Εκκλησία και Πολιτεία για την συντήρηση του Ιερού Κουβουκλίου

  • Dogma
ιερού κουβουκλίου

Εκκλησία και Πολιτεία έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο για την παρουσίαση του προγράμματος συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα.

Στο Ζάππειο Μέγαρο μετέβη αμέσως μετά τις εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Αρχιεπίσκοπος. για να παραβρεθεί στην εκδήλωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου.

????-?c?? ????? ???ó??T? ??OUU ???????????????E? ???-?U???ýU

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Α.Θ.Μ., τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, κ.κ. Θεόφιλο, τον Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Ι. Γκόλια, και τον Πρόεδρο κ. Γ. Χρήστου και το Δ.Σ. της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων. Παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, οι Μητροπολίτες Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Γλυφάδας κ. Παύλος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και ο Μητροπολίτης Γουϊνέας κ. Γεώργιος εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Ελλάδα. Εκ μέρους του Ελληνικού Κοινοβουλίου παρέστη ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης και εκ μέρους του Πρωθυπουργού ο Υπουργός Επικρατείας κ. Αλέξανδρος Φλαμπουράρης.

????-?c?? ????? ???ó??T? ??OUU ???????????????E? ???-?U???ýU ????-?c?? ????? ???ó??T? ??OUU ???????????????E? ???-?U???ýU

????-?c?? ????? ???ó??T? ??OUU ???????????????E? ???-?U???ýU

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το καινοτόμο πρόγραμμα συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα από τη Διεπιστημονική Ομάδα του Ε.Μ.Π., αποτελούμενη από:
την Υπεύθυνη του Προγράμματος Καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών κα Α. Μοροπούλου,
τον τ. Καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών κ. Μ. Κορρέ,
τον Καθηγητή της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών κ. Α. Γεωργόπουλο,
τον Καθηγητή της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών κ. Κ. Σπυράκο.

????-?c?? ????? ???ó??T? ??OUU ???????????????E? ???-?U???ýU

Όπως τόνισε η Α.Θ.Μ., ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, κ.κ. Θεόφιλος, «η διεπιστημονική αυτή μελέτη συνετέλεσε, ως γνωστό, τα μέγιστα στη μη παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης των προσκυνητών, των προσερχομένων από τα πέρατα της γης επί καθημερινής βάσης, στον Πανάγιο Τάφο. Το παλαίφατο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ευρισκόμενο σε πλήρη συνεργασία με τις δύο συνέταιρες Χριστιανικές κοινότητες, ήτοι των Φραγκισκανών και των Αρμενίων, ανέλαβε την πρωτοβουλία προγραμματικής συμφωνίας με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σήμερα έχουμε την τιμή να δηλώσουμε ότι το εγνωσμένο πλέον ενδιαφέρον της Ελληνική Πολιτείας, και δη του Πρωθυπουργού της Ελλάδος, κου Αλέξη Τσίπρα, καθώς και ελληνικών και διεθνών εγκρίτων φορέων, δρομολογεί, με την παρουσίαση της μελέτης, την υλοποίηση του έργου συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου.»

????-?c?? ????? ???ó??T? ??OUU ???????????????E? ???-?U???ýU
Ήδη η Τράπεζα Αττικής ως Μέγας Χορηγός παρέχει τις σκαλωσιές που θα στηθούν προ του Πάσχα στο Πανάγιο Τάφο, ενώ η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει το ενδεχόμενο ένταξης του έργου στην Πλατφόρμα Crowdfunding. Το Διεθνές Ταμείο Μνημείων, World Monument Fund, παρίστατο δια εκπροσώπου του και έχει ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον του να συμβάλει στο έργο.

????-?c?? ????? ???ó??T? ??OUU ???????????????E? ???-?U???ýU
Ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Καθηγητής Ιωάννης Γκόλιας, υπογράμμισε ότι «Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο επιβεβαιώνοντας ότι σημαντικός πυλώνας της αποστολής του είναι η κοινωνική αλλά και εθνική προσφορά, προχώρησε στην εκπόνηση ενός καινοτόμου «Ολοκληρωμένου Προγράμματος Συντήρησης και Αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα», από Διεπιστημονική Ομάδα. Το έργο είναι εμβληματικό και αφορά σε ένα κορυφαίο μνημείο  με παγκόσμια ακτινοβολία. Με την πρωτοβουλία του αυτή το Ε.Μ.Π. συμβάλλει στην προστασία μιας παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς με μοναδική σημασία για τον Χριστιανισμό και τον Ελληνισμό. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα συνεχίσει με την ίδια ευαισθησία να είναι παρόν όπου η επιστημονική του εγκράτεια μπορεί να συνεισφέρει  στην επίτευξη των κοινωνικών και εθνικών στόχων της Πολιτείας.»

????-?c?? ????? ???ó??T? ??OUU ???????????????E? ???-?U???ýU ????-?c?? ????? ???ó??T? ??OUU ???????????????E? ???-?U???ýU ????-?c?? ????? ???ó??T? ??OUU ???????????????E? ???-?U???ýU
Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κος Αριστείδης Μπαλτάς, τόνισε ότι «η πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων με τη σύμφωνη γνώμη και παρουσία σήμερα εδώ στη Αθήνα των ηγετών των Χριστιανικών Κοινοτήτων του Παναγίου Τάφου, του Κουστωδού του Τάγματος των Φραγκισκανών και του Πατριάρχη των Αρμενίων, δίνει το στίγμα και την προοπτική της συνεννόησης του Χριστιανικού Κόσμου. Η πρωτοβουλία και η συνεννόηση αυτή με τη συμβολή του Ε.Μ.Π. δημιουργεί την ευκαιρία να συντρέξουν οι απαραίτητες τεχνικές προϋποθέσεις για την προστασία του Παναγίου Τάφου με την ανάδειξη των αξιών και της σημασίας του. Η υποδειγματική διεπιστημονική έρευνα του Ε.Μ.Π. καταθέτει την καινοτόμο τεχνογνωσία και τεχνολογία που απαιτεί η ολοκληρωμένη διάγνωση, αλλά και η συμβατή, επιτελεστική και αειφόρος προστασία των Μνημείων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός με την παρουσία του στα Ιεροσόλυμα στις 27 Ιανουαρίου 2016 στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η μελέτη του ΕΜΠ, ενώπιον του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, εξεδήλωσε το ενδιαφέρον του για την υποστήριξη όλων των απαραιτήτων ενεργειών για την υλοποίηση του έργου. Το ΕΜΠ με τη συνδιοργάνωση αυτής της εκδήλωσης δηλώνει παραστάτης στο έργο με τη συνεχή τεκμηρίωση, διάγνωση και αναπροσαρμογή της μελέτης κατά τη διάρκεια του έργου, εγκαινιάζοντας μια νέα δυναμική εφαρμογής της καινοτομίας στα έργα προστασίας των Μνημείων. Ο Ελληνισμός δίνει σήμερα για άλλη μια φορά, με τον πυρσό του Πυρφόρου, το φωτεινό παρόν σε μια διεθνή πολυδύναμη προσπάθεια για την αποκατάσταση ενός εμβληματικού  μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.»
????-?c?? ????? ???ó??T? ??OUU ???????????????E? ???-?U???ýU

????-?c?? ????? ???ó??T? ??OUU ???????????????E? ???-?U???ýU ????-?c?? ????? ???ó??T? ??OUU ???????????????E? ???-?U???ýU ????-?c?? ????? ???ó??T? ??OUU ???????????????E? ???-?U???ýU

φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

 

TOP NEWS