Είκοσι χρόνια ποιμαντορίας του Φθιώτιδος Νικολάου

  • Dogma
φθιώτιδος

Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο τελέσθηκε την Κυριακή στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου της μαρτυρικής πόλεως της Υπάτης, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως εικοσαετούς ποιμαντορίας του μητροπολίτη Φθιώτιδος Νικολάου.

Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο τελέσθηκε την Κυριακή 7 Αυγούστου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου της μαρτυρικής πόλεως της Υπάτης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο επιμορφωτικός-εκπολιτιστικός Σύλλογος Υπαταίων «οι Αινιάνες» προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου με την ευκαιρία της συμπληρώσεως εικοσαετούς ποιμαντορίας στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

Στο Συλλείτουργο έλαβαν μέρος κατόπιν προσκλήσεως του Συλλόγου, ο εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος και ο εκ Τιθορέας καταγόμενος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Χρυσόστομος, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ενώ τα ιερά αναλόγια διηκόνησαν δύο Βυζαντινοί χοροί υπό την διεύθυνση του διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς κ. Ανδρέα Ιωακείμ και του Προέδρου του Συνδέσμου Ιεροψαλτών κ. Γεωργίου Παλιούρα.

Περί το τέλος της Θείας Λειτουργίας η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μαρία Λαϊνά, αφού ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς για την τιμητική τους παρουσία, αναφέρθηκε στο πολυσήμαντο έργο του Σεβασμιωτάτου στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος και τον χαρακτήρισε υπόδειγμα πνευματικής καθοδήγησης και χρηστής διοίκησης, καθώς επικεντρώθηκε και στην συμβολή και παρουσία του για την ανάδειξη της ιστορικής πόλεως της Υπάτης. Ετόνισε επίσης ότι ο Σύλλογος θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό του και σε κάθε πρωτοβουλία αναδείξεως της πόλεως και του προσέφερε ένα συμβολικό δώρο. Τέλος η κ. Λαϊνά ανέγνωσε μήνυμα της αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ανδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος ανέγνωσε το μήνυμα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου επί τη συμπληρώσει εικοσαετούς Αρχιερατείας του Σεβασμιωτάτου, στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

«Ιερώτατε Μητροπολίτα Φθιώτιδος, εν Αγίω Πνεύματι αγαπητέ αδελφέ και συλλειτουργέ της ημών Μετριότητος κύριε Νικόλαε, χάρις είη τη υμετέρα Ιερότητι και ειρήνη παρά Θεού. Χάρις τω Παναγάθω Κυρίω και Δομήτορι της Εκκλησίας, ότι συμπληρούται εφέτος εικοσαετία από της εκλογής και αναρρήσεως εις τον Θρόνον της Εκκλησίας των Λαμιέων της υμετέρας λίαν ημίν αγαπητής Ιερότητος, Ιεράρχου μεμετρημένου και σεμνού, αλλά και μετά πεπαρρησιασμένης και ευθαρσούς γνώμης, περισπουδάστου θεολόγου και πεπνυμένου ομιλητού, επιδοθέντος μετά θείου ζήλου εις την ανακαίνισιν και ανέγερσιν περικαλλών εκκλησιαστικών μνημείων εν τη λαχούση αυτώ Επαρχία, αγωνιζομένου ακαμάτως δια το συμφέρον της τοπικής Εκκλησίας και αναλισκομένου ανυστάκτως εις υποδειγματικήν δια τον θεοσύστατον θεσμόν της Εκκλησίας αρχιερατικήν διακονίαν.

Η Εκκλησία, ως θείος οργανισμός, οπωσδήποτε δύναται να επιτελέση το σωτηριώδες έργον αυτής και άνευ της ανθρώπινης συνεργείας. Όμως, διά της σαρκώσεως του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, ενέχει ως δεύτερον συστατικό και το ανθρώπινον στοιχείον, διό και η διακονία ημών, των σάρκα φορούντων και εν τω κόσμω διαγόντων λειτουργών αυτής, καθίσταταιι απαραιτήτως αναγκαία δια την απολαυήν της σωτηρίας εκ μέρους των χριστωνύμων πιστών.

Όθεν, η επιτεθείσα προ εικοσαετίας και εις τους ώμους της υμετέρας Ιερότητος αρχιερατική χάρις ανεδείχθη αληθώς εργαλείον αγλαοκάρπου διακονίας του εμπεπιστευμένου υμίν ποιμνίου, το οποίον εύρεν εν τω προσώπω υμών, ως εις τύπον Χριστού και καλού ποιμένος, παρηγορητήν και ενισχυτήν αυτού εκ του περισσεύματος της πατρικής στοργής και αγάπης υμών, αναπτύξαντα εν σωτήριον κοινωνικόν και φιλανθρωπικόν έργον δια το καταπεπονημένον εκ της μαστιζούσης την χώραν οικονομικής κρίσεως χριστεπώνυμον πλήρωμα.

Ούτως αποτιμώντες το άχρι τούδε προσενεχθέν εκκλησιαστικόν έργον της υμετέρας Ιερότητος, καυχώμεθα δι’ υμάς εν Κυρίω, εκφράζομεν υμίν την Πατριαρχικήν ημών ευαρέσκειαν και ευχόμεθα διαπύρως από της Μητρός Εκκλησίας πλουσιωτέραν την ουρανόδωρον χάριν του Παναγίου Πνεύματος εις εύκαρπον συνέχισιν της αφνειάς ποιμαντορίας υμών, προς δόξαν του εν Τριάδι Θεού, χαράν της Εκκλησίας και σωτηρίαν των εμπιστευθεισών υμίν ψυχών.

Έντεινε ουν και κατευοδού, πεφιλημένε αδελφέ και συλλειτουργέ, δονούμενος ως μέχρι τούδε υπό χριστιανικού παλμού, και ποιμενάρχευε φιλοθέως εις έτη πολλά, η δε χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και η αγάπη του Θεού και Πατρός και η κοινωνία του Αγίου Πνεύματος είησαν μετά του πνεύματος υμών εις αιώνα αιώνος.

Ακουλούθως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών κ. Γεώργιος μετέφερε τον χαιρετισμό και τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου τονίσας μεταξύ άλλων Ήρθαμε σήμερα να καταθέσουμε τον σεβασμό και την αδελφική αγάπη μας στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικόλαο, ο οποίος έχει συντελέσει και συντελεί ένα σπουδαίο έργο επανευαγγελισμού του λαού, πνευματικής καλλιέργειας, αναδιοργάνωσης της τοπικής Εκκλησίας, άσκηση έμπρακτης φιλανθρωπίας και κοινωνικής προσφοράς. Ενώνω σήμερα την φωνή μου με τον ιερό κλήρο, τους άρχοντες του τόπου και τον ευσεβή λαό και αναφωνώ: Πολλά τα έτη σας Σεβασμιώτατε φίλτατε αδελφέ και συλλειτουργέ. »

Στην αντιφώνησή του ο Σεβασμιώτατος βαθύτατα συγκινημένος, ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο τονίσας χαρακτηριστικά: «Ευχαριστώ τον χαρισματικό και πολύ αγαπητό μου Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος σε όλους τους σταθμούς της ζωή μου είναι παρών με αγάπη ζεστή και πατρικούς λόγους και είναι για εμένα μεγάλη ευλογία για να την συνέχιση της Αρχιερατείας μου και της διακονίας μου στην Εκκλησία. Εύχομαι με βαθύ σεβασμό και υική αφοσίωση ο Πανάγιος Θεός να του δίνει δύναμη να ολοκληρώσει την αποστολή του στην Εκκλησία και να κρατά με στιβαρότητα και Πατρικότητα τους οίακας της νοητής νηος της Ορθοδόξου Εκκλησίας». Ευχαρίστησε επίσης τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο τον Β’ για την αγάπη και τις ευχές τις οποίες απέστειλε, την ερίτιμο πρόεδρο του Συλλόγου Υπαταίων «Αινιάνες», το διοικητικό συμβούλιο, τα μέλη, τους Αγίους Αρχιερείς, τους εντιμότατους άρχοντες και τον ευσεβή λαό, για την σημερινή τιμητική εκδήλωση προς το πρόσωπό του και είπε χαρακτηριστικά: « Διακατέχομαι από αισθήματα ντροπής όταν ακούω να με επαινούν για πράγματα τα οποία είναι χρέος και καθήκον μας. Αγαπώ την Εκκλησία και όλη η ζωή μου είναι αφιερωμένη στη διακονία της Εκκλησίας. Θέλω τις ευχές σας για να συνεχίσω ορθοδόξως και ευπρεπώς την διακονία μου στην Εκκλησία».

Επίσης ο Σεβασμιώτατος προσέφερε στην κ. Λαϊνά μια χειροποίητη εικόνα της Παναγίας ευχόμενος η Χάρη της να σκεπάζει και να ευλογεί όλη την ζωή της.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας μαζί με το αντίδωρο διενεμήθη σε όλους ευλογία ένα μικρό τευχίδιο με τίτλο «Την διακονίαν σου πληροφόρησον», πρόκειται για ένα ποιήμα 100 στροφών το οποίο συνέθεσε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος π. Δαμασκηνός Ζαχαράκης και είναι αφιερωμένο στη εικοσαετή επέτειο Αρχιερατείας του Ποιμενάρχου μας.

Στο πολυαρχιερατικό συλλείτουργο παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος με περιφερειακούς συμβούλους, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο Δήμαρχος Στυλίδος κ. Απόστολος Γκλέτσος, ο Διοικητής του 36ου Λόχου Διαβιβάσεων Ταγματάρχης Γεώργιος Καρπέτας και άλλοι εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε κέρασμα στον προαύλιο χώρο του Ναού κατά τη διάρκεια του οποίου τα μέλη του χορευτικού του Συλλόγου παρουσίασαν πρόγραμμα παραδοσιακών τηνιακών χορών.

Στη συνέχεια οι Αρχιερείς με τις συνοδείες τους μετέβησαν στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγάθωνος όπου προσκύνησαν την θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας, το άφθαρτο και ευωδιάζον σκήνωμα του οσίου Γέροντος Βησσαρίωνος και την τιμία Κάρα του Οσίου Αγάθωνος του οποίου την μνήμη εορτάζει η Εκκλησία μας.

 

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ