Ε’ Κυριακή των νηστειών στη Μητρόπολη Λαγκαδά

  • Dogma
λαγκαδά

Την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών, ημέρα που η Αγία μας Εκκλησία τιμά και προβάλει ένα από τα φωτεινότερα παραδείγματα ειλικρινούς μετανοίας το οποίο απαντάται στο πρόσωπο της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, εις τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λαγκαδά.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε κεκλεισμένων των θυρών όπως προβλέπεται λόγω των μέτρων της Πολιτείας για την προστασία των πολιτών από την πανδημία της λοιμικής νόσου και μεταδόθηκε μέσω της Livestreaming συνδέσεως από την Ιστοσελίδα και του ραδιοφωνικού σταθμού «Ορθόδοξη Παρουσία, 106,8 Fm stereo» της καθ´ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Προ της Απολύσεως και απευθυνόμενος προς τους παρακολουθούντες μέσω των Μ.Μ.Ε. ευλαβείς πιστούς, ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στην μορφή της εορταζομένης Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας και στα πνευματικά μηνύματα που πηγάζουν μέσα από τον βίο και την μεταστροφή της.

«Η Οσία Μαρία η Αιγυπτία, πριν γνωρίσει τον Χριστό ήταν μία πόρνη. Και η ζωή της ένας εφάμαρτος βίος με όλες τις σκοτεινές πτυχές, που τα πάθη τα ανθρώπινα σ΄ αυτές τις περιπτώσεις συνθέτουν. Όταν όμως, καθώς προσήλθε στον Ναό της Αναστάσεως τον πανίερο, να προσκυνήσει το πανσεβάσμιον Ξύλον, και καθώς ο Κύριος, με θαυμαστό γεγονός την απέτρεπε της εισόδου, αισθάνθηκε εκείνη την ώρα ότι κάτι συμβαίνει… δεν μπορούσε να εισέλθει στον ναό, δεν μπορούσε να προσκυνήσει τον Τίμιο Σταυρό του Χριστού, και αυτό προκάλεσε μέσα της την αγαθή στροφή προς την μετάνοια, για να γνωρίσει τον Χριστό και να ζήσει όλη την υπόλοιπη ζωή της εν μετανοία, βιώνοντας το πλήρωμα της Χάριτος και έχοντας μέσα της την αναφαίρετη χαρά, του χορηγού της ευλογίας, Κυρίου ημών Ιησού Χριστού».

Μήπως κι εμείς σήμερα πρέπει να προβληματιστούμε που δεν μπορούμε να πλησιάσουμε στον ναό, που δεν μπορούμε να κοινωνήσουμε, που δεν μπορούμε να εκκλησιαστούμε, μήπως αυτό το εμπόδιο, μέσα από την επιδημία που ενέσκηψε είναι μία επίσκεψη Θεού και έρχεται και μ΄ αυτόν τον τρόπο ο Θεός να μας υπομνήσει αφ΄ ενός μεν ότι έχουμε ανάγκη μετανοίας και διορθώσεως του βίου μας, και από την άλλη να συνειδητοποιήσουμε την προσκαιρότητα του παρόντος κόσμου, πραγμάτων και γεγονότων τα οποία έρχονται και παρέρχονται, μαζί και με τους ανθρώπους».

Αναφερόμενος εν συνεχεία στην ακουσθήσα Ευαγγελική Περικοπή ο Σεβασμιώτατος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι « Ο Χριστός μας λέγει ότι όποιος θέλει να είναι πρώτος πρέπει να είναι τελευταίος και υπηρέτης όλων. Επίσης λέγει ότι δεν ήρθε για να διακονηθεί αλλά για να διακονήσει. Ήρθε ο Χριστός να υπηρετήσει τον καθέναν από μάς, όλους τους ανθρώπους, ήρθε για να μας αγκαλιάσει και να μας οδηγήσει στην σωτηρία. Έρχεται να μας ανεβάσει στον Γολγοθά, στον Σταυρό και μέσα στον τάφο να νεκρώσει την νέκρωσή μας για να μας χαρίσει την Ανάσταση, την καινούργια ζωή, την Καινή Κτίση.

Η Ανάσταση δεν είναι οι χοροί, τα γλέντια και τα τραγούδια. Η Ανάσταση είναι να γνωρίσει κανείς τον αναστημένο Χριστό, να συναντήσει κανείς Εκείνον που με την παρουσία Του σκορπά την ειρήνη και την γαλήνη κεκλεισμένων των θυρών.
Βλέπετε κάτι παράλληλες εικόνες: των θυρών κεκλεισμένων επέστη τοις μαθηταίς… και σήμερα, των θυρών κεκλεισμένων, έρχεται να ευλογήσει και να πεί το «Ειρήνη υμίν», έρχεται να σκορπίσει την ευλογία Του και μας καλεί όλους σ΄ αυτόν τον τρόπο της ζωής που μας βγάζει μέσα από τον βούρκο της αμαρτίας και μας χαρίζει την δυνατότητα να πορευθούμε την οδό της αληθείας, την οδό της ειρήνης, την οδό της ζωής της αιωνίου».

Καταλήγοντας την ομιλία, ευχήθηκε προς όλους τους ακροατές και τηλεθεατές, «να μιλήσει στην καρδιά του καθενός το παράδειγμα της Οσίας Μαρίας, η οποία και αποτελεί σύμβολο Μετανοίας και τεκμήριο ότι στην ζωή της Εκκλησίας μας, τα πράγματα δεν μετρούνται με κριτήρια κοσμικής θεωρήσεως αλλά με κριτήρια του Θείου Ελέους. Ας καλέσουμε τον Κύριο στην ζωή, στην καρδιά και στο σπίτι όπου δυστυχώς είμαστε κλεισμένοι αυτές τις ημέρες και να μην ξεχνάμε ότι και αυτή η δοκιμασία μέσα από την λοιμική νόσο, είναι μία ευκαιρία να επανέλθουμε στον σωστό δρόμο και να ακολουθήσουμε την Οδό Κυρίου, που οδηγεί στην Αιώνια Ζωή».

TOP NEWS