Εκδήλωση για την «Ημέρα του Φυλακισμένου» από τη Μητρόπολη Δημητριάδος

  • Dogma

Τις  ημέρες αυτές τιμάται και στις φυλακές ο Άγιος Ιερομάρτυρας Ελευθέριος, προστάτης των Φυλακισμένων, γι’ αυτό και η 15η Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένη στους δοκιμαζόμενους  από τα δεσμά αδελφούς.

Γυκύτητα και νοσταλγία πλημμύρισαν τη φιλόξενη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Μητρόπολης Δημητριάδος, στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το 9ο Γυμνάσιο Βόλου, την Κυριακή 13/12. Τις ημέρες αυτές τιμάται και στις φυλακές ο Άγιος Ιερομάρτυρας Ελευθέριος, προστάτης των Φυλακισμένων, γι’ αυτό και η 15η Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένη στους δοκιμαζόμενους από τα δεσμά αδελφούς.

Υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση των καθηγητριών κ.κ. Καρκαλέτσου Μαρίας, Βασιλικής Παπανικολάου και Βαρβάρας Κατσή, οι μαθητές του σχολείου παρουσίασαν ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, τον «φτωχό Άγιο των Ελληνικών Γραμμάτων»: τη βιογραφία του λογοτέχνη και τα χαρακτηριστικά του έργου του, δραματοποίηση δύο διηγημάτων, περιγραφές του σκιαθίτικου τοπίου, ενώ η χορωδία του σχολείου τραγούδησε χριστουγεννιάτικα κάλαντα.

Οι χαρούμενες παιδικές φωνές, η καθαρότητα της ψυχής τους και η θρησκευτική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε ξύπνησαν στο κοινό αλησμόνητες μνήμες από το αγαπημένο παρελθόν και απάλυναν την αγωνία από τον ζόφο των ημερών που διανύουμε.

Όμορφη στιγμή της βραδιάς το κέρασμα που προσέφεραν στην κατάμεστη αίθουσα χαριτωμένα κορίτσια του σχολείου. Κατά τη διάρκεια της εκδηλώσεως ομίλησαν: ο Πρωτ. Θεόδωρος Μπατάκας, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου, ο Διευθυντής του 9ου Γυμνασίου κ. Νικόλαος Αγγελόπουλος και ο κ. Τάσος Γούκος, Διευθυντής του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας, ο οποίος προσέφερε, εκ μέρους των δασκάλων και των μαθητών, ένα χρηματικό ποσόν υπέρ των σκοπών του Συλλόγου.

Την εκδήλωση έκλεισε με πατρικές νουθεσίες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, που υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, το λόγο του μεγάλου συγγραφέα «Μόνον οι καθαρές ψυχές θα δουν το φως». Αντίστοιχη υπόμνηση, κατά τη διάρκεια της γιορτής, έγινε και στον στίχο του άλλου μεγάλου Έλληνα Οδ. Ελύτη: « Όπου και να σας βρίσκει το κακό, αδελφοί, όπου και να θολώνει ο νους σας, μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Η λαλιά που δεν ξέρει από ψέμα θ’ αναπαύσει το πρόσωπο του μαρτυρίου με το λίγο βάμμα του γλαυκού στα χείλη».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την «ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥ» και για την
συμπλήρωση είκοσι ετών κοινωνικής προσφοράς κι διακονίας του.

TOP NEWS