που έχετε αναλάβει είναι μία ευθύνη του Θεού που την φέρετε εις πέρας με πολύ επιτυχία και σας ευχαριστώ μέσα από τη καρδιά μου». Τέλος, ευχήθηκε και άλλοι φορείς να ενταχθούν στο Άτυπο Δίκτυο που σκοπό έχει να ενώσει όχι να πάρει τη θέση άλλων. Η Εκδήλωση Ολοκληρώθηκε με κοινό γεύμα στη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου.

Το τετραήμερο ολοκληρώθηκε σήμερα 4/12 με δύο αγώνες Goalball και αγώνα μπάσκετ με αμαξίδια στα οποία συμμετείχαν μέλη του Συλλόγου «Μάγνητες Τυφλοί» και αθλητές ΑμεΑ από τον Α.Σ Αργοναύτες ΑμεΑ Βόλου αντίστοιχα και με την εθελοντική αιμοδοσία και εθελοντική λήψη μυελού των οστών στο προαύλιο του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου.

TOP NEWS