Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο Ύδρας – Η Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

  • Dogma Newsroom

Στο κέντρο περίπου του λιμανιού του ιστορικού νησιού της Ύδρας βρίσκεται ο Μητροπολιτικός ναός της Ύδρας, η Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το «Μοναστήρι», όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι.

Πρόκειται για το κτιριακό συγκρότημα της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χτίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα και θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Υδρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έτος 1750 καταστράφηκε από σεισμό και ανοικοδομήθηκε σε σχέδια Ενετών και Γενοβέζων αρχιτεκτόνων.

Το Καθολικό της μονής είναι μια βασιλική με τρούλο και τρία κλίτη που χωρίζονται με κιονοστοιχίες. Στο εσωτερικό δεσπόζει ένα εντυπωσιακό μαρμάρινο τέμπλο και ένας χρυσός εξάφωτος πολυέλαιος, που κοσμείται με τις κεφαλές των Λουδοβίκων της Γαλλίας.

Εξωτερικά της μονής κυριαρχούν δύο μαρμάρινα καμπαναριά και η αυλή της, μια υπαίθρια γλυπτοθήκη, φιλοξενεί τις προτομές του Ανδρέα Μιαούλη, του Λάζαρου Κουντουριώτη, του Γεωργίου Α’ και του Αντωνίου Λιγνού (δημάρχου του νησιού για σειρά ετών), όλα φιλοτεχνημένα από το γλύπτη Δημήτρη Φιλιππότη.

Η Μονή υπήρξε στο παρελθόν το κέντρο της θρησκευτικής ζωής του νησιού, τόπος λήψης σημαντικών αποφάσεων, ενώ στις μέρες μας, στους χώρους της στεγάζεται το Δημαρχείο και το Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο.

Το Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο «Άγιος Μακάριος Νοταράς» στεγάζεται στην δυτική πλευρά του μοναστηριακού συγκροτήματος στο χώρο των παλιών κελιών και λειτουργεί από το 1999.

Το μουσείο λειτουργεί από τον Απρίλιο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και σε αυτό μπορεί κανείς να θαυμάσει από κοντά θρησκευτικά κειμήλια του μοναστηριού, ανεκτίμητες εικόνες, μουσικά χειρόγραφα, ιερά σκεύη και σπουδαίο αρχειακό υλικό. Σε ειδικές προθήκες, φυλάσσονται κειμήλια του μοναστηριού, αφιερώματα, ιερές εικόνες που ανάμεσά τους ξεχωρίζει η εικόνα της Παναγίας «Ρόδο Αμάραντο», που τοποθετείται χρονικά γύρω στα 1774.

Ώρες λειτουργίας
1 Απριλίου – 15 Νοεμβρίου
Ύδρα, τηλ. επικοινωνίας: 2298054071

TOP NEWS