Εκκλησία της Κρήτης: Αυτό είναι το Τριπρόσωπο – Η ανατροπή και το αουτσάιντερ

  • Dogma
κρήτης

Εκκλησία της Κρήτης: Με ένα αουτσάιντερ και μια ανατροπή  καταρτίστηκε το Τριπρόσωπο. Οι Μητροπολίτες  Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος με 7  ψήφους, ο Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος, επίσης 7 ψήφους και ο Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος με 5 ψήφους, είναι  εκείνοι που θα διεκδικήσουν τον Αρχιεπισκοπικό Θώκο.

Μεγάλη έκπληξη αποτελεί η μη «είσοδος» στο τριπρόσωπο του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου Ανδρέα, που θεωρούνταν μέχρι σήμερα από τα «φαβορί» στη διεκδίκηση.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχει ήδη ενημερωθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ιερά Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου μεταξύ 11 – 13 Ιανουαρίου 2022, την οποία και αποτελούν 12 ιεράρχες.

Η επόμενη ημέρα στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης: Αντίστροφη μέτρηση για το τριπρόσωπο

Από νωρίς το εκκλησιαστικό ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στην Εκκλησία της Κρήτης. Περίπου στις 10.30 το πρωί έφτασε στην Αρχιεπισκοπή, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ευγένιος, ενώ λίγο  μετά τις 11.00 ολοκληρώθηκε η άφιξη στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο και των οκτώ Μητροπολιτών, καθώς ο Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος ήταν ο τελευταίος που πέρασε την πόρτα.

Ευδιάθετοι ήταν οι Μητροπολίτες προσερχόμενοι στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης, ευχήθηκαν για τις εορταστικές ημέρες που διανύουμε, ενώ δεν έλειψαν και τα σχόλια για τον καλό καιρό!

Οι Μητροπολίτες Κρήτης που κλήθηκαν να αναδείξουν το Τριπρόσωπο είναι:
Λάμπης, Συβρίτου καί Σφακίων Ειρηναίος
Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος
Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας
Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος
Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος
Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός
Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος
Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη εκκλησιαστική ιστορία της Κρήτης, η εκλογή του τριπροσώπου γίνεται με εσωτερική διαδικασία. Ο σχετικός νόμος άλλαξε το 2014, μετά από αίτημα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου. Μέχρι τότε η επιλογή του τριπροσώπου γινόταν απευθείας από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Πηγή φωτογραφιών : cretalive.gr

 

TOP NEWS