Εκκλησιασική Σχολή Βελλά- Μαίνεται η κόντρα για το «πλιάτσικο» – Τί απαντά η Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών

  • Dogma
βελλά

Μετά την απόφαση για το κλείσιμο της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας στη Βελλά, μετά από 110 ολόκληρα χρόνια έργου και προσφοράς, μαίνεται αυτή τη στιγμή  “κόντρα” για τα περιουσιακά της στοιχεία. 

Μητρόπολη Ιωαννίων και Δήμος Πωγωνίου χαρακτήρισαν «πλιάτσικο» την απομάκρυνση εξοπλισμού και εποπτικού υλικού από τους χώρους, που μέχρι πρότινος λειτουργούσε η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς, έχοντας στο πλευρό τους και τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη.

Υποστηρίζει τον Μητροπολίτη ο Περιφερειάρχης

Με το  Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας επικοινώνησε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μετά την καταγγελία της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων για τη μεταφορά εξοπλισμού από το χώρο της Ιεράς Μονής Βελλάς. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, είπε ότι του ανέφερε ότι δεν πρέπει να παρθούν υλικά που δεν ανήκουν στο Υπουργείο και εξήγησε:

«Η Περιφέρεια Ηπείρου διαχρονικά – και παλαιότερα ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και με τον προκάτοχό μου τον κ. Ζαρμπαλά, – έχει βοηθήσει τα μέγιστα τη σχολή της Βελλάς.  Καταλαβαίνετε ό,τι υλικό υπάρχει (στο κτήριο) έχει  προμηθευτεί με   συνδρομή  από την Περιφέρεια και την παλιά Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Αν εξαιρέσει κάποιος, κάποια διοικητικά έγγραφα, που έχουν δικαίωμα να τα πάρουν ως συνέχεια της σχολής στην Αθήνα, τα άλλα πράγματα δεν ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας. Ανήκουν εκεί που δωρήθηκαν και νομίζω ότι πράξη που έγινε δεν ήταν σωστή».

Τί απαντά η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών, στην καταγγελία της Μητρόπολης Ιωαννίνων για το «πλιάτσικο» στη Σχολή Βελλάς

Στο χαρακτηρισμό “πλιάτσικο” αντέδρασαν τόσο ο πρόεδρος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών Αθανάσιος Καψάλης, καθηγητής Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας, όσο και η πρώην πρόεδρος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Μαρία Ράπτη, κάνοντας λόγο για νόμιμες ενέργειες.

«Με αφορμή την επιστολή καταγγελίας του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μαξίμου, για την αμφίπλευρη διαφώτιση του ίδιου, καθότι έλαβε αποσπασματική και αποπροσανατολιστική πληροφόρηση από τον Αξιότιμο κ. Δήμαρχο Πωγωνίου, η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας (στην οποία από 1-9-22 ενσωματώνεται διοικητικά η ΑΕΑ Βελλάς) με υπευθυνότητα παρέχει προς κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη τις αναγκαίες διευκρινίσεις που ακολουθούν, με την ανάληψη υποχρέωσης ανάρτησης ολόκληρου του κειμένου και όχι αποσπασμάτων του από τα ειδησεογραφικά μέσα.

Μέχρι τις 31 Αυγούστου 2022 υπήρχαν τέσσερις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες (ΑΕΑ) εποπτευόμενες από το ΥΠΑΙΘ, οι οποίες ιδρύθηκαν το 2006 ως Παραγωγικές Σχολές της Εκκλησίας από την Υπουργό Μαριέττα Γιαννάκου και τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

Παραμονές ψήφισης του πρόσφατου Νόμου 4823/2021 (ΦΕΚ 136Α/3-8-21) ήταν ήδη γνωστή η παύση λειτουργίας της ΑΕΑ Βελλάς Ιωαννίνων και της ΑΕΑ Θεσσαλονίκης.

1. Συνοδικό Έγγραφο – Νομοθεσία

Ειδικότερα, εδώ και ένα χρόνο είναι γνωστό στον Σεβασμιότατο κ. Μάξιμο – όχι όμως στον κ. Περιφερειάρχη Ηπείρου, τους Δήμους και τους Συλλόγους αποφοίτων Βελλάς Βελλαΐτες τους οποίους ο κ. Μάξιμος καλεί σε επαγρύπνηση – ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με το υπ’ αριθ. 2689/24-6-21 έγγραφό της απευθυνόμενο «Προς την Αξιότιμη κ. Νίκη Κεραμέως Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων» πρότεινε τότε ότι «πρέπει να παραμείνει σε πλήρη λειτουργία το συγχωνευόμενο, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νομοσχεδίου, Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης διότι αφ’ ενός η μέχρι σήμερα πορεία του έχει καταδείξει την θετική προσφορά του και, ως εκ τούτου, η συνέχιση της λειτουργίας του θεωρείται χρήσιμη για την Εκκλησία και το ποιμαντικό Της έργο, αφ’ ετέρου εξυπηρετείται η ορθή χωροθέτηση των Ακαδημιών, η οποία εναρμονίζεται με τα ποιμαντικά και διοικητικά δεδομένα της Εκκλησίας της Ελλάδος, επιβάλλεται δε επιπλέον για προφανείς εθνικούς λόγους. Πουθενά λοιπόν στο έγγραφο της Συνόδου (παραμονές ψήφισης του Νομοσχεδίου) δεν γίνεται λόγος για συνέχιση λειτουργίας της ΑΕΑ Βελλάς Ιωαννίνων.

Συνεπώς, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων που ισότιμα μετέχει στο κυρίαρχο Αγιοπνευματικό και Διοικητικό αυτό Σώμα με δικαίωμα ψήφου, γνωρίζει πολύ καλά ένα χρόνο τώρα τι ακριβώς πρότεινε η Εκκλησία.

Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε στις 3 Αυγούστου 2021 το Ν4823/21, όπου με την παρ. 1α του άρθρου 241 έπαυσε η λειτουργία της ΑΕΑ Βελλάς (και της Θεσσαλονίκης), έληξε η θητεία των μελών των Ακαδημαϊκών Συμβουλίων, των Προέδρων και των Διευθυντών Σπουδών των Προγραμμάτων τους, ενώ με την παρ. 1β του άρθρου 241 του ίδιου Νόμου από το Ακαδ. έτος 2022-2023, δηλαδή, μετά τη μεταφορά και συγχώνευσή τους, όργανα διοίκησης του ενιαίου Προγράμματος Ιερατικών Σπουδών είναι τα όργανα διοίκησης της Α.Ε.Α. Αθηνών. Επίσης, με την παρ. 5 του άρθρου 241 του ίδιου Νόμου ορίζεται ότι οι θέσεις του διδακτικού προσωπικού της ΑΕΑ Βελλάς Ιωαννίνων μεταφέρονται στην ΑΕΑ Αθηνών (και αντίστοιχα μόλις μία της Κρήτης για το Πρόγραμμα Ψαλτικής Τέχνης).

Με βάση τα ως άνω, από 1-9-2022 ο υπογράφων Πρόεδρος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου της ΑΕΑ Αθήνας διευθύνει την υπό ενιαία διοίκηση ΑΕΑ Αθήνας στην οποία εντάσσεται η ΑΕΑ Βελλάς και σύμφωνα με τη Νομοθεσία [Ν3432/2006 (ΦΕΚ 14Α/3-2-06)] την εκπροσωπεί δικαστικώς και εξωδίκως επιβλέποντας την τήρηση των Νόμων (παρ. 6α), συντάσσει τον Απολογισμό έτους 2022 και της Βελλάς, αναδέχεται ως διατάκτης τις οικονομικές οφειλές της ΑΕΑ Βελλάς σε ΔΕΚΟ και λοιπούς φορείς ή οργανισμούς, ενώ έχει και την ευθύνη για τη διοίκηση και διαχείριση της κινητής και ακίνητης περιουσίας της (παρ. 6ε), η οποία εν προκειμένω ανήκει στην ΑΕΑ Βελλάς και όχι στο ΝΠΔΔ της Ι. Μητροπόλεως, ούτε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ούτε φυσικά στον Δήμο Πωγωνίου. Σημειώνεται δε, ότι σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 17 του Ν3432/2006 οι φοιτητές δικαιούνται να κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων και των μέσων, με τα οποία είναι εξοπλισμένη η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία για την εκπλήρωση του εκπαιδευτικού της έργου. Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της ΑΕΑ Αθήνας είναι υπεύθυνος για τους τίτλους τα πιστοποιητικά και τις βεβαιώσεις σπουδών των αποφοίτων της ΑΕΑ Βελλάς (6ζ-η του Ν3432/2006) και όλων των Αρχείων των εκπαιδευτικών βαθμίδων που φυλάσσονται έως σήμερα στη Σχολή (Ιεροδιδασκαλείο Παιδαγωγικής Εκπαίδευσης, Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Βελλάς κ.λπ.), καθότι πολλοί απόφοιτοι προετοιμάζονται για αναγνώριση και κατοχύρωση ασφαλιστικών δικαιωμάτων και συνεπώς τις συγκεκριμένες βεβαιώσεις δεν μπορεί να τις χορηγήσει ούτε ο Σεβασμιότατος, ούτε ο κ. Δήμαρχος.

2. Οι σύννομες Διοικητικές Ενέργειες της ΑΕΑ Αθήνας

Στα μέσα Ιουλίου του 2022 (με τη λήξη του Ακαδημαϊκού Έτους) η Διοίκηση της ΑΕΑ Αθήνας επισκέφθηκε κατόπιν προφορικής ενημέρωσης την ΑΕΑ Βελλάς με κλιμάκιο διοικητικού προσωπικού της ΑΕΑ Αθήνας. Φωτογραφήθηκε και καταγράφηκε ο πλήρης εξοπλισμός της Σχολής. Όλα τα παραπάνω έγιναν με την παρουσία του συμπτωματικά ευρισκόμενου στο χώρο της Σχολής, ηγουμένου της Ι. Μονής, ο οποίος ενημερώθηκε για τον σκοπό της επίσκεψής μας πληροφοριακά και μόνο, καθότι ουδεμία σχέση έχει η Ανώτατη Εκπαίδευση και οι ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις με την Ι. Μονή. Εντύπωση προκάλεσε σε εμάς ως επισκέπτες το γεγονός ότι σε Δημόσιο κτήριο λειτουργίας υπηρεσιών του ΥΠΑΙΘ και σε χώρους που προορίζονται για φοιτητές διέμεναν αλλοδαποί υπάλληλοι παρακείμενης κτηνοτροφικής επιχείρησης και ο χώρος ήταν γεμάτος απλωμένες φανέλες.

Με νεότερη Απόφαση Προέδρου της ΑΕΑ Αθήνας που αναρτήθηκε στη Διαύγεια Απόφαση μετακίνησής του Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ιωάννινα-Αθήνα αυθημερόν (ΑΔΑ: 94ΚΦ46Ψ8ΝΝ-ΖΔΘ), χωρίς δαπάνη διανυκτέρευσης, χωρίς οδοιπορικά, χωρίς τροφεία, μόνο με τα έξοδα καυσίμων και διοδίων για λόγους Δημοσίου Συμφέροντος, ορίστηκε η πρώτη
επίσκεψη προσωρινής παραλαβής για τη συγχώνευση (παραλαβή-παράδοση), όπως επιτυχώς και με συνέπεια συνέβη προ ημερών στην ΑΕΑ Θεσσαλονίκης.

Ο εξοπλισμός που μεταφέρθηκε από την ΑΕΑ Βελλάς καταγράφηκε σε μονοσέλιδο πρακτικό και περιλάμβανε υπολογιστές του Λογιστηρίου με Άδεια Χρήσης Ειδικού Λογιστικού Προγράμματος για την παρακολούθηση του Προϋπολογισμού και Απολογισμού της ΑΕΑ Βελλάς (καθότι η ΑΕΑ Αθήνας ως προεγράφη υπεισέρχεται στην υποχρέωση σύνταξης Απολογισμού), καθώς επίσης, το σύστημα Server Μητρώων της Σχολής, με αντίστοιχα Ειδικά Προγράμματα Αποκλειστικής Χρήσης, χαρτώο Μητρώο Διδακτικού Προσωπικού, χαρτώα Πρακτικά, λοιπά υλικά και μικροαντικείμενα που δεν είναι πλέον σε χρήση.

3. Περί «Πλιατσικολογίας» και Interdictum της ΑΕΑ Βελλάς

Η αλβανοσερβικής προέλευσης και ανοίκεια να χρησιμοποιείται από έναν επίσκοπο της Ελλαδικής Εκκλησίας προς ένα Καθηγητή ΑΕΙ – αναφερόμαστε στη λέξη plaçkë – δεν αρμόζει ούτε στο επίπεδο επικοινωνίας ενός τοπικού Ιεράρχη με το ποίμνιό του, ούτε στον εκκλησιαστικό πολιτισμό μας.

Μάλιστα με τα δεδομένα που ως άνω αναλύθηκαν πρόκειται περί προσωπικής προσβολής του κ. Μαξίμου απέναντι σε πολίτη και δη περί «συκοφαντικής δυσφήμισης». Φυσικά δεν θα δοθεί συνέχεια, αφού ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι έχουμε χορηγήσει Πτυχία σε πολλούς αποφοίτους των ΑΕΑ – σημερινούς Αρχιερείς και πάντοτε πρυτανεύει η εν Χριστώ αγάπη. Είναι δε βέβαιο ότι και ο ίδιος ο κ. Μάξιμος βρίσκεται σε σύγχυση, δεδομένου ότι στην ανακοίνωσή του δηλώνει ότι το υλικό μεταφέρθηκε προς άγνωστο προορισμό, ενώ στην επόμενη πρόταση δηλώνει ότι το υλικό μεταφέρθηκε στην ΑΕΑ Αθήνας.

Παράλληλα όμως, οι φοιτητές της πρώην ΑΕΑ Βελλάς ζητούν καθημερινά από την ΑΕΑ Αθήνας βεβαιώσεις φοίτησης για την ΑΑΔΕ. Οι απόφοιτοί της, παλαιοί και νέοι, ζητούν πιστοποιητικό στράτευσης, λοιπές βεβαιώσεις ή συστατικές για συνέχιση μεταπτυχιακών σπουδών. Και η απόφαση του κ. Μαξίμου ο οποίος σύμφωνα με το δημοσίευμα δεν επιτρέπει στην απερχόμενη Πρόεδρο να παραδώσει τη Σχολή στην ΑΕΑ Αθήνας και ταυτόχρονα «παραγγέλλει στον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βελλάς να σφραγίσει τους χώρους της Ιεράς Μονής», παρεμποδίζει την συγχώνευση και την περαιτέρω ομαλή λειτουργία της υπό ενιαία διοίκηση Σχολής.

Συνεπώς, εκτός από τη «συκοφαντική δυσφήμιση» και τη «διασπορά ψευδών ειδήσεων», συστηματοποιείται μέσω της εντολής αλλαγής κλειδαριών η «διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας», ενδεχομένως η «διχόνοια» στο ίδιο του το ποίμνιο, ίσως μάλιστα και η «διέγερση σε ανυπακοή», με όλα τα παραπάνω να εμπεριέχονται στα ποινικά αδικήματα της παρ. 14 του άρθρου 347 «Οργανικές Θέσεις Κληρικών στην Εκκλησία της Ελλάδος» του Ν4957/2022 (ΦΕΚ 141Α ́/21-7- 22). Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι συναρμόδια με τη δικαιοσύνη ώστε να λάβει θέση για όλα τα παραπάνω.

Τέλος, η τηλεφωνική όχληση του κ. Δημάρχου Πωγωνίου προς τον Πρόεδρο της ΑΕΑ Αθήνας τον οποίο κατηγόρησε ότι: α) μετέβη στην ΑΕΑ Βελλάς χωρίς να ενημερωθεί ο κ.
Δήμαρχος, β) ότι αόριστα ο παραληφθείς εξοπλισμός – του οποίου εντέλει ο κ. Δήμαρχος δεν γνώριζε το περιεχόμενο – απομειώνει τις τοπικές υποδομές, γ) ότι ο Δήμος και η Περιφέρεια έχουν δώσει χρήματα μέσω ΕΣΠΑ και δ) ότι θα παρεμποδιστεί η μεταφορά της Βιβλιοθήκης, είναι παράλογες, καταχρηστικές, έωλες και τουλάχιστον κωμικές, δεδομένου ότι:

α) για την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών στην Ελληνική Δημοκρατία, πολύ δε περισσότερο ενός Ανώτερου Κρατικού Λειτουργού που μετακινείται στην εργασία του για υπηρεσιακούς λόγους, είναι γνωστό ότι δεν απαιτείται η άδεια του κ. Δημάρχου, β) οι τοπικές υποδομές δεν απομειώνονται, αντίθετα ενισχύεται και εξορθολογίζεται η Ανώτατη Εκπαίδευση, κάτι που συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αν ωστόσο κάποιοι θέτουν το δίλημμα: Άδεια κτήρια και γραφεία με απομεινάρια αιθουσών έναντι της μόρφωσης του έμψυχου υλικού ή αν κάποιοι θέτουν το δίλημμα του ποιμνίου της Μονής έναντι των Λογικών Προβάτων της Ποίμνης του Χριστού, τότε έχουν απωλέσει κάθε μέτρο σύγκρισης, γ) ο Δήμος και η Περιφέρεια συνέβαλαν στην επισκευή της τοιχοποιία της Σχολής και του Ναού της Μονής με Ευρωπαϊκά κονδύλια μετά τους σεισμούς του 2016. Αντίθετα, η κινητή περιουσία της ΑΕΑ Βελλάς έχει αποκτηθεί σε βάθος χρόνου 50ετίας με κρατική επιχορήγηση του ΥΠΑΙΘ στον ΚΑΕ 19-230 προς την ΑΕΣ Βελλάς και την ΑΕΑ Βελλάς μαζί με το έκτακτο ποσό των 50.000 ευρώ εκ του αποθεματικού του ΥΠΑΙΘ (2016) πλέον του τρέχοντος ανά έτος, για τις λοιπές ανάγκες αγοράς εδράνων, βιβλίων, γραφείων, καρεκλών και ΗΥ, ενώ δ) αναφορικά με την παρεμπόδιση μεταφοράς της Θεολογικής Βιβλιοθήκης της Σχολής στην ΑΕΑ Αθήνας με την οποία η Σχολή συγχωνεύεται, σύμφωνα με πληροφορίες μας επιστρατεύεται ακόμα και τοπικός εκπαιδευτικός φορέας για την διεκδίκησή της. Ωστόσο ο Νόμος είναι ξεκάθαρος.

Τέλος, η τοπική κοινωνία οφείλει να μάθει ότι εκτός της Βιβλιοθήκης, τα σχετικά λίγα παλαίτυπα αρχεία και βιβλία χρειάζονται συντήρηση μακριά από την υγρασία, προτού μουχλιάσουν ή καταστραφούν από τα έντομα. Η ΑΕΑ Αθήνας διαθέτει Εργαστήριο Συντήρησης Χαρτιού και έμπειρους Συντηρητές ώστε να διαφυλάξει αυτή την παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές και λόγω της θέσης της να καταστήσει το αρχείο και τη Βιβλιοθήκη προσβάσιμα στο αναγνωστικό κοινό. Πρόκειται γι τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η παραλαβή-παράδοση θα συνεχιστεί κανονικά και σε περίπτωση παρεμπόδισης της σύννομης λειτουργίας του κράτους θα ζητηθεί εγγράφως η συνδρομή της τοπικής δικαιοσύνης».

Μετά Τιμής,
Ο Πρόεδρος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου της ΑΕΑ Αθήνας

Αθανάσιος Καψάλης
Καθηγητής Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας

Με πληροφορίες από epirusonline.gr

TOP NEWS