Εισόδια Θεοτόκου και εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων στη Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου

  • Dogma
εισόδια

Με την προσήκουσα λαμπρότητα και με κάθε επισημότητα, εορτάσθηκε εις την Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου η μεγάλη Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, Πολιούχου της πόλεως μας, ενώ παράλληλα τιμήθηκε και η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επίκεντρο της εορτής ήταν ο περικαλλής Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου, στον οποίο διακονεί ως Ιερατικός προϊστάμενος ο Πρωτ. Ευτύχιος Πετράκης, με συνεφημέριο τον Πρωτ. Στυλιανό Θεοδωρογλάκη και τον Διάκονο Δημήτριο Νερατζάκη, όπου το πρωί της Κυριακής, 21 Νοεμβρίου ε.έ., ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε του Όρθρου, και εν συνεχεία προεξήρχε του Αρχιερατικού Συλλείτουργου, Συλλειτουργούντος του Πρωτοσυγκελλεύοντος της Μητροπόλεως μας Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Δορυλαίου κ. Δαμασκηνού.

Στην Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Παν/τος Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου Αμφιλόχιος Παπαγιαννάκης, ο Παν/τος  Αρχιμ. Αλέξιος Ιστρατόγλου, Ιερείς και Διακόνοι της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ παρέστησαν συμπροσευχούμενοι, η Καθηγουμένη της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Χρυσοπηγής Γερόντισσα Θεοξένη, Άρχοντες του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και πλήθος ευσεβών προσκυνητών τηρουμένων των μέτρων για την πανδημία.

Μεταξύ του εκκλησιάσματος, παρέστησαν αντιπροσωπείες των Στρατιωτικών Μονάδων, ο  Βουλευτής κ. Βασίλειος Διγαλάκης εκ μέρους της κυβερνήσεως,  ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νικόλαος Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημαντηράκης,  εκπρόσωποι Περιφέρειας και της Δημοτικής Αυτοδιοίκησης, Προέδροι Συλλόγων καθώς επίσης και οι Διοικητές της Αστυνομικής Διευθύνσεως Χανίων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αντιπροσωπεία των Σαμαρειτών απο τον Ερυθρό Σταυρό καθώς και άντρες και γυναίκες με παραδοσιακές Κρητικές στολές από τον χορευτικό  σύλλογο “Βιγλάτορες” που ήταν στοιχισμένοι πέριξ της Εικόνος της Παναγίας μας.

Τον Θείο λόγο κήρυξε με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δορυλαίου ο οποίος  αναφέρθηκε στο λαμπρό πρόσωπο της Παναγίας μας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο πιστός περιμένει από την Παναγία και Μητέρα του Θεού να γίνει στις θλίψεις του Παραμυθία, στα αδιέξοδα του Φανερωμένη και Σωτηρία, Ζωοδόχος Πηγή που θα τον δροσίσει στο καμίνι της ζωής, Γοργοϋπήκοος στα αιτήματα του, Πορταΐτισσα που θα του ανοίξει την θύραν της εξόδου από τα αδιέξοδα του, Οδηγήτρια που θα του δείξει τον ορθό δρόμο, Ελεούσα που θα τον λυτρώσει από τα προσωπικά και συλλογικά αμαρτήματα του…

Καταφεύγουμε στην Παναγία γιατί ως Έθνος και λαός έχουμε πονέσει πολύ και Εκείνη γνωρίζει καλά από πόνο, από δάκρυα, από θρήνο…

Μετά το πέρας του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Συλλείτουργου και της Επισήμου Δοξολογίας, τελέσθηκε στο χώρο του μνημείου των Ηρώων της πόλεως μας, Επιμνημόσυνη Δέηση και η καθιερωμένη Κατάθεση Στεφάνων στην μνήμη όλων όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Πατρίδος και του Γένους μας.
     

TOP NEWS