ΔΙΣ: Προτείνει σύσταση Παρατηρητηρίου πανδημιών

  • Dogma
σύνοδος

Συστήνεται παρατηρητήριο  κοινωνικών και υγειονομικών κρίσεων, πανδημιών με το οποίο θα συνεργάζονται ειδικοί επιστήμονες και η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Βιοηθικής- Οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου, Μεσογαίας, Κηφισίας και ο νομικός σύμβυλος της Ιεράς Συνόδου εξετάζουν το σχέδιο υλοποίησης. 

Συνήλθε σήμερα, Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021, μέσω τηλεδιασκέψεως, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία η ΔΙΣ:

Αποφάσισε την αποστολή στις Ιερές Μητροπόλεις Εγκυκλίου Μηνύματος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τον ελληνικό λαό, με θέμα την Επέτειο των διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως, καθώς και τον τύπο της τελεσθησομένης Δοξολογίας και της ειδικής Ευχής, την οποία συνέθεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Ανέθεσε στους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο και Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλο και στον Ειδικό Νομικό Σύμβουλο της Ιεράς Συνόδου κ. Θεόδωρο Παπαγεωργίου την εξέταση και υλοποίηση προτάσεως για την σύσταση Παρατηρητηρίου κοινωνικών και υγειονομικών κρίσεων, πανδημιών κ.ά., με το οποίο θα συνεργάζονται ειδικοί επιστήμονες και η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Βιοηθικής.

Αποφάσισε την από τούδε και στο εξής προσφορά και αποστολή των δέκα Τόμων των Πρακτικών των δέκα Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος σε επιφανή πρόσωπα και Βιβλιοθήκες.

Ενημερώθηκε από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος περί: α) της πραγματοποιήσεως κατά την Κυριακή 21η και την Δευτέρα 22α Φεβρουαρίου ε.έ. των Επετειακών Εκδηλώσεων επί τη ενάρξει της Ελληνικής Επαναστάσεως στην Μολδοβλαχία υπό του Αλεξάνδρου Υψηλάντη, στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, β) της μέσω διαδικτύου πραγματοποιηθείσας κατά την Κυριακή 28η Φεβρουαρίου, Ημερίδας της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με τίτλο «Νεώτερες εξελίξεις στην έρευνα για την Ελληνική Επανάσταση του 1821», και γ) περί της παρατάσεως έως την 11η Απριλίου ε.έ. του 3ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού με αφορμή την Επέτειο των διακοσίων ετών από της Επαναστάσεως του 1821.

Ενέκρινε την πρόταση της Συνοδικής Επιτροπής επί της Χριστιανικής Αγωγής και της Νεότητος και της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος περί της συγκλήσεως, την 17η Απριλίου 2021, της Β’ Εθνοσυνελεύσεως των Νέων με γενικό θέμα: «Το ανολοκλήρωτο 1821». Τα επιμέρους θέματα θα επεξεργασθούν έξι ομάδες από το σύνολο των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κατήρτισε τον Συμπληρωματικό Πίνακα υποψηφίων κληρικών προς εγγραφή στον Κατάλογο των προς Αρχιερατεία εκλογίμων. Ασχολήθηκε ακόμη με θέματα Συνοδικών Επιτροπών και Ιερών Μητροπόλεων και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Τέλος, επειδή διανύουμε την περίοδο του Τριωδίου και σύντομα θα εισέλθουμε στο στάδιο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εύχεται και προσεύχεται, ο Θεός να ενισχύει την πνευματική άθληση των πιστών και να ενδυναμώνει όλους (ερευνητές, ιατρούς, νοσηλευτές και κάθε δοκιμαζόμενο άνθρωπο) στον κοινό αγώνα εναντίον της πανδημίας, ο οποίος θα είναι νικηφόρος με την Χάρη του αθλοθέτη και συναγωνιστή Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, του Οποίου την Ανάσταση είθε να εορτάσουμε στο πέρας του Τριωδίου, μαζί με την προσωπική μας ανάσταση και «ελευθερία», από τα πνευματικά πάθη και την μάστιγα της πανδημίας.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

της Εκκλησίας της Ελλάδος

 

Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης

 

 

 

TOP NEWS