Η Εικόνα της Παναγίας της Αρχαγγελιώτισσας από την Ξάνθη στην Κοζάνη

  • Dogma
Αρχαγγελιώτισσας

Η θαυματουργή Ιερή Εικόνα της Παναγίας της Αρχαγγελιώτισσας θα μεταφερθεί από την ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξάνθης στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κοζάνης την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016 στις 6:30 το απόγευμα.

Η υποδοχή θα γίνει με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κοζάνης κ. Παύλο και στη συνέχεια θα τελεστεί Εσπερινός και Παράκληση. Η Εικόνα της Παναγίας θα παραμείνει προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών ως τις 15 Σεπτεμβρίου στον Ναό, όπου θα τελούνται καθημερινά ιερές ακολουθίες. Η Ιερά Μονή Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας βρίσκεται βορειοανατολικά της πόλης της Ξάνθης, σε υψόμετρο 160 μέτρων. Αν και το Καθολικό του είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου και πανηγυρίζει στις 21 Νοεμβρίου, το Μοναστήρι αποτελεί πανθρακικό προσκύνημα καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου και ιδιαίτερα το Δεκαπενταύγουστο. Από που ακριβώς πήρε το όνομά της η Μονή είναι άγνωστο. Κατά μια εκδοχή το πήρε από την μικρή θαυματουργή εικόνα του 16ου αιώνα μ.Χ. που παριστάνει την Θεοτόκο να παραστέκεται από τους αρχαγγέλους Γαβριήλ και Μιχαήλ και η οποία εχει την επιγραφή: Αρχαγγελιώτισσα. Είναι δυνατό όμως ο ζωγράφος να εμπνεύσθηκε την εικόνα από την ονομασία του Μοναστηριού.

Παράλληλα με την ονομασία Αρχαγγελιώτισσα εκείνα τα χρόνια- ίσως και από πιο μπροστά- το Μοναστήρι αυτό λεγόταν και Παναγία η Χαλκαλιώτισσα. Επίσης, άλλη μια ονομασία του Μοναστηριού είναι και η Σαμακωβιαvή, επειδή κτίστηκε από κατοίκους της συvοικίας Σαμακώβ. Στη σημερινή της μορφή η Μονή ανοικοδομήθηκε γύρω στο 1840 από το Μητροπολίτη Ξάνθης Ευγένιο, με χρήματα που συγκέντρωσαν οι κάτοικοι με εράνους. Σημαντική υπήρξε και η οικονομική υποστήριξη των καπνεμπόρων της Ξάνθης. Το 1913 μ.Χ., κατά την πρώτη Βουλγαρική Κατοχή, τα κειμήλια της Μονής αφαιρέθηκαν και μεταφέρθηκαν στη Σόφια. Σήμερα, η Μονή είναι ανδρώα και στην ανατολική της πτέρυγα στεγάζεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης.

Μεγαλυνάριο:
«Χαῖρε ἐνωτίσθης εκ Γαβριήλ, Μῆτερ Θεοτόκε, καί τό χαῖρε δέχου ἡμῶν, τῶν καταφιλούντων Εἰκόνα Σου ἁγίαν καί χάριν λαμβανόντων, ψυχοσωτήριον.»

TOP NEWS