Ελπίζουν ακόμη στη διχοτόμηση

  • Δόγμα

Αίσθηση έχει προκαλέσει η στάση των ντόπιων πολιτικών, οι οποίοι αρνούνται να πάρουν θέση για να μην δυσαρεστήσουν καμία από τις δύο πλευρές. Η στάση αυτή έχει προκαλέσει την οργή όσων τάσσονται υπέρ της διχοτόμησης, γιατί η σιωπή των βουλευτών εξυπηρετεί περισσότερο το Μεσολόγγι, που επιμένει στη μη διχοτόμηση, επικαλούμενο, εκτός των άλλων, και ιστορικούς λόγους.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας», που κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη πανελλαδικά.

Παρά το γεγονός ότι η διχοτόμηση της μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας δεν κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις οργανικές θέσεις των ιερέων, το θέμα δεν έχει κλείσει. Μάλιστα, μετά τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν το τέλος της τετραετίας, άρχισαν πάλι οι «υπόγειες» συζητήσεις με την κυβέρνηση, ώστε να εξετασθεί και πάλι το θέμα. Σύμφωνα με το ope.gr οι δήμαρχοι Αγρινίου και Θέρμου κ.Γιώργος Παπαναστασίου και Σπύρος Κωνσταντάρας, με νέες δηλώσεις επιμένουν ότι αντί για πολιτικό όφελος θα υπάρξει μεγαλύτερη ζημιά για την κυβέρνηση, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η διχοτόμηση, ένα αίτημα που εκκρεμεί από το 1951!

Όπως τόνισαν και οι δύο, οι αντιδράσεις που θα δημιουργηθούν σε περίπτωση που η Μητρόπολη δεν διχοτομηθεί θα είναι τεράστιες, καθώς ο τοπικός πληθυσμός, τον οποίο καθημερινά οι ίδιοι αφουγκράζονται, επιθυμεί την πραγματοποίησή της. Στην ίδια γραμμή με τους Δημάρχους Αγρινίου και Θέρμου, κινούνται και οι Δήμαρχοι Αμφιλοχίας και Ναυπακτίας, οι οποίοι είχαν συνυπογράψει επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με την οποία ζητούσαν τη διχοτόμηση της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, καθώς αυτή αποτελεί πάγιο αίτημα του τοπικού πληθυσμού.

«Είναι πολλαπλάσιος ο πληθυσμός που θέλει τη διχοτόμηση, έχει ωριμάσει αυτό το ζήτημα, δεν είναι ένα ”πυροτέχνημα” της τελευταίας στιγμής… Πρέπει η Εκκλησία και η Πολιτεία να προχωρούν αγνοώντας το όποιο πολιτικό κόστος που, φοβούμαι ότι, θα είναι μεγαλύτερο αν δεν γίνει η διχοτόμηση παρά αν γίνει», επισημαίνει ο Δήμαρχος Θέρμου.

«Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση δεν το έβαλαν το θέμα μαζί με το άλλο νομοσχέδιο για τους Ιερείς και τη μισθοδοσία τους (σ.σ. οργανικές θέσεις των κληρικών). Δεν μπορεί να κάνει ούτε αυτό η Κυβέρνηση που είναι ένα αίτημα του 1951 και δεν κοστίζει χρήματα;», αναφέρει ο Δήμαρχος Αγρινίου και προσθέτει: «Θα δημιουργηθούν αντιδράσεις εκεί που δεν έγινε σεβαστή η απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας. Θα υπάρξει μεγάλη αντίδραση, η Κυβέρνηση θα έχει θέμα, γιατί εδώ είναι υπερπολλαπλάσιος ο πληθυσμός ο οποίος θέλει τη διχοτόμηση».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Φωτάκης τόνισε πως στόχος δεν είναι ο διχασμός των κατοίκων: «Επιδίωξή μας είναι ο διαχωρισμός της μητρόπολης, όχι των ανθρώπων και αυτή η προτεινόμενη διαίρεση κρίνεται αναγκαία για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ποιμαντικών και λατρευτικών αναγκών των πιστών της υφιστάμενης σήμερα Μητροπόλεως. Η πρόταση, πρωτίστως, μην παραβλέπουμε ότι έγινε από την Ιερά Σύνοδο για την καλύτερη τέλεση του ποιμαντικού της έργου. Φυσικά και προκύπτει έντονος ο προβληματισμός των εκκλησιαστικών στοχεύσεων, όμως η ανάγκη για αμεσότητα στη διαποίμανση των χιλιάδων πιστών της περιοχής συνηγορεί στη διχοτόμηση της μεγάλης όντως Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Η πίστη δεν είναι ρουτίνα, είναι αλληλεγγύη, είναι ιεράρχηση αναγκών, είναι κοινωνία σχέσεων, δεν είναι πατρωνία στο ποιμνιοστάσιο. Μας ενώνουν εστίες, βωμοί, τάφοι προγόνων όχι αναιτιολόγητοι αφορισμοί και μεθοδικός ευνουχισμός».

Η Εκκλησία, από την πλευρά της, επιμένει στη δημιουργία νέας μητρόπολης και ήδη υπάρχουν επαφές με το Μαξίμου για το θέμα. Όπως αναφέρουν στελέχη τους, υπάρχει ικανός χρόνος μέχρι τη Σύνοδο της Ιεραρχίας τον Οκτώβριο, όπου θα γίνουν οι εκλογές για τις κενές θέσεις σε Γορτυνία, Δράμα και Αιτωλοακαρνανία, να ψηφιστεί ο σχετικός νόμος.

Ωστόσο, σε ορισμένο κύκλο ιεραρχών επικρατεί η άποψη να μην υπάρξουν, προς το παρόν αλλαγές, προκειμένου να μην ανοίξει η συζήτηση και για άλλες περιοχές. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ο δήμος Μεσολογγίου, ο οποίος επιμένει τα όρια της μητρόπολης να μείνουν ως έχουν  προκειμένου  να μην «αποψιλωθεί» περαιτέρω η Ιερή Πόλη.

Αίσθηση έχει προκαλέσει η στάση των ντόπιων πολιτικών, οι οποίοι αρνούνται να πάρουν θέση για να μην δυσαρεστήσουν καμία από τις δύο πλευρές. Η στάση αυτή έχει προκαλέσει την οργή όσων τάσσονται υπέρ της διχοτόμησης, γιατί η σιωπή των βουλευτών εξυπηρετεί περισσότερο το Μεσολόγγι, που επιμένει στη μη διχοτόμηση, επικαλούμενο, εκτός των άλλων, και ιστορικούς λόγους.

TOP NEWS