Εκδηλώσεις για τη θυσία των Σουλιωτών στο Σέλτσο

  • Dogma

Προεξάρχοντος του μητροπολίτη Αρτης κ. Ιγνατίου πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την ιστορική θυσία των Σουλιωτών στην περιοχή Σέλτσο στις Πηγές Άρτας.

Dogma Newsdesk

Προεξάρχοντος του μητροπολίτη Αρτης κ. Ιγνατίου πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την ιστορική θυσία των Σουλιωτών στην περιοχή Σέλτσο στις Πηγές Άρτας.

Το πρωΐ του Σαββάτου, εορτή της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία στο καθολικό της μονής Παναγίας της Σελτσιώτισσας, η οποία ιδρύθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 10ου μ.Χ. αιώνα και ξανακτίστηκε περίπου στον ίδιο χώρο το έτος 1697 από καλογέρους και τους καπεταναίους της περιοχής Νίκο και Αποστόλη.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, μπροστά στον γκρεμό του Πέτακα, όπου σήμερα στέκει το Ηρώον των πεσόντων Σουλιωτών, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων από φορείς της περιοχής. Στο σημείο αυτό διαδραματίστηκε η τελευταία πράξη του δράματος των διωγμένων, από τις πατρογονικές τους εστίες, Σουλιωτών.

Στο Μοναστήρι κατέφυγαν το 1804 πάνω από χίλιοι Σουλιώτες (αγωνιστές και γυναικόπαιδα) με αρχηγό τον Κίτσο Μπότσαρη, για να γλιτώσουν από τη μανία των Τουρκαλβανών του Αλή Πασά. Στις 23 Απριλίου, μετά από τρίμηνη πολιορκία από πολλαπλάσιους εχθρούς, κυριεύθηκε το Μοναστήρι με προδοσία.

Κατά την ηρωϊκή έξοδο που επιχείρησαν οι Σουλιώτες, σώθηκαν από τη σφαγή μόνο εξήντα πέντε (65), ενώ διακόσιοι (200) περίπου άμαχοι, κυρίως γυναικόπαιδα, για να μην πέσουν στα χέρια των Τουρκαλβανών προτίμησαν να γκρεμισθούν σε βάραθρο τριακοσίων (300) μέτρων, αναδεικνύοντας έτσι το Σέλτσο σε εθνικό θυσιαστήρι ανάλογο ή και υπέρτερο εκείνο του Ζαλόγγου.

Ο ιεράρχης ευχήθηκε όπως η θυσία των Σουλιωτών να εμπνέει τους νεοέλληνες και ιδιαίτερα τα ελληνόπουλα. «Όλοι μας καλούμαστε σήμερα να δώσουμε την μαρτυρία και ομολογία της πίστεως μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις, οι οποίες είναι πολλές και προβάλλονται καθημερινά από τα μέσα ενημέρωσης. Και σήμερα υπάρχουν νεομάρτυρες και ομολογητές. Όλοι μας γινόμαστε μάρτυρες των απάνθρωπων μέσων που χρησιμοποιούν οπαδοί άλλης θρησκείας, τους οποίους είχαμε για τετρακόσια χρόνια δυνάστες».

«Προκειμένου να διαδώσουν την πίστη τους σκορπούν διεθνώς την τρομοκρατία, καλώντας ανύποπτους ανθρώπους να αρνηθούν τον Χριστό υπό την απειλή της ζωής τους. Εμείς οι Έλληνες δείξαμε το σθένος μας, τους αντιμετωπίσαμε, επιβιώσαμε, κρατήσαμε την πίστη μας, τις Εκκλησίες και τα Μοναστήρια μας, καταθέτοντας πολύ αίμα με μπροστάρηδες παπάδες και μοναχούς».

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ