Έκθεση παλιαών εικόνων στη Μητρόπολη Δημητριάδος

  • Dogma

«Απόψε ζούμε μια αποκάλυψη!». Έτσι χαρακτήρισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος την Έκθεση των παλαιών Εικόνων, του παλαιού Μητροπολιτικού Ναού Βόλου, που καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1899

«Απόψε ζούμε μια αποκάλυψη!». Έτσι χαρακτήρισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος την Έκθεση των παλαιών Εικόνων, του παλαιού Μητροπολιτικού Ναού Βόλου, που καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1899. Πρόκειται για 70, περίπου, Εικόνες που συντηρήθηκαν μερίμνη του Προϊσταμένου του Ναού Πρωτ. Χαριλάου Παπαγεωργίου και του περί αυτόν Εκκλ/κού Συμβουλίου, το διάστημα 2002 έως 2015, από τον συντηρητή του Βυζαντινού Μουσείου κ. Ευάγγελο Αμπελιά. Η Έκθεση εγκαινιάστηκε χθες (2/12) από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιγνάτιο, παρουσία εκπροσώπων των Αρχών και φιλότεχνων πολιτών και φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του Γηροκομείου Βόλου (Αργοναυτών – Κοραή).

Ο κ. Ιγνάτιος επαίνεσε τους συντελεστές του σπουδαίου έργου της διάσωσης και ανάδειξης των Εικόνων, «που τιμά τους ίδιους, αλλά και την παράδοση που παρέλαβαν στον Μητροπολιτικό μας Ναό, τους προκατόχους, αλλά και εκείνους που σε μια άλλη εποχή κοπίαζαν και προσέφεραν ανεκτίμητες υπηρεσίες στην τοπική μας Εκκλησία…». Ο Σεβασμιώτατος κάλεσε και άλλους ν’ ακολουθήσουν το παράδειγμα του Μητροπολιτικού μας Ναού, ενώ επεσήμανε ότι στην Τοπική μας Εκκλησία, με την φροντίδα του π. Χαριλάου, έχει προχωρήσει η καταγραφή όλων των ιερών κειμηλίων της.

Από τη μεριά του, ο π. Χαρίλαος αναφέρθηκε στην διαδρομή των Ιερών Εικόνων στην ιστορία του Μητροπολιτικού μας Ναού, αλλά και στο μεγάλο έργο της συντήρησης και ανάδειξής τους, το οποίο χαρακτήρισε «θαύμα», προκειμένου να επιστρέψουν στο αρχαίον κάλλος και να είναι πλέον καταχωρημένες στο αρχείο της 7ης Εφορίας Βυζ. Αρχαιοτήτων. Ο π. Χαρίλαος ευχαρίστησε τον εκλεκτό συντηρητή κ. Ευάγγελο Αμπελιά, την υπεύθυνη Καλλιτεχνικών του Δήμου Βόλου κ. Έλενα Νικηφόρου, για την ποικίλη συμπαράστασή της στο συγκεκριμένο έργο, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν, με δωρεές και προσωπική εργασία, στην ανάδειξη και αποκατάσταση των Εικόνων. Τέλος, ο π. Χαρίλαος εξήγγειλε την δημιουργία μικρού Εκκλ/κού Μουσείου στον υπόγειο χώρο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου, προκειμένου οι παλαιές Εικόνες να εκτίθενται σε μόνιμη βάση και να είναι επισκέψιμες για όλους τους φιλότεχνους και φιλόκαλους επισκέπτες.

Η Έκθεση των παλαιών Εικόνων του Μητροπολιτικού μας Ναού, είναι ενταγμένη στο Δωδεκαήμερο εκδηλώσεων επί τη μνήμη του Πολιούχου μας Αγίου Νικολάου και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως την Τετάρτη 9/12, από τις 9.00 π.μ.-1.00 μ.μ και από τις 5.00 μ.μ. -9.00 μ.μ.
Τα έσοδα από την πώληση αντιγράφων των Ιερών Εικόνων θα διατεθούν για την ενίσχυση του Κέντρου Σίτισης «ΔΟΣ ΗΜΙΝ ΣΗΜΕΡΟΝ».

TOP NEWS