Δράσεις υπέρ του παιδιού και της οικογένειας Ρομά

  • Dogma
ρομά

Με επιτυχία που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ολοκληρώθηκε το Σάββατο 16 Απριλίου η πρώτη επιστημονική ημερίδα, που διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, στα πλαίσια του πρότυπου εκπαιδευτικού – ενταξιακού προγράμματος «Δράσεις υπέρ του παιδιού και της οικογένειας Ρομά».

Την ημερίδα με τίτλο «Μαζί με τους Ρομά Δράσεις προώθησης της ενσωμάτωσης των τσιγγάνων μαθητών στο σχολείο, την κοινωνία και το ευρωπαϊκό πλαίσιο» παρακολούθησε πολυπληθέστατο ακροατήριο, που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Αχαρνών και παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μέχρι το απόγευμα, τους αξιολογότατους εισηγητές, οι οποίοι εντυπωσίασαν με το βάθος γνώσης του αντικειμένου που κλήθηκαν να παρουσιάσουν, διατυπώνοντας παράλληλα ρεαλιστικές και πρακτικά υλοποιήσιμες προτάσεις πάνω στα ζητήματα που αφορούν τους νέους Έλληνες τσιγγάνους. Μαζική ήταν και η προσέλευση εκπροσώπων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, της Εκκλησίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ & Β’ βαθμού, υψηλόβαθμων στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων.

DSC_0022 DSC_0029 DSC_0033 DSC_0038  DSC_0039

Την εκδήλωση άνοιξε με εγκάρδιο χαιρετισμό και ευχαριστίες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Δημάρχου Αχαρνών κ. Ιωάννη Κασσαβού, του Κοσμήτορα της Βουλής των Ελλήνων & Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νάσου Αθανασίου, της Τομεάρχη Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Βουλευτού Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας κας Σοφίας Βούλτεψη, του Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνου Σκουρολιάκου, της Τομεάρχη Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας & Βουλευτού Περιφέρειας Αττικής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κας Εύης Χριστοφιλοπούλου και του Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ιωάννη Δέδε, οι οποίοι εξήραν την σπουδαία πρωτοβουλία της Μητροπόλεως Ιλίου και τόνισαν την μεγάλη σημασία της ύπαρξης τέτοιον δράσεων στην κοινωνία και την εκπαίδευση. Εκ μέρους της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής του ΥΠΑΙΕΘ την ημερίδα χαιρέτησε ο Προϊστάμενος του τμήματος Επιστημονικής & Παιδαγωγικής καθοδήγησης Δ.Ε. κ. Βασίλειος Πολύδωρος, ενώ τον Όμιλο Εταιρειών «Ελληνικά Πετρέλαια» που είναι και ο μεγάλος χορηγός του προγράμματος εκπροσώπησαν ο Γενικός Διευθυντής Εσωτερικού Ελέγχου κ. Άγγελος Κόκοτος και η Διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου κα Ράνια Σουλάκη, η οποία και παρέλαβε τιμητική πλακέτα από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου, για την προσφορά της εταιρίας στο πρόγραμμα και απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό. Τέλος συγκινητικό μήνυμα εκφώνησε εκπροσωπώντας της κοινότητα των Ελλήνων Ρομα ο Επίτιμος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Ρομά κ. Ευθύμιος Δημητρίου.

DSC_0048 DSC_0061 DSC_0063 DSC_0068 DSC_0094 DSC_0092 DSC_0196

Στην Α’ θεματική ενότητα της ημερίδας παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Δράσεις υπέρ του παιδιού και της οικογένειας Ρομά» μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, παρουσίαση και ανάλυση στόχων από τα μέλη τις επιστημονικής ομάδας και την ομιλία του Διευθυντή του προγράμματος & Επιστημονικού Συνεργάτη της Ιεράς Μητρόπολης Ιλίου κ. Δημήτρη Ανυφαντάκη, στην οποία έγινε μεταξύ άλλων αναφορά στην μέχρι σήμερα επιτυχημένη πορεία του προγράμματος και στην γενικότερη φιλοσοφία της δράσης αυτής. Την παράσταση όμως κι όπως ήταν αναμενόμενο, στην ενότητα αυτή, έκλεψαν οι μικροί μαθητές του προγράμματος, παρουσιάζοντας ένα εξαιρετικό μουσικοκινητικό δρώμενο μαύρου θεάτρου, που απέσπασε το ενθουσιώδες χειροκρότημα του συγκινημένου ακροατηρίου.

DSC_0489 DSC_0487 DSC_0466

Στη Β΄θεματική ενότητα, που αφορούσε στην ενδυνάμωση της θέσης των τσιγγάνων στην ελληνική κι Ευρωπαϊκή κοινωνία, έγινε σε βάθος ανάλυση της σημερινής κατάστασης, προτάθηκαν συγκεκριμένες κινήσεις μέσα από σύγχρονα προγράμματα συμβουλευτικής και υποστήριξης και παρουσιάστηκαν οι πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο κι από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κοινοτήτων των Ρομά. Τα θέματα αυτά εισηγήθηκαν άρτια ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΙΑΣ – ΔΗΠΑΡ κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κ. Γιάννης Βασιλείου, ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας κ. Γιώργος Καπλάνης, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Τσιγγάνων Διαμεσολαβητών & Συνεργατών κ. Κων/νος Παϊτέρης και ο Διαπιστευμένος Κοινωνικός Διαμεσολαβητής κ. Απόστολος Αθανασόπουλος. Στη συνέχεια της ημερίδας παρουσιάστηκε το πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ «ΡΟΜΕΙΚΟΝΑ», με παράλληλο σχολιασμό από τον σκηνοθέτη του κ. Νικόλαο Αναγνωστόπουλο.

DSC_0233 DSC_0229 DSC_0226 DSC_0114
Μετά το πέρας της δεξιώσεως ακολούθησε η Γ’ θεματική ενότητα, που αφορούσε στις πρακτικές ένταξης των παιδιών Ρομά στο σχολείο και τις πρακτικές γνωστικής και συναισθηματικής ανάπτυξης των μαθητών, έγινε εκτενής αναφορά στις μεθόδους που ακολουθεί η σύγχρονη παιδαγωγική επιστήμη προς την κατεύθυνση αυτή, στην σημασία της εκπαίδευσης των τσιγγανοπαίδων και στα μέτρα υποστήριξης που έχει πάρει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, τα τελευταία χρόνια, για την επίτευξη του στόχου αυτού και παρουσιάστηκαν ποιοτικά στοιχεία σχετικά με τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει το πρόγραμμα της Μητρόπολης Ιλίου στους μαθητές Ρομά της περιοχής και τη σημασία που παίζει ως αρωγός του δημόσιου σχολείου. Επίσης, παρουσιάστηκαν και νέες καινοτόμες προτάσεις από την Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδαγωγικής του ΕΚΠΑ κα Ευανθία Μηλίγκου, την Σχολική Σύμβουλο της 48ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής κα Σπυριδούλα Κυριάκη, την Διευθύντρια του 28ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών κα Ελένη Καμπόλη, την ε.τ. Σχολική Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής κα Ελένη Γκονέλα και την τ. Πάρεδρο Αξιολόγησης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και Δρ. Κοινωνιολογίας κα Αναστασία Παμουκτσόγλου, οι οποίες επιμελήθηκαν τις εισηγήσεις της ενότητας αυτής.

DSC_0103 DSC_0553

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ