Ευχές της Μητρόπολης Μαρωνείας για την εορτή «Σεκέρ Μπαϊράμ»

  • Δόγμα

  Η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, με αφορμή την εορτή «Σεκέρ Μπαϊράμ», εύχεται σε όλους τους Μουσουλμάνους να έχουν υγεία και πρόοδο στις ζωές τους και ειρηνική συμβιώση για την ευρυθμία και ειρήνη της Θράκης. Τι είναι το «Σεκέρ Μπαϊράμ» Το Ραμαζάνι είναι ο ένατος μήνας του ισλαμικού έτους, κατά τον οποίο, σύμφωνα με την […]

 

Η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, με αφορμή την εορτή «Σεκέρ Μπαϊράμ», εύχεται σε όλους τους Μουσουλμάνους να έχουν υγεία και πρόοδο στις ζωές τους και ειρηνική συμβιώση για την ευρυθμία και ειρήνη της Θράκης.

Τι είναι το «Σεκέρ Μπαϊράμ»

Το Ραμαζάνι είναι ο ένατος μήνας του ισλαμικού έτους, κατά τον οποίο, σύμφωνα με την παράδοση, «παραδόθηκε το Κοράνι ως οδηγός των ανθρώπων». Ο μήνας αυτός είναι ιερός για τους Μουσουλμάνους, καθώς επιβάλλεται να τηρούνται ορισμένοι κανόνες, που έχουν χαρακτήρα εξιλασμού και υπακοή στις εντολές του Θεού (Αλάχ). 

Ο μήνας του Ραμαζανιού είναι το διάστημα, κατά το οποίο οι Μουσουλμάνοι απέχουν από τα πάντα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Από το πρωί έως τη δύση του ηλίου, δεν τρώνε, δεν πίνουν, δεν καπνίζουν , ώστε να πετύχουν πλήρη σωματική και πνευματική κάθαρση. Μετά τη Δύση επιτρέπονται τα πάντα, αφού οι πιστοί προσευχηθούν και καθίσουν στο τραπέζι για το δείπνο, που ονομάζεται «ιφτάρ». Στη συνέχεια επισκέπτονται φίλους και γνωστούς, ενώ πολλοί μουσουλμάνοι ξαγρυπνούν προσευχόμενοι έως την επόμενη αυγή. Από τα μεσάνυχτα ως την ανατολή του ηλίου προβλέπεται ένα γεύμα, το «σαχούρ», για να αντιμετωπίσουν οι πιστοί την παρατεταμένη νηστεία της ημέρας.

Μετά το ραμαζάνι ακολουθεί μία από τις σημαντικότερες γιορτές των μουσουλμάνων, το Σεκέρ Μπαϊράμι.

Το Σεκέρ Μπαϊράμι, συνοδεύεται, όπως λέει και το όνομά του από τα γλυκά, κυρίως μπακλαβά, που φτιάχνουν και προσφέρουν οι πιστοί.

 

TOP NEWS