Ελαιόλαδο από το Άγιο Όρος βραβεύτηκε σε διεθνή διαγωνισμό του Λονδίνου

  • Dogma
άγιο όρος

Η Ιερά Μονή Παντοκράτορος ξεκίνησε και φέτος τη λειτουργία του ελαιώνα της, παράγοντας ένα εξαιρετικά ποιοτικό παρθένο ελαιόλαδο. Ένα ελαιόλαδο που απέσπασε το Ασημένιο Βραβείο Ποιότητας στο Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου του Λονδίνου για το 2023. Πρόκειται για έναν από τους πλέον γνωστούς και εγνωσμένου κύρους διαγωνισμούς ποιότητας ελαιολάδου.  

Το βραβείο αντικατροπτρίζει την εξαιρετική γεύση, την υφή και την εκλεπτυσμένη ποιότητα του ελαιόλαδου χαρίζοντας του μια θέση – την οποία ελάχιστα brands στην αγορά μπορούν να διεκδικήσουν – αυτή μεταξύ των κορυφαίων ελαιόλαδων.

Η ελαιοκαλλιέργεια, είναι ζωτικής σημασίας για την απομονωμένη μοναχική ζωή του Αγίου Όρους, η οποία στην μακραίωνη πορεία της εμπλουτιζόταν με διαφορετικές ποικιλίες ώστε σήμερα, ο ελαιώνας, να αποτελεί ένα μοναδικό αμάλγαμα που διαμορφώθηκε και διασώθηκε μέσα από τις διαφορετικές κλιματολογικές και περιβαλλοντικές συνθήκες των περασμένων αιώνων, παραμένοντας παραγωγικός μέχρι σήμερα.

Οι καλλιεργητές περικόπτουν τα ελαιόδεντρα σε σφαίρα με ένα απλό χειροκίνητο κλαδευτήρι, θέτοντας κάθε ελιά στην ιδανική θέση για να λάβει φυσική θρέψη, ώστε να παράγει τις κατάλληλες αναλογίες και περιεχόμενα για την έκθλιψη σε παρθένο ελαιόλαδο.

Οι ελιές παρακολουθούνται στενά και η συγκομιδή αποφασίζεται ανάλογα με το κατάλληλο φαινολογικό στάδιο. Η έκθλιψη γίνεται αμέσως μετά την συγκομιδή, με έναν πίεστρο με δύο στάδια θερμοκρασίας και ρυθμισμένου νερού, ακολουθούμενη από λεπτομερή ζύμωση.

Η προσεκτική προσέγγιση που χρησιμοποιείται σε όλη τη διαδικασία παραγωγής του λαδιού είναι εμφανής από την πρώτη ματιά και επιβεβαιώνεται μόνο με τη δοκιμή του προϊόντος. Η Μονή έχει πραγματικά κατακτήσει την παραγωγή ελαιόλαδου, και το προϊόν, παρότι φρέσκο στην αγορά, είναι διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο λάδι.

Καμία λεπτομέρεια δεν παραμελείται, καθώς ακολουθείται μια συγκεκριμένη διαδικασία καλλιέργειας και παραγωγής, από την οποία οι καταναλωτές θα παρατηρήσουν αμέσως τη διαφορά, σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο προϊόν. Πρόκειται για ελαιόλαδο ασύγκριτης ποιότητας, το οποίο πρέπει να δοκιμαστεί για να εκτιμηθεί πλήρως.

TOP NEWS