Εκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις – Μια ακόμη φιλάνθρωπη διακονία προς τους νέους

  • Δόγμα

Όλες οι ηλικίες των παιδιών και των νέων, κατώτερο, μέσο και ανώτερο επίπεδο, αλλά και φοιτητές, είχαν την ευκαιρία να βιώσουν ένα ξεχωριστό Καλοκαίρι στην Κατασκήνωση.

Του Δημητρίου Λυκούδη, θεολόγου

Ολοκληρώθηκαν και εφέτος με επιτυχία οι εκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια, τόσο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών όσο και στις κατά τόπους Μητροπόλεις, όπου, ασφαλώς, είναι αυτό δυνατόν. Μάλιστα, οι απαγορεύσεις με βάσει της υγειονομικές επιτροπές των δύο προηγούμενων ετών, που κράτησαν τις Κατασκηνώσεις κλειστές, μεγάλωσαν τις προσδοκίες μικρών και μεγάλων, ώστε εφέτος να ζήσουν από κοντά το κατασκηνωτικό Πρόγραμμα και την κατασκηνωτική ζωή.

Όλες οι ηλικίες των παιδιών και των νέων, κατώτερο, μέσο και ανώτερο επίπεδο, αλλά και φοιτητές, είχαν την ευκαιρία να βιώσουν ένα ξεχωριστό Καλοκαίρι στην Κατασκήνωση. Παιχνίδια, πρόγραμμα και κανόνες, αθλητικές δραστηριότητες, μουσικά δρώμενα και εκδηλώσεις, θεατρικές ενασχολήσεις και παρουσιάσεις, αλλά και ηθικές αξίες και αρετές, αλληλοσεβασμός, παραχώρηση χώρου και χρόνου στον κάθε άλλον, τήρηση των κανόνων, υπακοή στους αρμοδίους και υπευθύνους, ήταν μόνο κάποιες από τις ποικίλες δραστηριότητες και αρχές με τις οποίες καταπιάστηκαν οι κατασκηνωτές. Κυρίως, όμως, η ανυπόκριτη αγάπη που απλόχερα δέχθηκαν και δέχονται, χρόνια τώρα, από την πλευρά της Εκκλησίας, αυτή που τελικά και αποστάζει και εμμένει στο νου και την καρδιά τους ακόμη και όταν οι ημέρες περάσουν και οι κατασκηνώσεις κλείσουν, αυτή η αγάπη είναι που κάνει τα παιδιά και τους νέους να λαχταρούν και, χωρίς υπερβολή, να αναμένουν με προσμονή την έναρξη της νέας πλέον κατασκηνωτικής χρονιάς.

Η Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως ανήκει σε εκείνες τις Μητροπόλεις που επενδύουν όλες τους τις δυνάμεις, πνευματικές και σωματικές, ώστε τα παιδιά των Κατασκηνώσεών της, στο Ποσείδι, να βιώσουν μια ξεχωριστή καλοκαιρινή εμπιερία γεμάτη από Χριστό και Ελλάδα.

Η Μητρόπολη Δημητριάδος, επίσης, πέραν των άλλων κατασκηνωτικών δραστηριοτήτων, με το κατασκηνωτικό Πρόγραμμα «Ο Μικρός Παράδεισος» του Ι. Ναού Αναλήψεως Χριστού Βόλου και τις άοκνες προσπάθειες του Αρχιμ. Δαμασκηνού Κιαμέτη, προσφέρει ευχάριστες στιγμές ψυχαγωγίας στους μικρούς μας φίλους, με πολλές και διάφορες παιδικές δραστηριότητες.

Στη δε Μητρόπολη Φθιώτιδος, μεταξύ πολλών παιδιών και νέων, φιλοξενήθηκαν προσφυγόπουλα από την Ουκρανία, που ο Πόλεμος τα ανάγκασε να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες. Μέσα στο ευχάριστο και αναπάντεχα φιλόξενο περιβάλλον, τα παιδιά από την Ουκρανία έζησαν μερικές ημέρες χαράς, αληθινής ευτυχίας και ξενοιασιάς.

Αλλά και τόσες άλλες Μητροπόλεις που ετοίμασαν τις Κατασκηνώσεις τους για να υποδεχθούν τόσα παιδιά, αξίζουν συγχαρητήρια, που τόσα στελέχη, κληρικοί και λαϊκοί, κοπιάζουν άδολα και με αυτοθυσία για να γεμίσουν με Χριστό τις αθώες και ευαίσθητες ψυχές των παιδιών και των νέων μας.

Οι Κατασκηνώσεις αποτελούν ένα από τα πλέον φιλάνθρωπα πρόσωπα της Εκκλησίας. Ένας τομέας που στηρίζεται στη διακονία του ανθρώπου από τον άνθρωπο, σε κάθε παιδί και νέο, ανεξάρτητα του χρώματος και της εθνικότητός του, ανεξάρτητα της κοινωνικής θέσης ή της περιοχής από την οποία προέρχεται. Και ευχή όλων μας είναι να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, έτσι αθόρυβα και διακριτικά, με οργάνωση και αγάπη, ώστε κάθε ημέρα να καμαρώνουμε τα παιδιά μας, κάθε ημέρα να αφήνουμε τους εαυτούς μας με εμπιστοσύνη στην Εκκλησία του Χριστού που πολύ αγαπά και, με ποικίλους τρόπους, ενισχύει και στηρίζει τον κάθε άνθρωπο απανταχού.

TOP NEWS