Ειδώλια της συλλογής Στερν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

  • Δόγμα

Με την κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή τον περασμένο Σεπτέμβριο, το ελληνικό κράτος απέκτησε την κυριότητα της συλλογής Στερν και μια πιο στενή συνεργασία και ειδική αίθουσα προβολής του κυκλαδικού πολιτισμού στο αμερικανικό μουσείο.

Νικόλαος Ζώης

Συνολικά δέκα µαρµάρινα κυκλαδικά ειδώλια που αναπαριστούν τη γυναικεία µορφή καθώς και πέντε αντιπροσωπευτικά πρωτοκυκλαδικά αγγεία από μάρμαρο, στεατίτη και πηλό, τα οποία χρονολογούνται στο σύνολό τους από το 5300 έως το 2300 π.Χ., περιλαμβάνει η έκθεση «Γυρισμός. Κυκλαδικοί θησαυροί στο ταξίδι της επιστροφής», που ανοίγει αύριο από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2023, αποτελεί την πρώτη φάση υλοποίησης της πολυσυζητημένης συμφωνίας που υπέγραψαν το ΥΠΠΟ και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με το Μητροπολιτικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης (Met) και το Ινστιτούτο Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντέλαγουερ, και η οποία προβλέπει τη σταδιακή –σε βάθος 25ετίας– επιστροφή στην Ελλάδα της συλλογής 161 πρωτοκυκλαδικών αρχαιοτήτων του Αμερικανού συλλέκτη Λέοναρντ Στερν. Μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, τα 15 ειδώλια θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ και για τα επόμενα δέκα έτη η συλλογή Στερν θα εκτίθεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο.

Διαρθρωμένη σε τρεις ενότητες που αναπτύσσονται σε ισάριθμες αίθουσες του Μεγάρου Σταθάτου του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, η έκθεση, σε επιμέλεια του αρχαιολόγου Ιωάννη Φάππα, περιλαμβάνει έργα ταξινομημένα με βάση τυπολογικά και χρονολογικά κριτήρια και τα οποία παρουσιάζονται διεθνώς για πρώτη φορά: στην πρώτη ενότητα, το κοινό θα μπορεί να δει αγγεία και ειδώλια της Πρωτοκυκλαδικής Ι περιόδου (3.200-2.800 π.Χ.) καθώς και ένα νεολιθικό ειδώλιο που φωτίζει την καταγωγή των πρωτοκυκλαδικών «απογόνων» του· η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει αρχαιότητες της λεγόμενης Μεταβατικής Πρωτοκυκλαδικής Ι/ΙΙ περιόδου (2.800-2.700 π.Χ.), οι οποίες προοικονομούν τις ολοκληρωμένες φόρμες που θα τις διαδεχθούν και περιλαμβάνουν δύο ιδιαίτερα αγγεία από λίθο και πηλό· στην τρίτη ενότητα παρουσιάζονται ειδώλια «κανονικού τύπου» (παραλλαγή Σπεδού), δηλαδή τα πλέον διαδεδομένα της Πρωτοκυκλαδικής ΙΙ περιόδου (2.700- 2.300 π.Χ.), καθώς και μια μαρμάρινη φιάλη.

Με την κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή τον περασμένο Σεπτέμβριο, το ελληνικό κράτος απέκτησε την κυριότητα της συλλογής Στερν και μια πιο στενή συνεργασία και ειδική αίθουσα προβολής του κυκλαδικού πολιτισμού στο αμερικανικό μουσείο.

Η κύρωση της συμφωνίας προκάλεσε αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από αρχαιολόγους. Σε πρόσφατη συνέντευξή της, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σημείωσε ότι οι αρχαιότητες της συλλογής θα επιστρέψουν σταδιακά στο νέο Μουσείο Κυκλαδικού Πολιτισμού στη Νάξο.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/

TOP NEWS