Δισαρχιερατικό Συλλείτουργο στην Ιθάκη για τους Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη

  • Dogma
ιθάκη

Με ιδιαίτερη εκκλησιαστική λαμπρότητα, κατάνυξη και την παρουσία του κλήρου, των κατοίκων και των αρχών πανηγύρισε στην Ιθάκη το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Ιουλίου 2016 ο Ιερός Προσκυνηματικός Ναός του Αγίου Ραφαήλ Περαχωρίου την μετακομιδή, εκ της νήσου της Μυτιλήνης, των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιερομάρτυρος Ραφαήλ του Ιθακησίου και των συν αυτώ Αγίων Νικολάου και Ειρήνης.

Στη Ιθάκη, το απόγευμα του Σαββάτου, 9 Ιουλίου και ώρα 7:30 μ.μ. εψάλη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου.Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Θεολόγος, αφού πρώτα ο Σεβασμιώτατος οικείος Ποιμενάρχης τον καλωσόρισε στην γενέτειρα του εορταζομένου Αγίου Ραφαήλ, το Περαχώριον, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην πολυετή γνωριμία και συνεργασία τους στις υπηρεσίες της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

1407itak (13) 1407itak (11) 1407itak (10)

Την Κυριακή το πρωί τελέσθηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Θεολόγου και συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου κ. Θεοφίλου, των κληρικών της νήσου και προσκεκλημένων κληρικών από τις Ι. Μητροπόλεις Σερρών και Νιγρίτης, Αιτωλίας και Ακαρνανίας και Περιστερίου. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Καραγεώργος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας ο οποίος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα και την ανάγκη της παρουσίας των εορταζομένων Αγίων στην καθημερινή μας ζωή. Πριν το «Δι’ ευχών», ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος απηύθυνε ευχαριστίες προς τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη Λευκάδος και Ιθάκης και τον εφημέριο του Ι. Προσκυνηματικού Ναού και Αρχιερατικό Επίτροπο της νήσου Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Χριστόδουλο Τριλίβα για την τιμητική πρόσκληση στην ι. πανήγυρη της νήσου. Το μεσημέρι οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες με τις Συνοδείες τους μετέβησαν στην Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Καθαρών, την πολιούχο απανταχού των Ιθακησίων αποδήμων αδελφών και στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Σταυρού Ιθάκης, όπου και φιλάσσονται τα ι. λείψανα του Οσίου Πατρός Ιωακείμ του Ιθακησίου.

1407itak (9) 1407itak (8) 1407itak (6)

Το απόγευμα της κυριωνύμου ημέρας και ώρα 7:30 μ.μ. εψάλη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Βαθέος η Ιερά Παράκληση των Αγίων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου κ. Θεοφίλου. Στη συνέχεια έλαβε χώρα η καθιερωμένη λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και της Εικόνας του Αγίου στους δρόμους της πρωτεύουσας του νησιού, το Βαθύ. Στην κεντρική πλατεία κι αμέσως μετά την δέηση, το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος.

1407itak (5) 1407itak (4) 1407itak (3) 1407itak (1)

Κατά την επιστροφή στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον φιλοξενούμενο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Θεολόγο για την ανταπόκριση και την συμμετοχή του στις διήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις της εορτής των νεοφανών Αγίων μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης. Στην συνέχεια, ευχαρίστησε τον εφημέριο του εορταζομένου Ι. Ναού π. Χριστόδουλο για την άρτια οργάνωση και διεξαγωγή της ιεράς πανηγύρεως αλλά και για την αβραμιαία φιλοξενία όλων των προσκεκλημένων κληρικών και λαϊκών. Δεν παρέλειψε τέλος να απευθύνει λόγους ευχαριστίας στις αρχές και τα σώματα ασφαλείας του νησιού, την Φιλαρμονική της Ιθάκης, που τόσο όμορφα παιάνισε κατά την διάρκεια της ιεράς λιτανείας και τον Χορευτικό Σύλλογο του νησιού «Άγγελος Τσιγώνιας», κλείνοντας έτσι τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις της μετακομιδής των ιερών λειψάνων των αγίων νεομαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.

TOP NEWS