ΔΙΣ: Τρεις νέες Μητροπόλεις εισηγήθηκε ο Πειραιώς – Συναίνεση Ιερόθεου για αλλαγή ορίων στη Μητρόπολη Ναυπάκτου

  • Dogma
δις

Τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι πληροφορίες που φθάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία για τα όσα συνέβησαν χθες στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, αναφορικά με τη διχοτόμηση της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας.  Την εισήγηση για τις τρεις νέες Μητροπόλεις λέγετεται ότι έκανε ο Πειραιώς Σεραφείμ, ενώ επειδή από τη διχοτόμηση της Μητρόπολης Αιτωλίας Ακαρνανίας προκύπτει αλλαγή και στα όρια της Μητρόπολης Ναυπάκτου, ζητήθηκε, λένει οι καλά γνωρίζοντες και η έγκριση του κ. Ιερόθεου, ο οποίος και έκρινε την αλλαγή απολύτως δίκαιη. 

Εκκλησιαστικές πηγές αναφέρουν ότι ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, εισηγήθηκε λόγω της μεγάλης γεωγραφικής έκτασης της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας να γίνει η διχοτόμηση της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας ως εξής:

1. Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Θέρμου, με έδρα την Ναύπακτο.

2. Ιερά Μητρόπολη Μεσολογγίου, Ξηρομερίου και Βονίτσης, με έδρα την Ιερά πόλη του Μεσολογγίου.

3. Ιερά Μητρόπολη Αγρινίου, Αμφιλοχίας και Αγίου Βλασίου, με έδρα το Αγρίνιο.

Με βάση, λοιπόν, την εισήγηση του Μητροπολίτη Πειραιώς, έτσι όπως μας μεταφέρεται από τους παροικούντες τη… Σύνοδο, προέκυψε ότι εκτός από τη διχοτόμηση της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, προτείνεται και αλλαγή των ορίων της  Μητρόπολης Ναυπάκτου. Κι αυτό γιατί η  περιοχή του Θέρμου προκρίνεται να ενταχθεί στα όριά της και αντιστοίχως ο Άγιος Βλάσιος, περιοχή που μέχρι σήμερα της ανήκει θα μεταφερθεί προς ένταξη στη νέα Μητρόπολη Αγρινίου.

Σύμφωνα πάντα με εκκλησιαστικές πηγές μετά την εισήγηση του Πειραιώς, ζητήθηκε, ως ήτο αναμενόμενο η έγκριση του Μητροπολίτη Ναυπακτίας και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος, λέγεται ότι έχει ήδη απαντήσει θετικά, καθώς θεωρεί το αίτημα αλλαγής και των ορίων της δικής τους Μητρόπολης, άκρως δίκαιο.

Μάλιστα,  σύμφωνα με το  agrinionews.gr τις προσεχείς ημέρες επίκειται συνάντησή του με τον Δήμαρχο Θέρμου, Σπύρο Κωνσταντάρα  αναφορικά με το θέμα αυτό.

Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS