Εκκλησία της Ελλάδος – Φανάρι εναντίον Κυβέρνησης – Δεν… φεύγουν από το Δημόσιο οι Κληρικοί

  • Dogma
εκκλησίας

Αναβρασμός επικρατεί στους κόλπους της Εκκλησίας μετά τη δημοσιοποίηση των κυβερνητικών θέσεων για την προωθούμενη συμφωνία με την Πολιτεία. Την ώρα που ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μιλά για μια «αμοιβαία επωφελή συμφωνία»  εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο διάλογος που διεξάγεται «θα δώσει πειστικές απαντήσεις στην παραπληροφόρηση που επικράτησε το προηγούμενο διάστημα», Ιεράρχες, Φανάρι και κληρικοί φαίνεται πως έχουν εντελώς αντίθετη άποψη. Το ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται στην ερχόμενη Τρίτη 19 Φεβρουαρίου, οπότε και είναι η επόμενη συνάντηση Γαβρόγλου – Επιτροπής Διαλόγου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Επιτροπή Διαλόγου της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους, ωστόσο χαρακτηριστική του προβληματισμού που υπάρχει ειδικά όσον αφορά στο μισθολογικό των κληρικών, είναι η δήλωση  του Προέδρου της επιτροπής διαλόγου  της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου, ο οποίος εξερχόμενος της συνάντησης με τον Υπουργό Παιδείας σημείωσε χαρακτηριστικά: «Σήμερα, λοιπόν, επιφυλασσόμαστε για αυτά τα οποία ακούσαμε, θα καταθέσουμε τις προτάσεις και γραπτώς θα συνεχιστεί αυτός ο διάλογος. Νομίζω αυτό πρέπει να λεχθεί για να φύγουν όλες οι  άλλες ειδήσεις ότι δήθεν θα κατατεθεί στη Βουλή πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση και πριν λάβει απόφαση η Ιεραρχία».

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το Φανάρι, με τις πληροφορίες που διαρρέουν στα δημοσιογραφικά γραφεία να θέλουν το Πατριαρχείο να είναι έντονα δυσαρεστημένο με τις όλες εξελίξεις. Μάλιστα, αντίθετα με ότι δημοσιοποιήθηκε λέγεται ότι η συνάντηση  της Αντιπροσωπείας με τον Υπουργό Παιδείας, κάθε άλλο παρά σε θετικό κλίμα κινήθηκε.

Οι αντιπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν έκρυψαν την δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι -όπως είπαν –  οι συζητήσεις γίνονταν εδώ και 2-3 χρόνια χωρίς να έχουν ενημερωθεί. «Και ξαφνικά ακούσαμε τις κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών» σημείωσαν, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες.

Άλλωστε, οι  εκπρόσωποι του Πατριαρχείου και στη συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις αλλαγές που προωθεί η κυβερνητική πλειοψηφία τόσο στο άρθρο 3, όσο και στο άρθρο 13 του Συντάγματος. Παράλληλα, επανέλαβαν τον προβληματισμό που προκαλεί στους κόλπους του Πατριαρχείου η επιχειρούμενη αλλαγή εκ μέρους της κυβέρνησης στο μισθολογικό καθεστώς των κληρικών.

Το γάντι σήκωσαν από την πρώτη στιγμή οι κληρικοί, οι οποίοι είναι άμεσα «θιγόμενοι» από τη συμφωνία.Μάλιστα ο εκπρόσωπος τύπου του Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου μιλώντας στο dogma.gr έκανε λόγο για «εμμονή της Κυβέρνησης, η οποία δε θα περάσει». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά » Πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας είναι πώς θα ξεφορτωθούμε τους 10.000 κληρικούς για να αξιποιήσουμε τους 10.000 κωδικούς για άλλους αλλότριους σκοπούς».

Στον αντίποδα ο Πρωθυπουργός από του βήματος της Βουλής, τόνισε ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι  ο εξορθολογισμός των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους με την ρητή κατοχύρωση στο άρθρο 3 της αρχής της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους αλλά και του υποχρεωτικού πολιτικού όρκου στις πολιτειακές και διοικητικές υποθέσεις.

Τόνισε, μάλιστα,  «γίνεται ένα σημαντικό βήμα -με απόλυτο σεβασμό βεβαίως στις θρησκευτικές πεποιθήσεις των πολιτών- ένα βήμα στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης της κοσμικότητας του Κράτους που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο ενός οποιουδήποτε φιλελεύθερου συντάγματος».

Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης

 

 

TOP NEWS