«Δομήνικος Θεοτόκοπουλος – Από τον Χάνδακα στο Τολέδο. Στα βήματα μιας Ευρωπαϊκής διαδρομής»

  • Dogma

 
Από το Σάββατο, 6 Οκτωβρίου έως και την Τρίτη, 30 Νοεμβρίου ε.ε.  λαμβάνει χώρα στη Λευκωσία της Κύπρου Έκθεση με τίτλο «Δομήνικος Θεοτόκοπουλος – Από τον Χάνδακα στο Τολέδο. Στα βήματα μιας Ευρωπαϊκής διαδρομής» που διοργανώνεται από το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη Αθηνών, με την ευκαιρία της αναλήψεως της Προεδρίας της Ε.Ε. από την Κυπριακή Δημοκρατία. 

 

Κατόπιν σχετικού αιτήματος, στην προαναφερόμενη έκθεση θα παρουσιασθεί και η περίφημη ι.εικόνα, έργο του Δομήνικου Θεοτόκοπουλου (El Greco) «Η Κοίμηση της Θεοτόκου», που τεθησαύρισται στον ομώνυμο Ι. Ναό της Ερμουπόλεως Σύρου. 

 

Με την άδεια του Σεβ. Ποιμέναρχου μας κ. Δωροθέου Β’  καί τη συναίνεση του Προϊσταμένου του Ναού, Αρχιμ. Αλέξανδρου Τσιουχάρη και των μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, η ιερά Εικόνα αναχώρησε χθές, Τρίτη 2 Οκτωβρίου, από τον Ναό τη Κοιμήσεως με προορισμό την Αθήνα, με τη συνοδεία ανδρών του Τμήματος Ασφαλείας Σύρου, και σήμερα, Τετάρτη το πρωί, με πτήση της Aegean Airways ταξίδεψε στην Λευκωσία. 

 

Την εικόνα την συνοδεύει εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σύρου, Πρωτοπρ. Φλαβιανός Αλμπέσκου, και εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδος η Διευθύντρια της 2ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κα Αικατερίνη Δελαπόρτα. 

 

Στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και στη συνέχεια στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, οι εκπρόσωποι του Μουσείου επεφύλαξαν  θερμή υποδοχή στα μέλη της συνοδείας της ι. εικόνος. Μετά από την υπογραφή σχετικών εγγράφων, η εικόνα εναποθηκεύθηκε εντός ειδικής σχεδιασμένης και προφυλαγμένης αίθουσας μέχρι αύριο, οπότε, παρουσία ειδικών, θα ανοιχθεί η θήκη μεταφοράς της για να τοποθετηθεί στο σημείο εκθέσεώς της. 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρούσα σε όλες τις προαναφερόμενες διαδικασίες ήταν και η Επιμελήτρια της Έκθεσης, κα Μαρία Βασιλάκη, Καθηγήτρια Βυζαντινής Τέχνης και Επιστημονική συνεργάτης του Μουσείου Μπενάκη.

 

Την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η αποσυσκευασία και η τοποθέτηση της ι. Εικόνος του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco) «Η Κοίμηση της Θεοτόκου» στην Εκθεσιακή Αίθουσα  του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, προκειμένου να παρουσιασθεί και να προβληθεί κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, της αφιερωμένης στην καλλιτεχνική διαδρομή του  Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, από το Χάνδακα της Κρήτης στο Τολέδο της Ισπανίας.  Η ειδική συσκευασία μεταφοράς ανοίχθηκε παρουσία των συνοδών της ι. Εικόνος αλλά και των υπευθύνων του Μουσείου και της Εκθέσεως, Διευθύντριας κας Δήμητρας Μπακιρτζή και της Διευθύντριας της Πινακοθηκης και Επιμελήτριας της Εκθέσεως κας Λουκίας Λοιζου Χατζηγαβριήλ, ελέγχθηκε από την συντηρήτρια του Λεβέντειου Μουσείου κα Άντρη Μελή και αμέσως τοποθετήθηκε στο χώρο που θα εκτεθεί για τους επόμενους δυο μήνες.

 

Στα πλαίσια της επισκέψεως του στην Λευκωσία, ως συνοδός εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως της ι. εικόνος του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco) «Η Κοίμησις της Θεοτόκου», ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σύρου Πρωτοπρ. Φλαβιανός Αλμπέσκου, συναντήθηκε την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο Β’. 

 

Στην συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής, ο π.   Φλαβιανός μετέφερε στον Μακαριώτατο τις ευχές του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’ και του προσέφερε αντίγραφο της περίπυστης εικόνας, που τεθησαύρισται στον ομώνυμο Ναό της Ερμουπόλεως Σύρου. 

 

Ο Μακαριώτατος υποδέχτηκε εγκάρδια τον εκπρόσωπο της Ιεράς  Μητροπόλεως και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεος Β΄ για τις ευχές και το πολύτιμο δώρο.

 

Στη συζήτηση, που επακολούθησε αντηλλάγησαν απόψεις για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Ελλαδικός και Κυπριακός Ελληνισμός, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, και για τους τρόπους με τους οποίους η Εκκλησία προσπαθεί να ανακουφίσει το δοκιμαζόμενο λαό.

 

Στη συνάντηση ήταν παρών και ο ευρισκόμενος στην Κύπρο φίλος της Σύρου και του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ερμουπόλεως, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων.

 

Το εσπέρας της Παρασκευής, παρουσία προσωπικοτήτων από τον πολιτικό, διπλωματικό και καλλιτεχνικό χώρο της Κύπρου, πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με το Πρόγραμμα και με κάθε επισημότητα τα Εγκαίνια της Έκθεσης «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος – Από τον Χάνδακα στο Τολέδο. Στα βήματα μιας Ευρωπαϊκής διαδρομής», που διοργάνωσε το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, επ` ευκαιρία της αναλήψεως της Προεδρίας της Ε.Ε. Από την Κυπριακή Δημοκρατία, μεταξύ των εκθεμάτων της οποίας περίποπτη  θέση κατέχει η ι. Εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, από τον ομώνυμο Ι. Ναό της Ερμουπόλεως.

 

Και οι τρείς ομιλητές της Εκδήλωσης, Διευθύντρια της Πινακοθήκης και Επιμελήτρια της Εκθέσεως κα Λουκία Λοιζου Χατζηγαβριήλ, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Λεβέντη, κ. Αναστάσιος Λεβέντης εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’ για την ὰδεια και ευλογία, που παρέσχε, ώστε να παρουσιασθεί στην Κύπρο το ιερό αυτό, εθνικό και καλλιτεχνικό  κειμήλιο.

 

Ο παριστάμενος, ως εκ προσώπου της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, Αρχιερατικός Επίτροπος Σύρου, Πρωτοπρ. Φλαβιανός Αλμπέσκου, συνεχάρη, εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’ τους διοργανωτές της Εκθέσεως για την άρτια και ὰψογη προετοιμασία και παρουσίασή της και τους ευχαρίστησε, τόσο για την υποδοχή καί την παρασχεθείσα φιλοξενία, όσο και για το ότι, με την παρουσία της ι. Εικόνος στην Κύπρο, δόθηκε η ευκαιρία στον Κυπριακό Ελληνισμό να γνωρίσει τη Σύρο, την ιστορία και τον πολιτισμό της. 

 

{gallery}1{/gallery}

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία [Δελτία Τύπου] αναμεταδίδονται ως έχουν χωρίς καμία παρέμβαση από την συντακτική μας ομάδα. Εαν ενδεχομένως υπάρξει ρεπορτάζ με βάση τα δελτία αυτά, δημοσιεύεται στην σχετική κατηγορία. 

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ