Εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου Τίτου Ματαλλιωτάκη στην Ι.Μ Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας

  • Dogma
ιεραπύτνης

Σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης το Σάββατο 26 Μαρτίου 2022, Σύναξη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, στο κατάμεστο από πιστούς καθολικό της Ι. Μονής Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την διάρκεια της οποίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου Τίτου Ματαλλιωτάκη, Αδελφού της Μονής.

Ειδικότερα τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ιεραπύτνης κ. Κύριλλος και ακολούθηκε η Θεία Λειτουργία και η χειροτονία σε Πρεσβύτερο του Διακόνου Τίτου Ματαλλιωτάκη, η οποία, σύμφωνα με την Εκκλησιαστική τάξη, έλαβε χώρα μετά την Μεγάλη Είσοδο.

Ο νεοχειροτονηθείς, στον χειροτονητήριο λόγο του, τόνισε ότι χθες εορτάσαμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και σήμερα λαμβάνει χώρα ο προσωπικός του Ευαγγελισμός, καθώς συγκατατίθεται και αυτός στο σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία του ανθρώπου και γίνεται κι αυτός ένας κρίκος στη μακρά αλυσίδα της τοπικής Εκκλησίας.

Ο π. Τίτος ευχαρίστησε εγκάρδια τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο για το πατρικό ενδιαφέρον του και την ανύστακτη φροντίδα και μέριμνά του, τον Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιο Σκαρβέλη, τον Πανοσιολ. Μέγα Πρωτοσύγκελλο του Σεπτού μας Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιμ. Θεόδωρο Μεϊμάρη, «που είναι νοερώς μαζί μας», τον Πανοσιολ. Ηγούμενο της Μονής Αρχιμ. Παΐσιο Δερμιτζάκη, τους συμμετέχοντες Πατέρες, την κατά σάρκα αδελφή του Μαρία και όλους τους παριστάμενους φίλους και συγγενείς.

Στην αντιφώνησή του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος υπογράμμισε στον νεοχειροτονούμενο ότι ο Κύριος μας Ι. Χριστός τον αξιώνει να γίνει πρεσβύτερος της Εκκλησίας Του «μία ημέρα πριν από την εορτή της Στραυροπροσκύνησης, που η Εκκλησία μας προβάλλει για προσκύνηση τον σταυρό του Κυρίου μας, το ιερότερο χριστιανικό σύμβολο, πάνω στο οποίο θυσιάστηκε για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Ο Σταυρός συμβολίζει τη ζωή του χριστιανού, την ακολουθία του Χριστού που συνεπάγεται και την άρση του σταυρού της κατά Χριστόν ζωής. Σταυρός η ιερωσύνη, την ιερωσύνη του Χριστού στην οποία μετέχουμε οι κληρικοί. Κανένας δεν έχει δική του Ιερωσύνη. Όλοι οι κληρικοί έχουμε τη Μια και Μόνη και Αιώνια Ιερωσύνη του Χριστού, που λαμβάνουμε με τη χειροτονία μας για να ιερουργούμε τα ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας και να διακονούμε τον λαό του Θεού, αποτελώντας τη ζωντανή παρουσία του Χριστού μέσα στον κόσμο».

Στις παραινέσεις που απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος προς τον νεοχειροτονούμενο τόνισε ότι «διακονείς το Μοναστήρι της Παναγίας της Φανερωμένης και από σήμερα, απόδοση της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που λαμβάνεις τον βαθμό του Πρεσβυτέρου καλείσαι να ακολουθείς το παράδειγμα της ζωής και να καλλιεργείς τις αρετές της: Την υπακοή στο θέλημα του Θεού, τη σωματική και πνευματική καθαρότητα, την αγνότητα και την απαλλαγή από τα πάθη και τους σπίλους της αμαρτίας, την ταπείνωση και την ολοκληρωτική αφοσίωση στο Θεό μέσω της αδιάλειπτης προσευχής».

Τέλος ευχήθηκε, με τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου της Κυρίας Φανερωμένης, υπό τη σκέπης της οποίας  π. Τίτος ζει τα τελευταία χρόνια, του Αγίου Αποστόλου Τίτου, πρώτου Επισκόπου και προστάτη της Εκκλησίας Κρήτης, του οποίου το όνομα φέρει, και με την αγάπη και τις προσευχή όλων των συλλειτουργούντων και συμπροσευχομένων κληρικών και του παρισταμένων πιστών, η πανθενουργός χάρη του Αγίου Πνεύματος να τον  επισκιάσει πλούσια και να τον αξιώσει να γίνει ένας άξιος και αφοσιωμένος Λειτουργός του Υψίστου, εργάτης του Ευαγγελίου και αληθινός ποιμένας των εν Χριστώ αδελφών μας.

Μετά την Απόλυση και κατά την τάξη της Εκκλησίας μας ο νέος Πρεσβύτερος μοίρασε το αντίδωρο και δέχθηκε τις ευχές όλου του πυκνού εκκλησιάσματος.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Προηγούμενος της Ι. Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, ο Ηγούμενος της Μονής Φανερωμένης Αρχιμ. Παΐσιος Δερμιτζάκης, ο Πρωτ. Ιωάννης Νεστοράκης, Εφημέριος Ενορίας Μαύρου Κολύμπου και Πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, και ο Πρωτ. Νεκτάριος Γουλιελμάκης, Εφημέριος Ενορίας Πλατάνου Μεσαράς, καθώς και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Αρχιμ. Πορφύριος Αγγελάκης, Εφημέριος Ενορίας Ι. Κ. Ναού Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας και ο Αιδεισιμολ. πρωτ. Ιωάννης Νικολάου, Εφημέριος Ιερού Ναού Γενεσίου της Θεοτόκου Μπεντεβή Ηρακλείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

TOP NEWS