Δύο νέοι Μοναχοί στην Ιερά Μονή Αντινίτσης

  • Dogma
μονή

Στην Ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Αντινίτσης ιερούργησε και ωμίλησε την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου ε.ε. των Αγίων Προπατόρων,  ο Σεβασμιώτάτος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, παρουσία πολλών ευλαβών προσκυνητών από την ευρύτερη περιοχή.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε λεπτομερώς την ευαγγελική περικοπή στην οποία ο Κύριος μας ωμίλησε για την παραβολή του Μεγάλου Δείπνου.

«Έχει μεγάλη διδακτική  σημασία η σημερινή  Ευαγγελική περικοπή διότι   σε ένα τέτοιο Μέγα δείπνο μας καλεί κάθε Κυριακή αλλά και σε κάθε Θεία Λειτουργία ο Χριστός αλλά εμείς αρνούμαστε να παρευρεθούμε στηριζόμενοι σε διάφορες ανούσιες διακαιολογίες. Το Μέγα Δείπνο είναι η Θεία Ευχαριστία και  εμείς οι βαπτισμένοι Ορθόδοξοι χριστιανοί, είμαστε οι επίσημοι προσκεκλημένοι του Κυρίου μας. Γεννάται το ερώτημα: Εμείς ανταποκρινόμαστε στην πρόσκληση του Χριστού;

img_0004_52

img_0001_59 img_0002_65 img_0013_45 img_0006_50 img_0005_45

Δυστυχώς στις μέρες μας υπάρχει προσπάθεια αλλοίωσης της Ορθόδοξης Ελλάδος σε άθρησκο κράτος. Η αργία της Κυριακής έχει καταπατηθεί και η λειτουργία των καταστημάτων αλλά και οποιαδήποτε άλλης εργασίας την ημέρα της Κυριακής έχει πλέον επιβληθεί. Αν δεν αντισταθούμε νομίμως και ευγενώς θα διαλυθούμε. Η ζωή μας πάνω από όλα θα πρέπει να είναι χριστιανική. Για να διατηρηθεί ένα Έθνος και  μια κοινωνία χρειάζεται ενότητα και ένα Έθνος που έχει τον Θεό βοηθό του δεν φοβάται κανένα εχθρό».

Στο τέλος του κηρύγματος ο Ποιμενάρχης μας εξέφρασε την χαρά του που βρέθηκε στην Ιερά Μονή Παναγίας Αντινίτσης, διότι η νέα αδελφότητα της Ιεράς Μονής, η οποία τελεί υπό την ευθύνη του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Αμβροσίου Αναστασίου, θα αποκτήσει τους πρώτους της μοναχούς.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας και μέσα σε κλίμα συγκινήσεως,   ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε την ευχή ρασοφορίας σε δύο δόκιμους μοναχούς της Ιεράς Μονής στον Παρασκευά Χυμευτό εξ Αταλάντης  και στον Κυπριανό Κουκούλη εκ Λαμίας. Τον μεν Παρασκευά ο Σεβασμιώτατος μετονόμασε σε π. Μωυσή, δίνοντας του το όνομα του Μεγάλου Προφήτου και εις μνημόσυνον του αειμνήστου Γέροντος Μωυσέως του Αγιορείτου με τον  οποίο ο Ποιμενάρχης μας  συνδεόταν  πνευματικά  και αδελφικά. Τον Κυπριανό μετονόμασε σε π. Παρθένιο για τον μεγάλο Άγιο της Εκκλησίας μας, προστάτου των Καρκινοπαθών, του οποίου τεμάχιο της Τιμίας και Θαυματουργού Κάρας κατέχει η Ιερά Μονή Αγάθωνος,  αλλά και εις μνημόσυνον του αδελφικού φίλου του Σεβασμιωτάτου καλοκάγαθου και ταπεινού  Μακαριστού Αρχιμανδρίτου π. Παρθενίου Δόριζα.

img_0018_41 img_0021_53 img_0023_41 img_0029_34 img_0061_25 img_0056_39 img_0054_34 img_0053_36

Ο Ποιμενάρχης μας συγκινημένος εξέφρασε την χαρά του για την προσαγωγή των δύο

δοκίμων στην μοναχική ζωή και  ανέφερε: « Μέσα στην απογοήτευση των χαλεπών ημερών, έρχεται η χάρις του Θεού και μας δίνει τέτοιες πνευματικές χαρές». Προέτρεψε επίσης τους πιστούς να προσεύχονται στην Παναγία και να εύχονται οι νέοι μοναχοί της αδελφότητας να ριζώσουν και η Ιερά Μονή της Παναγίας Αντινίτσης να καταστεί ένα ακόμη  πνευματικό ορμητήριο στο οποίο όλοι πιστοί θα βρίσκουν πνευματική ξεκούραση και αγαλλίαση.

Το ιερό αναλόγιο διηκόνησαν οι Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας και  Μουσικολογιώτατοι, καλλίφωνοι  Ιεροψάλτες κ. Ευάγγελος Τσιρίγκας και κ. Βασίλειος Γρηγοριάδης.

Ακολούθως εν πομπή και ψαλλόντων απάντων το «Χριστός γεννάται δοξάσατε» μετέβησαν στο χειμερινό αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής, όπου δίπλα στο ζεστό τζάκι προσεφέρθη πλούσιο κέρασμα σε όλους και οι νέοι μοναχοί δέχτηκαν τις ευχές και τους ασπασμούς των πιστών και των οικείων τους.

img_0067_26

img_0140_15 img_0134_14 img_0128_20 img_0111_20 img_0100_20 img_0083_30

TOP NEWS