ΔΙΣ: Το φιάσκο της «παραίτησης» του Μητροπολίτη Θήρας στο επίκεντρο

  • Dogma
θήρας

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μετά το σάλο που προκλήθηκε χθες (25/8) αναφορικά με το θέμα της παραίτησης του Μητροπολίτη Θήρας κ. Επιφανίου. Ποια θα είναι  η στάση της Εκκλησίας της Ελλαδος;

Η ΔΙΣ κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση έκανε αποδεκτή μια επιστολή παραίτησης, την οποία λίγες ώρες μετά ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος Θήρας διέψευσε, καταγγέλοντας ότι δεν είναι έγκυρη.

Οι συνοδικοί Μητροπολίτες είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι με το γεγονός και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, είναι  αποφασισμένοι να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενεργεις προκειμένου να έντοπίσουν τους υπαίτιους για ένα φιάσκο που γεννά – αν μη τι άλλο- πολλές απορίες

Πάντως, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ λένε ότι ο Μητροπολίτης Θήρας είχε εκφράσει εδώ και αρκετό καιρό την επιθυμία να παραιτηθεί, ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος του είχε ζητήσει να κάνει υπομονή.

Η ανακοίνωση της Μητρόπολης Θήρας

Σε μια προσπάθει να … βάλει τάξη στο χάο, η  Μητρόπολη Θήρας, Αμοργού και Νήσων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορηματικά τονίζει ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης του οικείου Μητροπολίτη.

«Η Ιερά Μητρόπολη Θήρας Αμοργού και Νήσων έχοντας υπ’ όψιν δημοσιεύματα τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα και διέσπειραν την ανυπόστατη είδηση περί δήθεν παραιτήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφανίου, με εύλογη αγανάκτηση και δικαιολογημένη απορία για την σκοπιμότητα, δηλώνει ότι δεν τίθεται θέμα παραιτήσεως του οικείου Ποιμενάρχου.

Ο Σεβασμιώτατος ασκεί τα νόμιμα και κανονικά καθήκοντά του, διαποιμαίνει τη Μητρόπολή του και επιφυλάσσεται να κινηθεί δικαστικά εναντίον του οποιουδήποτε τολμά και διαταράσσει την κανονική τάξη στην Εκκλησία της Ελλάδος».

Ποιος είναι ο Μητροπολίτης Θήρας

Ο Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφάνιος (Αρτέμης) γεννήθηκε το 1934 στη Βρούτση της Αμοργού.  Σπούδασε θεολογία στην Αθήνα. Το 1958 χειροτονήθηκε διάκονος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Θήρας κ. Γαβριήλ Καλοκαιρινό. Το 1964, μετά την αποφοίτησή του από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου πάλι από τον Θήρας Γαβριήλ.

Από το 1965 έως την εκλογή του ως Μητροπολίτης υπηρέτησε ως Ηγούμενος της ιστορικής Ιεράς Μονής της Παναγίας Χοζοβιωτίσσης Αμοργού, την οποία και αναστήλωσε εκ βάθρων.

Εξελέγη Μητροπολίτης Θήρας το 2003 και σε ηλικία 69 ετών (από τους μεγαλύτερους που εξελέγησαν Μητροπολίτες), από το Σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Να τονιστεί εδώ ότι το 1984 υπήρξε έντονη φημολογία για να εκλεγεί Μητροπολίτης Θήρας αλλά είχε χάσει τη θέση από τον Παντελεήμων Ρίζο (με καταγωγή από την Τήνο) και έμεινε στην Αμοργό ως Ηγούμενος ολοκληρώνοντας και το έργο του στην Μονή Παναγίας Χοζοβιωτίσσης.

Ομως το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον και όταν τον Δεκέμβριο του 2002, ο τότε Μητρπολίτης Θήρας Παντελεήμων παραιτήθηκε για λόγους υγείας (σ.σ. εκοιμήθη τον Ιούλιο του 2007), ο δρόμος είχε ανοίξει…  Και τον Ιανουάριο του 2003 έλαβε κατά την τελευταία ψηφοφορία 59 ψήφους έναντι μιας που έλαβαν αντίστοιχα οι Αρχιμανδρίτες Κλήμης Ζώκαρης και Χριστόφορος Νάνος, ενώ 12 Αρχιερείς ψήφισαν «λευκό». Και εξελέγη Μητροπολίτης Θήρας.

TOP NEWS