ΔΙΣ: Κοινό «μέτωπο» με την Εκκλησία της Κρήτης για ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος

  • Dogma
δις

Το κοινό… μέτωπο μεταξύ των Εκκλησιών Ελλάδος και Κύπρου «για  την αντιμετώπιση κοινών ζητημάτων που απασχολούν την ζωή της Εκκλησίας και των κληρικών αμφοτέρων των εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών», ανακοίνωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) μετά και την ολοκλήρωση των διήμερων εργασιών της. 

Την Εκκλησία της Ελλάδος καλούνται να εκπροσωπήσουν οι Μητροπολίτες Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος,  Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, αλλά και ο κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου, Ειδικός Νομικός Σύμβουλος, ενώ από την πλευρά της Εκκλησίας της Κρήτης ως «εκπρόσωποι» έχουν οριστεί  οι Μητροπολίτες Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, όπως επίσης και ο Νομικός Σύμβουλος κ. Δημήτριος Μηλαθιανάκης.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου:

Συνήλθε επί διήμερο, Δευτέρα 4 και Τρίτη 5 Απριλίου 2022, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 165ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Η Δ.Ι.Σ., αφού επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως, ενημερώθηκε από τις Υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου για τρέχοντα ζητήματα, ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών και ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων και Συνοδικών Επιτροπών.

Μετά το πέρας της σημερινής Συνεδρίας, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος υποδέχθηκε την ορισθείσα Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία αποτελείται από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριο, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο και τον κ. Δημήτριο Μηλαθιανάκη, Νομικό Σύμβουλο.

Η εν λόγω Αντιπροσωπεία θα συνεργασθεί με την αντίστοιχη της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία αποτελείται από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο και Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεο, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, και τον κ. Θεόδωρο Παπαγεωργίου, Ειδικό Νομικό Σύμβουλο, επί παρουσία των δύο Γραμματέων, Αρχιμ. Νήφωνος Βασιλάκη και Αρχιμ. Σεραπίωνος Μιχαλάκη, αντιστοίχως.

Οι δύο Αντιπροσωπείες θα συνεργασθούν για την αντιμετώπιση κοινών ζητημάτων που απασχολούν την ζωή της Εκκλησίας και των κληρικών αμφοτέρων των εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών.

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS