Εγκαίνια αίθουσας γευσιγνωσίας οίνου και ελαίου της Μονής Τοπλού Σητείας

  • Dogma
τοπλού

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα τελέστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 25 Ιουλίου 2022 ο Αγιασμός των εγκαινίων της νέας αίθουσας Γευσιγνωσίας οίνου και ελαίου «TOPLOU FABRICA» της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Ακρωτηριανής Τοπλού Σητείας.

Τον Αγιασμό των εγκαινίων της αίθουσας γευσιγνωσίας οίνου και ελαίου της Μονής Τοπλού Σητείας, τέλεσε ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, στον οποίο παρέστησαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, η Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη, οι εκπρόσωποι των Αρχών και φορέων του τόπου, καθώς και πολλών φίλων του κρασιού και του λαδιού.

Μετά το πέρας του Αγιασμού, ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ευχαρίστησε εγκάρδια τον Υπουργό κ. Πλακιωτάκη, την Υφυπουργό Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη, τον Δήμαρχο Σητείας κ. Γεώργιο Ζερβάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Ιωάννη Ανδρουλάκη για την παρουσία τους στα εγκαίνια της νέας αίθουσας Γευσιγνωσίας οίνου και ελαίου «TOPLOU FABRICA». Επίσης, συνεχάρη τον Πανοσιολ. Ηγούμενο Αρχιμ. Αμβρόσιο Σκαρβέλη και όλους όσοι συνέδραμαν στην υλοποίηση της ιδέας της μετατροπής του παλαιού ελαιοτριβείου, της φάμπρικας της Μονής, σε μία σύγχρονη Αίθουσα Γευσιγνωσίας οίνου και ελαίου. Ακόμα ο Σεβ. αναφέρθηκε στην κοινωνική διάσταση και προσφορά της Μονής με την καλλιέργια, παραγωγή και τυποποίηση ποιοτικών βιολογικών προϊόντων, στην ωφέλεια για την τοπική ανάπτυξη και στις δυνατότητες της Αίθουσας Γευσιγνωσίας, καθώς πέραν του Θρησκευτικού Τουρισμού και τους δεκάδες προσκυνητές που δέχεται καθημερινά το ιστορικό μοναστήρι της Ανατολικής Κρήτης, η περιοχή θα προσελκύσει τους γευσιγνώστες οίνου και ελαίου και γενικότερα επισκέπτες με ευρύτερα ενδιαφέροντα.

Ο Ηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης προσφώνησε κατάλληλα και καλοσώρισε τους παρισταμένους. Αναφέρθηκε στην πολύπλευρη προσφορά της Μονής, επισημαίνοντας ότι «οι Πατέρες της αφουγκράζονταν τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας για την πρόοδο των ανθρώπων της και του τόπου, γι’ αυτό και δίδασκαν, δημιουργούσαν και πρωτοστατούσαν σε όλους τους τομείς. Είχαν ως προτεραιότητά τους τη συνολική ανάπτυξη και εξέλιξη του τόπου προς όφελος των ανθρώπων του, και για τον σκοπό αυτό δεν δίσταζαν να πηγαίνουν κόντρα στις σειρήνες των καιρών και στο κατεστημένο της κάθε εποχής. Έκλεισαν τα αυτιά τους στις σειρήνες της υπερπαραγωγής, με τη χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και άλλων χημικών σκευασμάτων, στράφηκαν στην ποιότητα της παραγωγής με τον παραδοσιακό, γνήσιο και αυθεντικό τρόπο καλλιέργειας, και μετέτρεψαν σε βιολογικές καλλιέργειες τα κτήματα της Μονής. Δημιούργησαν και εκπαίδευσαν μια Ομάδα Βιοκαλλιεργητών. Έκτισαν και λειτούργησαν ειδικό Ελαιοτριβείο, Εμφιαλωτήριο ελαίου, Οινοποιείο, στο οποίο πρόβλεψαν ειδικό χώρο γευσιγνωσίας, που αποτελεί τη μοναδική αίθουσα γευσιγνωσίας στον Νομό Λασιθίου. Αξιοποιήθηκε η μυλόπετρα που υπήρχε μέσα, τα βαρέλια από το οινοποιείο, και δημιουργήθηκε ένας σύγχρονος χώρος με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα παρασκευής και προετοιμασίας των εδεσμάτων. Δημιουργήσαμε WC για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, με άνετη πρόσβαση. Αφουγκραζόμενοι τον παλμό της εποχής μας εντάξαμε στα επισκέψιμα οινοποιεία τον παραδοσιακό αλλά συνάμα σύγχρονο αυτό χώρο με την ονομασία «TOPLOU FAMBRICA»…. Αφού συστηματοποιήσουμε την καλλιέργεια, δώσαμε ώθηση στο προϊόν με την αλλαγή ετικετών και την συμμετοχή μας σε διεθνείς διαγωνισμούς για την ανάδειξη του ποιοτικού βιολογικού προϊόντος.

Είναι η ώρα πλέον το ελαιόλαδο «ΠΟΠ ΣΗΤΕΙΑΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ» να πάρει τη θέση που του αξίζει. Ο κρητικός αμπελώνας είναι πλέον ανταγωνιστικός και βρίσκεται  στις διεθνής αγορές. Έχει κάνει άλματα προόδου και αυτό το οφείλει και στο «Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης» στο οποίο μέλη είμαστε και εμείς. Τα Οινοποιεία της Κρήτης είναι συνεργάτες και συνοδοιπόροι με κοινό προορισμό, την ανάδειξη του κρητικού αμπελώνα και την προβολή του κρητικού κρασιού».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο κ. Πλακιωτάκης, η κ. Ζαχαράκη, ο κ. Ανδρουλάκης, και ο κ. Ζερβάκης, οι οποίοι συνεχάρησαν τον Ηγούμενο για τη σύγχρονη αίθουσα γευσιγνωσίας που δίδει στους επισκέπτες από όλα τα μέρη της γης την δυνατότητα να δοκιμάσουν τα εκλεκτά βιολογικά μοναστηριακά προϊόντα και αναφέρθηκαν στη διαχρονική προσφορά της Μονής στο Γένος, στα γράμματα, τον πολιτισμό και την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας της Σητείας.

Στον Αγιασμό και τα εγκαίνια παρέστησαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, η Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη, ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νομού Λασιθίου κ. Ιωάννης Ανδρουλάκης, ο Διοικητής της Π.Ν.Β. Κυριαμαδίου, Αντιπλοίαρχος κ. Ιωάννης Καρδαράς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Θωμάς Χαριτάκης, ο Προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Κρήτης κ. Στρατάκης, οι Πρόεδροι των Ενώσεων Ξενοδόχων Σητείας και Ιεράπετρας κ. Ιωάννης Κακουράκης και Γιώργος Βαρδάκης, ο Πρόεδρος του «Δικτύου Οινοποιών Κρήτης» κ. Νίκος Μηλιαράκης, ο Αντιδήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Αϊλαμάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παλαικάστρου κ. Νίκος Χατζηδάκης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Λασιθίου κ. Γιώργος Τσιφετάκης και Κωστής Ξενικάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Σητείας κ. Μανώλης Μαυροματάκης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και κ.α.

TOP NEWS