Εγκαινιάστηκε το νέο ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Σίφνου

  • Dogma
σίφνου

Τα εγκαίνια του νέου ολοήμερου Δημοτικού Σχολείο Σίφνου τέλεσε την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄.

Στο αύλιο χώρο του νεόδμητου ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Σίφνου, κάτω από τον φθινοπωρινό ήλιο, που περιέλουζε και έκανε λαμπερότερο τον ασβέστη και το χρώμα της πέτρας του προσάδοντος στην αρχιτεκτονική της Σίφνου οικοδομήματος ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ τέλεσε το μεσημέρι τα Εγκαίνιά του, παρουσία εκπαιδευτικών, μαθητών, του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Χατζημάρκου, της Περιφερειάρχου Β. Αιγαίου κας Καλογήρου, του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτή Κυκλάδων κ. Βρούτση, του κ. Ανδρέα Κωνσταντάρα, Διευθυντικού Στελέχους του Υπουργείου Παιδείας, εκπροσωπούντος τον Υπουργό Παιδείας, του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Λεονταρίτη, του Δημάρχου Σίφνου κ. Μπαμπούνη, του Επάρχου Σίφνου κ. Μπενάκη, του Λιμενάρχου Σίφνου κ. Ζαχαράκη, της Πολιτευτού των Κυκλάδων κας Μονογυιού, του επί τιμή Δημάρχου Σίφνου κ. Γεροντὴ, του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Δαδάου και πλήθους Σιφνίων.

Μετά την τέλεση του Αγιασμού, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ αναφέρθηκε στη συμβολή της Ιεράς Μονής Βρύσης στην υλοποίηση του έργου, με τη δωρεάν παραχώρηση του οικοπεδου,και της Ιεράς Συνόδου,που την ενέκρινε, μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β’, αναφέρθηκε στη σημαντική και αποτελεσματική, επί του συγκεκριμένου έργου, συνεργασία Εκλησιας, Πολιτείας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ευχήθηκε το Σχολείο αυτό να αποτελέσει φυτώριο για την εκμάθηση των Ελληνικών Γραμμάτων, της Ιστορίας της Ελλάδος και της Ορθοδόξου Πίστεως και ταυτόχρονα Παιδευτήριο ψυχής και σώματος, ώστε τα παιδιά, που από αύριο θα φοιτούν σ` αυτό, να αποβούν χρήσιμοι πολίτες για τη Σίφνο και την Πατρίδα. Τόνισε, μάλιστα, χαρακτηριστικά, ότι «όπως ο Πατροκοσμάς έλεγε `πρώτα Σχολεία και μετα Εκκλησίες` η Εκκλησία είναι πάντοτε έτοιμη να συνεισφέρει και γη και ό, τι μπορεί για τη δημιουργία τέτοιων έργων παιδευτικού και ανθρωπαγωγικού χαρακτήρα, όπως το έχει αποδείξει περίτρανα, με τις πολλές ανάλογες προσφορές της Ιεράς Μονής Βρύσης, και εύχομαι το Σχολείο αυτό να αναδείξει ανθρώπους και Επιστήμονες, που θα κατακτήσουν τις κορυφές της Πολιτειας, της Εκκλησίας, της Επσιτήμης και της Παιδείας» και συνεχάρη τους διδασκάλους και ευχήθηκε στους μαθητές για την πρόοδό τους.


Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ προσέφερε στο Σχολείο 20 εικόνες για τις αίθουσες διδασκαλίας και τα Γραφεία των Καθηγητών, ευχόμενος η Παναγία να σκεπάζει και να ευθλογεί αυτό το Σχολείο και διένειμε μικρές εικόνες της Παναγίας της «Βρυσιανής», στις οποίες καταγράφεται το ιστορικό των Εγκαινίων, παροτρύνοντας τα παιδιά να τις κρατήσουν για όλη τους τη ζωή, ως ενθύμιο της παρουσίας τους στη σημερινή εκδήλωση και συμβουλεύοντάς τα να κρατήσουν στη μνήμη.τη μέρα αυτή ανεξίτηλη βαθειά μέσα στην καρδιά τους, ώστε όταν μεγαλώσουν να λένε στα παιδιά και τα εγγὸνια τους ότι παρέστησαν στα εγκαίνια του Σχολείου τους και έζησαν τη χαρά της τελετής.


Ομίλησαν, επίσης, αναφερθέντες στο έργο, που μπορεί να επιτελέσει η ενότητα και στα στάδια, που προηγήθηκαν της ολοκήρωσης του έργου, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της Εκκλησίας στην προσπάθεια αυτή, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, ο Βουλευτης Κυκλάδων κ. Βρούτσης, ο Δήμαρχος Σίφνου, ο εκπρόσωπος του Υπουργού Παιδείας κ. Κωσταντλαρας, ο οποιος και ανέγνωσε μήνυμα του Υπουργού, ο Διευθυντής του Σχολείου, που ανέγνωσε μήνυμα της Διευθύντριας της Πρωτοβαθμιας Εκπαίδευσης κας Παραμυθιώτου και ευχήθηκε εκ μέρους της εκπαιδευτικής Κοινότητας και αναγνώσθηκε μήνυμα του Προέδρου του Συνδέσμου Σιφνίων κ. Ζαμπέλη
Στη συνέχεια, κόπηκε η κορδέλλα των Εγκαινιων, που κρατούσαν συμβολικά μαθητές του ΣΧολείου και αποκαλύφθηκε η μαρμάρινη αναμνηστική επιγραφή, ενώ υπεγρὰφηαν αναμνηστικά πιττακια από το Σεβασμιώτατο, τον Περιφερειάρχη και το Δήμαρχο, υπό τις επευφημίες και τα χειροκροτήματα του λαού, επιδοκιμάζοντος την ολοκλήρωση του σπουδαίου αυτού έργου.
Η εκδήλωση επελέγη με τον Εθνικό Ύμνο, που όλοι οι παρόντες έψαλαν.

TOP NEWS