Εν σκηναίς δικαίων, η γερόντισσα Παρθενία του Βυτουμά (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

  • Dogma
παρθενία

Στις κατακόμβες της Ιεράς Μονής Βυτουμά, στις πλαγιές του όρους Κόζιακα, αναπαύεται από το μεσημέρι της Κυριακής η Μακαριστή Παρθενία Μοναχή.

Η Ηγουμένη της ιστορικής Μονής εξεδήμησε προς Κύριον το απόγευμα του Σαββάτου, βυθίζοντας στο πένθος την αδελφότητα και εκατοντάδες Τρικαλινούς, Θεσσαλούς και ανθρώπους από κάθε γωνιά της χώρας που συνδέονται πνευματικά με το Μοναστήρι.

Της Εξοδίου Ακολουθίας προεξήρχε ο Μητροπολίτης Αυλώνος Χριστόδουλος, ο Τρίκκης Χρυσόστομος και ο οικείος ποιμενάρχης, ο Σταγών & Μετεώρων Θεόκλητος, ο οποίος και εκφώνησε τον προσήκοντα τη περιστάσει λόγο. Εκπροσωπήθηκαν δε δια του Ηγουμένων τους όλες οι Μονές των Αγίων Μετεώρων, καθώς και της ευρύτερης περιφερείας των Σταγών, καθώς και της Μητροπόλεως Τρίκκης. Έφτασαν αντιπροσωπείες αδελφοτήτων από Μονές που έχουν αναφορά στα Τρίκαλα (Ορμύλια, Ακριτοχώρι Σερρών κλπ.), καθώς και του Πανοράματος Θεσσαλονίκης, αδελφές του οποίου συνέδραμαν με τις ιατρικές τους γνώσεις στην περίθαλψη της Μακαριστής Γερόντισσας. Νωρίτερα είχε τελέσει Τρισάγιο επί του σκηνώματος και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο οποίος είχε διατελέσει επί εξάμηνο Τοποτηρητής της Μητροπόλεως Σταγών & Μετεώρων και είχε συνδεθεί με το Μοναστήρι. Το σκήνωμα της Μακαριστής γερόντισσας προσκύνησαν εκατοντάδες πιστοί και προ της εναπόθεσής του στην κρύπτη λιτανεύτηκε πέριξ του Καθολικού της Μονής.

Η γερόντισσα Παρθενία, κατά κόσμον Παρασκευή Παπαναστασίου, αφιέρωσε τον εαυτό της στον Χριστό και στην Εκκλησία, καθώς από τα εφηβικά της χρόνια και από ηλικίας 12 ετών ενεγράφη στο σχολή υφαντικής της Μονής Βυτουμά και δεν αναχώρησε ποτέ από εκεί. Γλυκυτάτη, με ευγένεια ψυχής και περίσσευμα καρδιάς, συνέβαλε αποφασιστικά στην πνευματική αναγέννηση της Μονής, στο πλευρό της Μακαριστής γερόντισσας Ευσεβείας, και στη ριζική αναστήλωση της περίλαμπρης Μονής, ως Ηγουμένη η ίδια. Το απόγευμα του Σαββάτου παρέδωσε την ψυχή της στον Κύριο, ήρεμη και γαλήνια, όπως πάντα ήταν στη ζωή της.

παρθενία

Πηγή: trikalavoice

 

TOP NEWS