Εγκαίνια Έκθεσης Ζωγραφικής και Φωτογραφίας από την “ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ” της Εκκλησίας της Ελλάδος

  • Dogma

Έκθεση με έργα ζωγραφικής και φωτογραφίας που έχουν δημιουργήσει ασυνόδευτα προσφυγόπουλα τα οποία φιλοξενούνται στις δομές του Οργανισμού «ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ» της Εκκλησίας της Ελλάδος πραγματοποιείται στο πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων στο Θησείο.

Η έκθεση άνοιξε τις πύλες της με ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου κ. Αθηναγόρα ως εκπροσώπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δ. Καιρίδη και του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κ. Μπακογιάννη.

Η έκθεση έχει τίτλο «Ταξιδεύοντας από το χθες στο σήμερα» και προκάλεσε τον ενθουσιασμό όσων είχαν τη χαρά να την επισκεφθούν. Μέσα από τα έργα των προσφυγόπουλων οι επισκέπτες ταξιδεύουν νοερά σε όσα εκφράζουν αυθόρμητα τα παιδιά. Ο πόλεμος, ο φόβος, ο ξεριζωμός και ο αποχωρισμός εναλλάσσονται με την ελπίδα, το όνειρο, την αισιοδοξία και την ασφάλεια.

Κυρίως όμως προβάλλουν το πέρασμά τους από το σκοτάδι στο φως. Ένα φως που βρήκαν αυτά τα παιδιά στην Ελλάδα, όπως τονίστηκε στον χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, δίδοντας εύσημα σε όλους τους εργαζομένους της «ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ» και τον Γενικό Διευθυντή της Πανοσ. Αρχιμανδρίτη κ. Παντελεήμονα Παπασυνεφάκη. Μία Ελλάδα που άνοιξε την αγκαλιά της και χάρη στις δομές και το έργο της Εκκλησίας αυτά τα παιδιά θα θυμούνται με ευγνωμοσύνη για πάντα, αφού εδώ βρήκαν τον τόπο για να ζήσουν και να προσφέρουν.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο σημαντικό αυτό γεγονός και στο έργο της Εκκλησίας για κάθε άνθρωπο που βρίσκεται σε κίνδυνο. Τέλος, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία που έχει αναπτύξει ο Δήμος με τη «ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ», υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Εκκλησία σε μία δύσκολη εποχή. Τέλος η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ κ. Αραμπατζή εξέφρασε τη χαρά της διότι μία τόσο σημαντική έκθεση πραγματοποιείται με τη στήριξη του ΟΠΑΝΔΑ. Αναφέρθηκε δε στις πολλές συνεργασίες που έχουν υπάρξει με τη «ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ».

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, καλωσορίζοντας τους υψηλούς προσκεκλημένους, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζονται στην πορεία του δύσκολου αυτού έργου. Σημείωσε ότι η Εκκλησία θα συνεχίσει αταλάντευτα τη σπουδαία αυτή προσπάθεια, τ α αποτελέσματα της οποίας φαίνονται στα έργα των παιδιών στην Έκθεση. Ο Γενικός Διευθυντής της «ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ» π. Παντελεήμων Παπασυνεφάκης, ολοκληρώνοντας τη σύντομη τελετή των εγκαινίων της Έκθεσης, τόνισε ότι «τα παιδιά παρουσιάζουν το χθες και το σήμερα της ζωής τους. Μίας ζωής που χάρη στην Εκκλησία της Ελλάδος φαντάζει πιο ασφαλής. Μία ζωή», υπογράμμισε, «που με το διαρκές ενδιαφέρον σας κύριε Υπουργέ, κύριε Καιρίδη και όλων όσοι εργάζονται μαζί σας μπορεί να λειτουργήσει προσθετικά για την Πατρίδα μας. Μίας ζωής, κυρίως εδώ στην πρωτεύουσά μας, αγαπητέ μας κύριε Δήμαρχε, κύριε Μπακογιάννη, με τις τόσες δράσεις και ευκαιρίες που προσφέρετε για ένα καλύτερο μέλλον. Γι’ αυτό το μέλλον που η «ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ» υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου κ. Αθηναγόρα, με τη συνδρομή των υπολοίπων Σεβασμιωτάτων μελών της Δ.Ε., των Σεβασμιωτάτων Νέας Ιωνίας και Θεσσαλιώτιδος, αλλά και των δεκάδων συνεργατών μας, πασχίζει καθημερινά. Ας ταξιδέψουμε, λοιπόν, μαζί με τα παιδιά σήμερα. Από τον ξερό τόπο εκεί που ανθίζουν τα λουλούδια, εκεί όπου τη θέση των όπλων την παίρνει ο αθλητισμός, εκεί όπου δεν υπάρχουν σαπιοκάραβα, αλλά βιβλία, εκεί που για ακόμα μία φορά η γαλανόλευκη γίνεται σύμβολο ειρήνης, φωτός και ελπίδας», σημείωσε ο π. Παντελεήμων.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και θα διαρκέσει έως και τις 10 Σεπτεμβρίου. Αποτελεί ένα κάλεσμα να γνωρίσουμε αυτά τα παιδιά και να σταθούμε αρωγοί στην προσπάθειά τους.

Τα εγκαίνια, μεταξύ άλλων, τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης κ. Ιάκωβος Ανδριόπουλος, ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Ιλίου Αρχιμανδρίτης κ. Ιωάννης Ράπτης, ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης Αρχιμανδρίτης κ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, η πρέσβειρα της Εσθονίας και ο πρέσβης της Παλαιστίνης, εκπρόσωποι από τις πρεσβείες Ολλανδίας, Ελβετίας και ΗΠΑ, ο επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδος κ. G. Rocco, o Πρόεδρος του ΕΕΣ Δρ Αντώνιος Αυγερινός, αντιπροσωπεία της ΚΑΕ ΑΕΚ, η Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Μελίνα Δασκαλάκη και πλήθος κόσμου.

 

TOP NEWS