Εκατοντάδες πιστοί στην Ι.Μ Παναγίας Αγάθωνος

  • Dogma
αγάθωνος

Εκατοντάδες πιστοί συνέρρευσαν στην Πανήγυρη της Ιεράς Μονής Παναγίας του Αγάθωνος.

Εκατοντάδες πιστοί απ’ ακρου εις άκρον του Νομού Φθιώτιδος συνέρρευσαν και φέτος στην Ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Αγάθωνος δια να τιμήσουν την Μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Χριστού Μεταμορφώσεως και την Εορτή της ευρέσεως της  Αγίας Εικόνος της Παναγίας από τον όσιο Αγάθωνα.

Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, συμπαραστατούμενος από τον Καθηγούμενο της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γερμανό Γιαντσίδη, τους Πατέρες της Αδελφότητος, Ιερείς από την ευρύτερη περιοχή και την πόλη της Λαμίας και  τον Αρχιδιάκονό του, ενώ παρέστησαν οι αρχές του τόπου και μεγάλο πλήθος ευλαβών προσκυνητών.

Στον  Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε στην αυλή της Μονής λόγω του πλήθους των πιστών, έψαλε Βυζαντινός χορός Ιεροψαλτών με προεξάρχοντα τον τ. Σχολάρχη της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας, Πρωτοψάλτη κ. Στυλιανό Μαστρογιάννη.

Μετά την ευλόγηση των άρτων ο Ποιμενάρχης μας εκήρυξε τον Θείο Λόγο αναφερόμενος στο Μέγα γεγονός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού και στην εύρεση της Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας της Αγάθωνης λέγοντας χαρακτηριστικά:

« Ευχαριστούμε τον Πανάγιο Θεό που μέσα στην ταλαιπωρία της κοινωνίας, που μέσα στα βάσανα που έζησε ο κόσμος τις τελευταίες μέρες, μας δίδει αυτές τις στιγμές της αναψυχής, της πνευματικής ενισχύσεως και χαράς.

Με την Μεταμόρφωσή του ο Χριστός έδειξε εις τους μαθητάς του την αίγλη και λαμπρότητα της Θεότητός του για να μπορέσουν ν’ αντιμετωπίσουν την δοκιμασία της σταυρώσεως και όλα τα τραγικά που συνέβησαν εις τον διδάσκαλό τους.

Παρακαλούμε τον Κύριο μέσα απ’ το γεγονός της Μεταμορφώσεως να χαρίσει και σ’ εμάς το Φως του. « Λάμψον καὶ ἡμῖν τοῖς ἁμαρτωλοῖς τὸ φῶς σου τὸ ἀΐδιον».

Σήμερα όμως εορτάζουμε και το την εύρεση της Θαυματουργού εικόνος της Παναγίας από τον όσιο Αγάθωνα, ο οποίος έκτισε αυτή την παλαίφατο και Ιστορική Ιερά Μονή.

Η Παναγία αδελφοί μου, ονομάζεται Πηγή του Φωτός, και Μητέρα του Φωτός. Η Θαυματουργός Εικόνα της είναι η Φωτοδόχος λαμπάδα που φωτίζει ολόκληρη την περιοχή μας.

Η Παναγία μας λάμπει μέσα στο σκοτάδι των θλίψεων και των κακών και μας δίδει Φως κι εμείς εδώ στην περιοχή μας έχουμε ένα ατράνταχτο παράδειγμα που πήρε Φως από την Παναγία και έλαμψε και συνεχίζει να λάμπει μέσα στον κόσμο, τον άγιο Γέροντα Βησσαρίωνα τον Ελεήμονα Πνευματικό.

Ο Μεταμορφωθείς Κύριος συνεχίζει και σκορπά το Φως του μέσα στην κοινωνία. Αυτό το Φως όμως διαχέεται και μέσω της Παναγίας και μέσω των αγίων μας. Έχουμε πολλές μαρτυρίες ανθρώπων που είδαν τον Γέροντα Βησσαρίωνα εν ζωή, να λάμπει ολόκληρος σαν τον ήλιο. Έλαμπε βεβαίως διότι είχε μέσα του το Φως του Χριστού.

Ας τιμήσουμε αδελφοί μου τη Μεγάλη Εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου και την Εορτή της ευρέσεως της Παναγίας μας προσπαθώντας κι’ εμείς να καταστούμε δοχεία Φωτός και αυτό θα το καταφέρουμε μόνο αν ενωθούμε με τον Χριστό που είναι το αληθινό Φως.

Άγιε Καθηγούμενε, σεβαστοί Πατέρες, εντιμότατοι άρχοντες, ευλαβείς προσκυνητές της Παναγίας μας, μπορεί να περνάμε δύσκολες μέρες από πάσης πλευράς. Υπάρχει μια αβεβαιότητα στην ψυχή του Έλληνα. Μας έχουν κυκλώσει πολλοί εχθροί. Την Ελλάδα ανέκαθεν τη μισούσαν, διότι έχει δύναμη πνεύματος, εκπέμπει πολιτισμό και είναι το Προπύργιον της Ορθοδοξίας. Εμείς όμως δεν πρέπει να δειλιάζουμε, διότι έχουμε το Φως του Χριστού, την προστασία της Παναγίας και τις προσευχές των αγίων μας. Να έχουμε πίστη και θάρρος και όλα θα περάσουν. Ο Έλληνας μέσα του έχει δύναμη εσωτερική και αυτή η δύναμη είναι εν ονόματι του Ιησού Χριστού και εν ονόματι της γλυκείας μας Πατρίδος.

Άγιε Καθηγούμενε σας εύχομαι να έχετε υγεία και δύναμη δια να συνεχίσετε την παράδοση των μακαριστών  προκατόχων σας  Καθηγουμένων π. Γερμανού Δημάκου και π. Δαμασκηνού Ζαχαράκη. Να συνεχίζετε να ξεκουράζετε τους πιστούς που έρχονται στο Μοναστήρι της Παναγίας και εγώ ως Ποιμενάρχης καυχώμαι δια την Μονή του Αγάθωνα, διότι ανάμεσα στα είκοσι εν ενεργεία Μοναστήρια της Μητροπόλεως μας η Μονή αυτή κατέχει τα πρωτεία.

Σε όλους σας εύχομαι έτη πολλά, υγιή και πανευφρόσυνα με αδιάλειπτη την προστασία της Παναγίας και ακοίμητες τις πρεσβείες του αγίου Γέροντος Βησσαρίωνος».

Μετά το πέρας της Ακολουθίας του Μεγάλου Εσπερινού εκ μέρους της αδελφότητος  προσεφέρθη εόρτιο κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Μονής προς τον Σεβασμιώτατο, τους Ιερείς και τους επισήμους, ενώ  σε όλους τους προσκυνητές διενεμήθη ο ευλογημένος άρτος και το μοναστηριακό κέρασμα.

Στον Μέγα Εσπερινό παρέστησαν: οι Βουλευτές Φθιώτιδος: κ. Απόστολος Καραναστάσης, κ. Ιωάννης Σαρακιώτης και κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Βασίλειος Μπέλλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος κ. Αστέριος Ματζιώκας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης,  ο τ. Υπουργός κ. Δημήτριος Αλαμπάνος, ο τ. Νομάρχης Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Χειμάρας, η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή και άλλοι εκπρόσωποι φορέων του Νομού.

img_0139_0 img_0104_0 img_0101_2 αγάθωνος

TOP NEWS